Švajčiarska národná knižnica (Schweizerische Nationalbibliothek), ktorá spadá pod Federálny úrad pre kultúru, bola založená v hlavnom meste Švajčiarska, v Berne, už v roku 1895.

Jej úlohou je zhromažďovať, uchovávať a šíriť všetky publikácie súvisiace so Švajčiarskom, švajčiarskymi občanmi, cudzincami žijúcimi vo Švajčiarsku a rovnako publikácie švajčiarskych autorov.

Obecná zbierka tejto inštitúcie zahŕňa v súčasnej dobe viac ako 5 000 000 „jednotiek“, medzi ktoré patrí napr. 3 000 000 monografií, 1 000 000 časopisov, plagáty, fotografie a ďalšie dokumenty.

Knižnica musí riešiť neustále sa zvyšujúce požiadavky na digitalizáciu svojich publikácií, takže dochádza k veľkému nárastu objemu uchovávaných digitálnych dát. Iba v roku 2019 narástol objem súborov úplne digitálnych zbierok o viac ako 15%.

Výzva

V minulosti používala knižnica v súvislosti s digitalizáciou klasický server a riešenie priamo pripojeného úložiska (DAS). Takéto nastavenie úložiska už ale nedokázalo držať krok s rastúcimi požiadavkami na veľkosť úložiska tejto inštitúcie. Stále zložitejšie konfigurácie štruktúry a údržba viedla k veľkému rastu nákladov.

Dochádzal čas, pretože sa rýchlo blížil okamih, keď by sa priestor úložiska ich zastaraného systému zaplnil.

Získajte aj vy bezplatné poradenstvo od odborníkov Synology k vašim firemným výzvam!

Švajčiarska národná knižnica tak spustila projekt, ktorý si kládol za cieľ vytvoriť vysoko spoľahlivé úložisko s kapacitou minimálne 400 TB a s možnosťou ďalšieho škálovania v budúcnosti. Počiatočný systém bolo nutné pripraviť do troch mesiacov, čo bola odhadovaná doba do naplnenia kapacity starého úložiska novými dátami.

Knižnica hľadala výkonné riešenie, ktoré by za priaznivú cenu ponúklo kapacitu úložiska rádovo v petabajtoch s možnosťou flexibilného rozširovania. Toto riešenie muselo súčasne spĺňať štandardy na ochranu dát stanovené pre ústrednú štátnu knižnicu, ktoré vyžaduje uchovávanie kópií záloh vo vzdialenosti minimálne 30 km od iného systému úložiska.

Zdroj: Synology

Riešenie

Na základ konzultácií so spoločnosťou a&f systems, ktorá sa venuje vytváraniu špecifických riešení pre publikáciu a médiá, sa Švajčiarska národná knižnica rozhodla využiť zariadenie radu SA, čo predstavue najviac škálovateľnú platformu spoločnosti Synology pre ukladanie dát a patria do nej vysoko výkonné rackové jednotky, ktoré je možné rozšíriť až na 180 diskov.

Zariadenie Synology SA3400 je ideálne pre ukladanie veľkého množstvo dáta a pri použití rozširovacích jednotiek ponúka cenovo dostupnú kapacitu úložiska viac ako 1 petabajt. Pomocou VPN klienta majú knižnice k nemu spoľahlivý prístup prostredníctvom protokolov AFP a SMB a to všetci používatelia používajúci zariadenia so systémami Apple a Windows.

Zdroj: Synology

Knižnica najskôr uložila do kombinácie vysokorýchlostných SSD a vysokokapacitných HDD diskov zariadenia SA3400 cez 150 terabajtov dát. Ďalším krokom bolo vytvorenie jednoduchého, ale efektívneho plánu vzdialeného zálohovania.

Aby dokázala splniť svoje záväzky súvisiace s ochranou dát, používala Národná knižnica úložiská na magnetickom páse LTO a softvér Archiware P5. Pomocou doplnkového balíčka Archiware nainštalovaného do systému Synology a vďaka vstavanému pripojeniu 10GbE zariadenia SA3400 môže knižnica na magnetický pás archivovať veľké množstvo dát, ktoré následne bezpečne uloží na vzdialenom mieste.

„Objemy našich dát rastú každý deň, riešenie od Synology ponúka ideálny pomer ceny a výkonu,“ uvádza Giuseppe Mazza, vedúci oddelenia plánovania a organizácie IT, Švajčiarskej národnej knižnice.

Na záver musela spoločnosť a&f systems dôkladne naplánovať migráciu dát bez prerušenia služieb. Pomocou riešenia synchronizácie spúšťanej mimo obdobia špičkovej prevádzky dokázal tím tejto spoločnosti všetky dáta bezpečne preniesť a zabezpečiť prechod na nový systém Synology bez toho, aby došlo k narušeniu existujúcej prevádzky.

Zdroj: Synology

Článok bol uverejnený v rámci spolupráce.

Prečítajte si aj: