Akcie firmy Nvidia, napriek rekordným ziskom, spadli o 7.85%. Dôvodom je očakávané prasknutie krypto-bubliny.

Nvidia má za sebou ďalší rekordný kvartál s obrovskými ziskami. Avšak po zverejnení informácie, že až 287 miliónov dolárov príjmov pochádza z priameho predaja kariet za účelmi ťaženia kryptomien, akcie firmy prudko poklesli. Dôvodom je očakávané zníženie dopytu zo strany ťažičov kryptomien až o dve tretiny.

Prečo sa očakáva taký pokles dopytu? Dôvodov je viacero. Niektoré kryptomeny využívajú iné spôsoby ťaženia a nespoliehajú sa na grafické karty. Keď tieto narastajú na popularite, poklesne dopyt po GPU. Navyše stačí ak niekoľko veľkých datacentier, zameraných čisto na ťaženie kryptomien, zmení spôsob ťažby a trh zaplavia lacnými grafickými kartami z druhej ruky, ktoré už nebudú potrebovať.

Druhým dôvodom je náročnosť ťaženia populárnych kryptomien spojená s nečakanými prudkými poklesmi v hodnote napríklad Bitcoinu. V mnohých krajinách len účet za elektrinu, ktorú počítač spotrebuje kým vyťaží jeden Bitcoin, bude vyšší než hodnota vyťaženého Bitcoinu. Menší hráči v oblasti ťaženia Bitcoinu to teda často radšej rovno vzdajú, aby nešli do straty.

Zdroj: Tom’s Hardware

Bitcoin v posledných dňoch stratil 50% hodnoty. Dnes už ide späť hore