Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Po skúsenostiach z predminulého roka, kedy sa pre dopravnú krízu nestíhali doručovať darčeky do Vianoc, obchodníci apelujú, aby si zákazníci nenechávali nákupy na poslednú chvíľu. Podľa špecialistov z Heureky je ideálny čas na objednanie darčekov do 15. decembra, keďže kuriérske spoločnosti majú už teraz  mierne zdržanie s rozvozom objednaných tovarov.

Väčšina obchodníkov má hlavnú sezónu v novembri a decembri, tieto mesiace tvoria až tretinu celoročného obratu. “Z našich dát vidíme, že už vlani bol celý november silný. Tento rok je to takisto vidieť,” hovorí Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk a dodáva, “podľa štatistík našich analytikov zo začiatku tohto týždňa, už teraz registrujeme medzimesačný nárast takmer 600 % v kategórii stojanov na stromčeky či 300% na vianočné osvetlenie a umelé vianočné stromčeky.” Vzhľadom k obdobiu prvej snehovej nádielky aktuálne nákupom na internete rezonujú medzi Slovákmi aj bežky, sánky, boby, ale aj skialpinistické výbavy, snehové reťaze na autá, odhŕňače snehu či detské oblečenie do snehu.

Očakávaný nárast pri vianočných klasikách

Vo veľkom predvianočnom prieskume medzi zákazníkmi Heureky Slováci uviedli, že stále ich pod stromčekom potešia knihy či parfémy. Hitmi Vianoc sú však v posledných rokoch jednoznačne smart hodinky, telefóny, herné konzoly, bezdrôtové slúchadlá, ale aj robotické vysávače. Práve tieto produkty vedú dlhodobo rebríček najpredávanejších tovarov v mesiaci november.

Kuriér či výdajné miesto?

Slováci v tom majú jasno. Výrazným trendom sú výdajné miesta. Zákazníci si totiž vedia lepšie naplánovať vyzdvihnutie tovaru a nemusia sa prispôsobovať času doručenia kuriérom. Sieť výdajných miest je navyše hustá, takže zákazník má široký výber. “Ide o dlhodobý trend, špeciálne počas Vianoc sa v tejto oblasti správanie zákazníkov nemení. Je však pravdou, že čím sú Vianoce bližšie, tým častejšie odporúčame využívať práve výdajné miesta a nespoliehať sa na doručenie kuriérom,” dodáva Jan Mayer, riaditeľ nákupného poradcu Heureka.sk.

Značky: