V oblasti informatizácie bude prioritou MIRRI SR najmä boj s digitálnou chudobou, ktorého súčasťou má byť zabezpečenie prístupu k rýchlemu internetu aj pre občanov, ktorí si to pre chudobu nemôžu dovoliť.

Vyplynulo to z tlačovej konferencie Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Slovenska po schválení Programového vyhlásenia vlády.

Internet garantovaný ústavou

Podľa ministra Richarda Rašiho má na Slovensku patriť zabezpečenie dostupnosti internetu k ústavou garantovaným právam. Internet totiž znamená prístup k vzdelávaniu či k práci a predstavuje stabilizačný prvok v živote regiónov, ktoré sa na Slovensku vyľudňujú. Internet tak patrí k nevyhnutným požiadavkám v obci, podobne ako voda alebo kanalizácia.

Minister MIRRI, Richard Raši a štátni tajomníciZdroj: TOUCHIT.sk
Minister MIRRI, Richard Raši a štátni tajomníci

Internet aj pre chudobných

MIRRI SR preto bude presadzovať opatrenia na preplatenie internetových služieb pomocou voucherov pre menej majetných ľudí na Slovensku. To umožní prístup k online vzdelávacím službám, práci na diaľku, k elektronickým službám štátu a pomôže k znižovaniu digitálnej priepasti a rozvoju digitálnych zručností. Zatiaľ nie sú známe detaily, ako presne sa bude takýto voucher uplatňovať, či sa bude týkať len vybraných operátorov a či zahrňuje aj mobilné pripojenie na internet. Údajne bude k tomu samostatná tlačovka.

Slovensko podľa štátneho tajomníka pre informatizáciu Ivana Ivančina potrebuje zvyšovať úroveň digitálnej infraštruktúry, digitálnej transformácie podnikov, digitalizácie verejnej správy, ale aj úroveň digitálnej kvalifikácie populácie a IT kompetencií v rámci sektora digitálnych technológií. MIRRI bude v najbližšej dekáde zastávať úlohu lídra v napĺňaní týchto cieľov. Vytvorí národnú stratégiu, ktorá bude manuálom k silnejšiemu a odolnejšiemu Slovensku.

Elektronické služby štátu a Slovensko.it

Štátneho tajomníka sme sa na tlačovej konferencii pýtali, ako je to napr. s mobilnou aplikáciou pre elektronické služby štátu. Zatiaľ mobilná aplikácia Slovensko v mobile umožňuje len pripojenie ku kontu občana cez druhé zariadenie, teda ide najčastejšie o kombináciu notebook a smartfón. Nie je to teda jedna mobilná aplikácia, ktorá by fungovala tak, ako to poznáme už dnes z modernej banky.

Štátny tajomník MIRRI pre oblasť informatizácie Slovenska, Ivan IvančinZdroj: TOUCHIT.sk
Štátny tajomník MIRRI pre oblasť informatizácie Slovenska, Ivan Ivančin

Podľa štátneho tajomníka Ivančina smerujeme k tomu, že elektronické služby štátu sa budú dať využívať len s využitím jedného zariadenia bez čítačky elektronických občianskych preukazov. Vyhol sa ale potvrdeniu toho, že by to mala byť mobilná aplikácia v smartfóne. Zároveň potvrdil, že v spoločnosti Slovensko.IT, ktorú na plnenie cieľov digitalizácie Slovenska používalo predchádzajúce vedenie ministerstva, prebieha hĺbkový audit. Na jeho základe sa rozhodne o pokračovaní alebo zastavení spolupráce štátu s touto firmou – teda v skutočnosti jej zrušení, keďže ide o štátnu akciovú firmu.

Svetová slovenská IT firma a štát

Štátneho tajomníka sme sa pýtali aj na to, či pri zaistení štátneho dátového centra a celkovo kybernetickej bezpečnosti obyvateľov Slovenska bude štát využívať technológiu spoločnosti Eset. Ivan Ivančin nám odpovedal, že štát má záujem o využitie najlepších technológií a spolupráci s firmou Eset sa nebráni.

Biele miesta aj pri dopravných koridoroch

Pri odstraňovaní bielych miest sa bude štát zameriavať aj na pokrytie dopravných koridorov. My sme špeciálne upozorňovali na pokrytie železničnej trate, kde je situácia s internetom často zúfalá a pritom budúcnosť dopravy by sa mala rozvíjať hlavne s využitím koľajovej dopravy.

Digitálny žiak a digitálny senior?

Nové vedenie prehodnocuje pokračovanie v projekte Digitálny žiak. Samotná myšlienka je podľa nového vedenia správna, ale jej realizácia bola nevhodná. Predovšetkým treba odstrániť biele miesta internetu na Slovensku a potom treba princíp prideľovania štátnej pomoci prehodnotiť. Cieľom prehodnocovania je znemožniť, aby takto získaný notebook skončil v bazáre. Prehodnotí sa aj projekt Digitálny senior a hlavne treba zistiť, prečo sa z 1,1 milióna dôchodcov žijúcich na Slovensku do tohto programu prihlásilo len 100-tisíc záujemcov.

Zdroje: vlastné, MIRRI

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.