Názory na antivírusy sa líšia, minimálne do doby, kým nemáte počítač napadnutý vírusom.

Bývalý vývojár z Mozilla Foundation sa vyjadril v tom smere, že antivírusy sú zbytočné. My si to nemyslíme a určite ich odporúčame mať nainštalované. Jeho vyjadrenie sa viazalo skôr k tomu, že oberajú počítač o jeho výkon. Nuž, je to strážca, ktorý tiež potrebuje nejaké systémové prostriedky. Pravda je ale taká, že doba vyslovene žravých antivírusov je dávno preč.

My sa v článku pozrieme na to, aké funkcie poskytujú komplexné antivírusové riešenia. Výrobcovia majú v ponuke viacero variantov a každý sa môže rozhodnúť, ktorý z nich si nainštaluje a zakúpi. Základ je vždy antivírus, firewall a kontrola pošty sú súčasťou komplexnejších balíkov. No a na konci sú potom antivírusové systémy vybavené ďalšími optimalizačnými nástrojmi. Ich funkcie sa už vyslovene neviažu na problematiku vírusov, ale na pridanú hodnotu. Preto majú napríklad nástroje na odstraňovanie dát z pevných diskov, špeciálne prehliadače vhodné na internetbanking atď.

Ochrana vo Windows 10

Windows Defender je priamo vo Windows 10 a starších systémoch

Operačný systém má svoju pokročilú ochranu prakticky od Windows XP SP3 s centrom bezpečnosti. Teda, bavíme sa o ochrane vo forme antivírusu a firewallu. Podľa mnohých názorov, a to najmä v internetových diskusiách, sa dozviete, že to bohato stačí. Pozriete sa na iné zdroje a dočítate sa, že je hlúposť spoliehať sa na tento antivírus. Kde je teda pravda?

My sme vyskúšali tento program viac ako dostatočne. Totiž pri testoch notebookov ich zväčša používame práve bez doplnkovej antivírusovej ochrany. Chceme totiž čo najmenej zasahovať do benchmarkových testov ďalšími programami, ktoré by bežali na pozadí. Ochrana vo Windows je dostatočná, ak vyslovene nerobíte pokusy na internete.

Občas sa stane, že beží naraz Windows Defender aj váš ďalší antivírus, vtedy pocítite spomalenie systému

Používanie bankových stránok, prehliadanie spravodajských serverov a obchodov obyčajne nie je rizikové. Iný antivírus plní skôr úlohu preventívneho strážcu. Nejde ani tak o to, aby ste vybrali iný program. Ale skôr jeho vyššiu edíciu. Tá potom nainštaluje také doplnky, ktoré ešte viac chránia pri používaní internetbankingu, alebo pri rizikových prílohách v pošte. Internet Explorer / Microsoft Edge je dostatočne chránený proti škodlivým aplikáciám, ktoré by ste stiahli z internetu. SmartScreen filter pomáha analyzovať súbory a zabrániť ich náhodnému spusteniu. Po novom sa táto funkcia volá Windows Defender SmartScreen.

Avast Premier

Hlavné okno programu Avast Premier

Avast sme si vyskúšali v najvybavenejšej edícii a tou je práve verzia Premier. Ponúka napojenie na cloudovú službu výrobcu, funkcia sa volá CyberCapture. Bezpečnostné centrá tejto firmy majú za úlohu analyzovať podozrivé súbory, ktoré im hlási klientska verzia antivírusu na počítačoch používateľov. Proces je anonymný a analýza až na výnimky prebieha automaticky. Denne analyzujú zhruba 10 000 vzoriek kódov, pričom viac ako polovica nahlásených súborov je vyhodnotená do piatich minút.

Podľa Avastu sa výkupné z ransomvéru pohybuje od 300 do 10 000 dolárov.

Takáto analýza má zmysel najmä v rýchlej reakcii a možnosti vydať aktualizačné balíky proti škodlivým kódom. Antivírusy nie sú neomylné a je jasné, že zväčša reagujú o niečo neskôr, porovnaní s uvoľňovaním škodlivých kódov. Teda najprv je malvér, potom záplata a ochrana pred ním. Preto používajú cloudovú analýzu, aby mali AV programy čo najviac známych vzoriek vo svojej databáze. Následne je tu aj proaktívna, ktorá analyzuje súbor pred jeho použitím. Toto sa nám stalo pri tomto programe viackrát a je to v poriadku. Existujú totiž rôzne programy, ktoré nemusia byť vyslovene rizikové, no antivírus ich vyhodnotí ako potenciálnu hrozbu.

Proaktívna ochrana kontroluje potenciálne rizikový súbor

Napríklad vtedy, keď v sebe majú nejaké reklamné moduly alebo vyžadujú špeciálne povolenia v systéme. Jednoducho, skúma sa ich správanie. Nám sa na tomto programe páčilo to, že rizikové súbory a ich analýzu oznámi. Proces inak prebieha tak, že spustíte nejaký EXE súbor, napríklad program stiahnutý z internetu a ten sa hneď na začiatku preskúma. Nie všetky antivírusy toto oznámia a vy máte pocit, že sa počítač zasekol alebo ste program nespustili. V prípade Avastu však vidíte, že prebieha analýza.

Firewall v programe Avast Premier

Herný režim nie je vyslovená novinka a toto už majú antivírusy v sebe dávnejšie. Tu sú zastúpené klasické režimy, teda znížia sa nároky potrebné na výkon samotným antivírusom, nespustia sa plánované procesy na kontrolu a nebudú sa zobrazovať ani hlásenia programu. Hry sú pridávané automaticky. Pridať si môžete aj vlastné aplikácie, napríklad na strih videa, ktoré bývajú tiež náročné.

V tomto smere sa nám páčilo zvýšenie jasu displeja pri sledovaní filmu cez Media Player Classic. Nebolo treba nič nastavovať, vždy keď bolo okno aktívne alebo bežalo v celoobrazovkovom režime, jas displeja sa zvýšil. Prepnutím do prehliadača sa znížil na pôvodne nastavenú úroveň.

Ochrana proti ransomvéru priamo v Avaste

Novinkou je v prípade tohto antivírusu pasívny režim. Iste viete, že väčšina antivírusov je v zásade proti tomu, aby ste v systéme mali súčasne ešte iný antivírus. Povoľujú akurát koexistovanie s Windows Defenderom, ktorý ale deaktivujú. Avast Premier sa sám prepne do takéhoto režimu a deaktivuje aktívne štíty a firewall, aby nedochádzalo k rušeniu medzi oboma antivírusmi.

Špecialitou je potom lišta Avast SafePrice v prehliadači, ktorá sa zobrazí, keď nakupujete. Vyhľadá rovnaký tovar a ponúkne nákup v iných obchodoch alebo upozorní na zľavy.

Link: www.avast.com
Cena: 79,99 EUR

Norton Security Premium

Norton Security Premium je najvybavenejší antivírus z rodiny Norton Security

Norton pred rokmi prišiel s konceptom, ktorý sa nám zapáčil a priniesol viaceré užitočné veci. Samozrejme, výbava sa takisto líši od toho, akú edíciu programu si kúpite. Celkovo sú tu štyri, od základného antivírusu až po Premium verziu s maximálnou ochranou a funkciami navyše. Napríklad aj 25 GB priestorom v cloude výrobcu počas obdobia trvania licencie programu. Tento priestor slúži na zálohovanie vašich údajov.

Norton Security má aj zálohovací modul, ktorý funguje dobre a je vhodný pre začiatočníkov. Na prenos dát do bezpečného úložiska mimo vašu firmu alebo domácnosť, čím zálohujete dáta aj do geograficky inej polohy. Zálohovanie však nie je jedinou prioritou.

Ako prvý totiž zaviedol tzv. pulzné aktualizácie a v rozsahu od piatich minút máte pripravené čiastkové aktualizácie vírusovej databázy. Tento antivírus preto umožňuje sťahovanie nových definícií, aj keď používate vaše mobilné pripojenie a zo smartfónu ste si spravili k notebooku hotspot. Súbory s novými definíciami sú veľké rádovo v desiatkach kilobajtoch.

Možno ste kedysi Norton skúšali a kritizovali ho za jeho neskutočne náročné systémové nároky. Časy sa menia a rok 2005, kedy Norton AntiVirus obsadil z výkonu počítača čo sa dalo, sú preč. Nedajte sa pomýliť, program prešiel dlhú cestu vývoja a optimalizácie a už roky patrí medzi najmenej náročné programy tohto typu.

Norton Insight vytvorí zoznam súborov, ktoré nabudúce nemusí skenovať

Opäť sa tu nebudeme venovať klasickému skenovaniu súborov. Je jasné, že toto Norton Security má. Výrobca ale poskytuje ochranu na základe reputácie súborovNorton Insight. Po inštalácii si program postupne preverí všetky programy a súbory v počítači. Následne ich už nekontroluje, teda do doby než boli zmenené. To výrazne zrýchľuje spúšťanie náročnejších aplikácií.

Funkcia preverí programy a súbory a porovná ich so svojou databázou na cloudových serveroch. Tam sa totiž ukladajú informácie o tom, či s danými súbormi nemajú používatelia nejaké problémy. Vy na základe toho zistíte, či je to škodlivý program alebo nie. Veľa z vás je pokročilých a pozná isté typy bežiacich procesov. Tie, ktoré nepoznáte, ľahko preveríte. Napríklad aj cez kontextové menu Prieskumníka.

Rýchle skenovanie programom Norton Security Premium

Program ponúka aj ochranu identity. Má špeciálne doplnky, ktoré sa integrujú do prehliadačov. Budete vďaka nim môcť vypĺňať formuláre automaticky, ukladať si informácie o platobných kartách, heslá z rôznych stránok atď. Veľkou výhodou je, že sa údaje synchronizujú medzi počítačmi, kde máte tento doplnok nainštalovaný. Existuje aj samostatne a je zadarmo.

Potom sa môžete prepínať medzi jednotlivými detailmi a zvoliť tak napríklad vyplňovanie emailových adries pre pracovné alebo súkromné účely. Bude to platiť aj pre údaje ako napríklad poštová adresa.

Aj Norton má v tejto verzii optimalizáciu disku, odstraňovanie dočasných súborov alebo správcu spúšťaných aplikácií po štarte systému.

Link: www.norton.com
Cena: 44,99 EUR / 10 PC / 1 rok

Verdikt

Mať viac ako Windows Defender vo Windows sa určite oplatí. Antivírus integrovaný vo Windows vás dostatočne ochráni, no existuje veľa nástrah. Internet nie je bezpečný a špecializované antivírusy vám pomáhajú tam, kde vaša bdelosť nestačí. Dostanete špeciálnu ochranu proti ransomvéru, aby vám nikto nemohol zašifrovať vaše súbory a pýtať výkupné.

Nenútime vás kúpiť si antivírus, no po prečítaní tohto článku jeho kúpu určite zvážite. Ako ste sa mali možnosť presvedčiť, programy tohto typu majú čo ponúknuť.

Na záver máme pre vás ešte jeden tip. Stránka www.howsecureismypassword.net (How secure is my password) vám ukáže, aké bezpečné heslo máte. Zadajte ho tam a uvidíte, koľko času by potrvalo jeho dešifrovanie.

Na tejto stránke zistíte, ako ste na tom s vaším heslom

Tento článok vyšiel aj v tlačenom septembrovom vydaní TOUCHIT č. 9/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.