Vo svete sú tisícky technologických produktov, no iba niektoré sú naše srdcovky. Naši redaktori tentokrát zostavili výber produktov, ktoré by chceli, aby sa zachovali aj o 50 rokov.

ONDREJ: Poriadny fotoaparát na profesionálne fotky

Smartfóny poriadne prevetrali situáciu medzi fotoaparátmi. Kompaktné skončili prakticky úplne, dnes je to len o výkonných strojoch, ktoré dokážu priniesť viditeľný rozdiel medzi výsledkami. Osobne používam už vyše 7 rokov model Canon EOS 5D Mark III s objektívom EF 70-200 mm. Fotím s ním väčšinu produktov, ktoré potom vidíte v našich redakčných článkoch aj s ich autormi.

A dá sa s ním odfotiť prakticky hocičo aj v náročných svetelných podmienkach. Zároveň je to robustný stroj, ktorý mi opakovane spadol na zem. Jediné, čo som potreboval vymeniť sú batérie. Verím, že sa táto kategória zariadení zachová aj do budúcna aj keď fotografická výbava v smartfónoch ďalej porastie a asi aj radikálne. Vidím, že optika sa nedá oklamať, tzv. dlhé sklo jednoducho dáva možnosť vyniknúť hĺbke a priestorovosti fotenej scény.

Cena (v dobe nákupu): okolo 3000 €

Ondrej Macko s fotoaparátom CanonZdroj: TOUCHIT.sk
Ondrej Macko s fotoaparátom Canon

ROMAN: Herný ovládač 8BitDo SN30 Pro

Vybrať konkrétny smartfón, hodinky alebo notebook, ktorý by som chcel, aby fungoval aj o 50 rokov, je nemožné. Jasné, chcem, aby fungovala táto kategória aj v budúcnosti a naozaj sa teším, kde budú inteligentné hodinky z hľadiska funkcionality na monitorovanie zdravia o 50 rokov. Avšak moje terajšie Garmin hodinky už asi používať nebudem, lebo budem mať ich ikstú generáciu.

Predsa však existuje produkt, ktorý používam teraz a vedel by som si ho predstaviť aj o 50 rokov a tým je herný ovládač 8BitDo SN30 Pro. Ten kombinuje dizajn starého Nintendo ovládača s modernými funkciami, ako sú stláčateľné analógové páčky, bočné tlačidlá, nabíjanie cez USB-C a podpora pre Android, iOS, macOS a Windows. V kombinácii s jeho kompaktným spracovaním to znamená, že tento ovládač nosím stále so sebou na cestách a užívam si vďaka nemu cloudové hranie.

Keď tak nad tým premýšľam, cez cloud podľa mňa budem hrať aj o 50 rokov a pokojne aj pomocou tohto ovládača. Otázne je, ako to bude s nabíjaním cez USB-C.

Cena: 45 €

8BitDo SN30 ProZdroj: 8BitDo
8BitDo SN30 Pro

FERO: Ozajstné vlastnenie digitálnych produktov

To, čo si v tejto súvislosti prajem, aby nezmizlo ani za 50 rokov, je možnosť ozajstného vlastnenia softvéru, hier, filmov, hudby či čohokoľvek iného digitálneho. Súčasným technologickým firmám sa totiž extrémne nepáči to, že vec, ktorú si kúpite, je potom už vaša.

To je podľa súčasného vnímania softvérových a iných firiem veľmi zlé. Vhodnejšie je, aby ste len zaplatili, ale vec by patrila stále im, takže budete za ňu môcť platiť opakovane a hlavne, dá sa vám potom vziať z akéhokoľvek dôvodu, aj napriek tomu, že ste zaplatili.

Kúpili ste si digitálnu knižku a práve ju čítate vo svojom Kindli? Nastala nejaká zmena, takže vám ju na diaľku zmažeme. A veď sme vám vrátili peniaze, takže je to OK. Platíte „nájomné“ za nejaký softvér, ktorý denne používate, lebo už sa nedá kúpiť samostatne?  Odoberiem ti nejakú funkciu, ktorú používaš a vypýtam si za ňu viac peňazí na budúci mesiac. Máš rozpozeraný seriál alebo film, ktorý si si u nás na diaľku „kúpil“? No ale od zajtra ho už neposkytujeme, vyber si z našej ponuky iný, ktorý pozajtra možno nezmizne. Máš so svojím detstvom spojenú nejakú perfektnú hru? No ale ona bola poskytovaná len ako predplatné, takže už dnes neexistuje. Teda existuje, len má úplne všetko prerobené, takže nech sa páči, oživ si spomienky.

Nie ďakujem. Ja chcem veci čo som si kúpil stále mať, hoc aj o 50 rokov.

Cena: snáď akceptovateľná

Unable to connect
Unable to connect

MIŠO: Moje kĺby a.k.a. už to bude produkt

Dva pohľady a jedno posolstvo. Nepripútavam sa k veciam (pohľad prvý). Sú to len veci, užitočné a som rád, že ich v danom momente alebo životnom období mám. Aby to neznelo nafúkane, je mi jedno či niečo bude o 50 rokov fungovať, o zachovanie obavu nemám. Atómová elektráreň je jedna z výnimiek, snáď sa nepokazí. Naozaj ideálne ak prežije, kým prejdeme na fúznu reakciu.

Aké staré sú veci, ktoré používate? Potrebujete, aby niečo fungovalo o 50 rokov (pohľad druhý)? Naša téma pre tento výber je zachovanie. Spravidla sa zachová množstvo vecí vo forme muzeálnych kúskov alebo u nadšených zberateľov. Mať niečo, ako sa vraví, zachované z dôvodu inej hodnoty je normálne, zväčša ale až tak nezáleží na tom, v akom stave je daný produkt. Zoberte si len vaše cykly obmieňania vecí a kolobeh. Ak ide o zdedený predmet, ktorý má pre vás hodnotu, je to iný prípad.

Takže nakoniec mi z toho vychádza ako high-tech produkt kĺbový implantát. Vo veku, keď sa človeku dávajú, nakoniec asi iba skopírujem časť tohto článku s jedným posolstvom vo forme otázky. Naozaj bude záležať na tom, aby sa implantát zachoval aj o 50 rokov? 😊

Cena: ∞

Terminátor
Terminátor

PEŤO: Pohľad do budúcnosti

Používať osobnú elektroniku aj o 50 rokov je takmer nemožné. V minulosti som si veľmi obľúbil napríklad telefón Sony Ericsson P1i, avšak jeho softvérová podpora bola veľmi skoro ukončená. Chcel by som však používať tento telefón aj o 50 rokov? Určite nie.

Čoraz viac zariadení je naviazaných na aplikáciu alebo ďalší softvér, ktorý za pomerne krátky čas buď stratí podporu, alebo celkom zanikne. Svet okolo nás sa mení neskutočne rýchlo a technológie v ňom ešte rýchlejšie. Preto je takmer nemožné sa za každú cenu držať niečoho, čo rád používam dnes, aj o 50 rokov. 

Na druhej strane mi príde ešte nezmyselnejšie viazať sa na konkrétny produkt len preto, že ho v určitom období rád používam a oceňujem jeho výhody. Kebyže tento produkt s rovnakým záujmom používam aj o 50 rokov, považoval by som to za spiatočnícke a hľadal by som dôvod, prečo som to dopustil. Možno by som si na to už nikdy nespomenul.

Skôr sa pozerám dopredu a s napätím očakávam, čo nám technológie prinesú. Pevne verím, že o 50 rokov už budú na takej úrovni aj z pohľadu výkonu a kvality, že ďalšie generácie ich budú môcť používať ešte niekoľko desaťročí. 

Cena: ∞

Budúcnosť

MIRO: Trvácne spaľovacie motory

Už roky tvrdím, že automobilový priemysel (prevažne v EÚ) zažíva tyraniu z pohľadu až nezmyselne prísnych emisných noriem, čoho výsledkom je odchod skvelých agregátov do zabudnutia, čo je veľká škoda. Kvalitný spaľovací motor s normálnym zdvihovým objemom má veľmi dlhú trvácnosť, odolnosť a životnosť, čo sa pravdepodobne mnohým kompetentným nepáči, nakoľko to nekorešponduje s aktuálnou až extrémne spotrebnou dobou, kde sa všetko veľmi rýchlo obmieňa a pretláčajú sa stále nové produkty/výrobky.

A práve preto by som si prial, aby aj o desiatky rokov existovali a boli dostupné kvalitné autá s kvalitnými spaľovacími motormi a normálnymi parametrami (nemyslím tým dymovnice s nálepkou „no smoke, no fun“). Lebo „oturbený“ trojvalec nikdy nebude poctivý a trvácny šesť alebo osemvalec. A v podstate sme v dnešnej dobe radi už aj za normálny štvorvalec.

Chcelo by to trošku utiahnuť opraty spotrebnému zmýšľaniu a zamerať sa viac na udržateľnosť a trvácnosť, teda minimálne tam, kde to dáva zmyslel a nevytvára zbytočný tlak a problémy. Okrem toho by som si prial i to, aby sme napr. aj o spomínaných 50 rokov mohli naďalej normálne šoférovať a neboli nútení iba sedieť v nejakej bubline s autonómnym riadením, ktorá nás prevezie z miesta A na miesto B. V preklade by sa mala zachovať možnosť slobodného výberu, ale to bude asi veľmi ťažké…

Cena: Zmena nastavenia systému = extrémne drahé

Spaľovací motor
Spaľovací motor

Značky: