Až 72 percent šéfov firiem považuje nasledujúce tri roky za najkritickejšie v našej ére.

Rozhodne sa v nich o ďalšom smerovaní fungovania podnikov pod vplyvom nastupujúcej digitálnej ekonomiky. Tá od základov mení tvár nielen veľkých, ale aj malých spoločností. Čo nové nás čaká v blízkej budúcnosti ukazuje 99 kľúčových faktorov nielen z prostredia biznisu, ktoré vo svojej správe zhrnula spoločnosť SAP, globálny líder v oblasti podnikových IT.

Pripravili sme z nich 10 najzaujímavejších, celú správu nájdete TU.

  1. V novej štúdii McKinseyho sa zistilo, že hoci 51 percent pracovných aktivít môže byť automatizovaných, stroje dokážu úplne nahradiť menej ako 5 percent pracovných miest. Viac ako hrozba zániku povolaní je aktuálny ich vývoj smerom k čiastočnej automatizácii. Z detí, ktoré nastupujú dnes do základnej školy, bude 65 percent pracovať v úplne nových typoch pracovných miest, ktoré zatiaľ neexistujú.

 

  1. Autonómne vozidlá môžu zachrániť milióny životov. Až 1,25 milióna ľudí zomrie a 50 miliónov ľudí sa zraní každý rok pri automobilových nehodách, z ktorých takmer 95 percent zapríčiní ľudská chyba. Naviac zdieľanie áut by mohlo v roku 2035 znížiť počet potrebných vozidiel o 90 percent, čo by znamenalo iba 17 percent dnešného počtu.

 

  1. Do roku 2020 bude 85 percent skúseností zákazníka so značkou bez toho, aby došlo k ľudskej interakcii. Už dnes si len 37 percent zákazníkov myslí, že ich obľúbený obchodník chápe ich požiadavky.

 

  1. Umelá inteligencia dokáže predpovedať, kde sa budú vyskytovať epidémie. AIME vytvorila platformu s 87-percentnou presnosťou pri predpovedaní výskytu horúčky dengue, a to tri mesiace vopred. Teraz sa zameriavajú aj na iné choroby ako ebola a zika. A z medicíny ešte dve novinky, ktoré budú zachraňovať životy. V počiatočných testoch bol algoritmus strojového učenia vytvorený v Carnegie Mellon schopný predpovedať srdcové záchvaty štyri hodiny vopred s presnosťou 80 percent. Pacienti, ktorí umierajú pri čakaní na darcu orgánov, môžu čoskoro byť minulosťou – do roku 2030 budú orgány biologicky vytlačené na vyžiadanie.

 

  1. In-memory technológie sú tisíc až miliónkrát rýchlejšie než predchádzajúce najpokročilejšie výpočtové techniky. To umožňuje spracovanie Big Data Analytics nie v hodinách alebo dňoch, ale v reálnom čase. No len 9 percent firiem má prístup k údajom v reálnom čase pre finančnú analýzu a plánovanie a iba 18 percent využíva prediktívne modelovanie na analýzu veľkých dát.

 

  1. Do roku 2050 pribudne 2,5 miliardy ľudí, ktorí budú žiť v mestách. To si vyžiada až 70 biliónov dolárov na výdavky na infraštruktúru.

 

  1. Až 75 percent mileniálov by prijalo nižší plat, ak by pracovali pre sociálne a environmentálne zodpovednú spoločnosť. 87 percent z nich pri svojich nákupných rozhodnutiach berie do úvahy pozitívne sociálne cítenie firiem. A tri štvrtiny mileniálov chcú pracovať z domu alebo iného miesta, kde podľa nich dosahujú vyššiu produktivitu.

 

  1. Do roku 2018 bude 60 percent podnikových informačných technológií off-premise a v cloude. V roku 2020 bude prvých päť poskytovateľov IaaS / PaaS v cloude ovládať 75 percent trhu (v roku 2016 to bola polovica trhu).

 

  1. Až 88 percent spotrebiteľov v Spojených štátoch tvrdí, že doprava zadarmo zvyšuje pravdepodobnosť nákupu online. Drony ako možnosť doručenia by si vybralo 79 percent, ak by to znamenalo, že by mohli dostať balíky do jednej hodiny.

 

  1. Po úplnom sprístupnení budú rýchlosti dát 5G tisíckrát vyššie ako dnes. Tento skok umožní všadeprítomné pripojenie cez internet vecí, zapájanie do virtuálnych prostredí a úplne nové aplikácie a služby Big Data.

Značky: