Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Jednoduchšie parkovanie, odbúranie papierovania, vyššia bezpečnosť, či lepšia starostlivosť o seniorov.

To aj mnoho iného dokáže zvládnuť elektronizácia služieb samosprávy. A ako konkrétne môžu slovenským obciam, aj mestám, a ich obyvateľom zjednodušiť život moderné technológie, sa dozvedeli hostia odbornej konferencie DATALAN Digitálne mesto, ktorá sa konala v utorok a stredu v Jasnej.

„Ak by som mal hodnotiť mieru digitalizácie slovenských samospráv na stupnici 1 až 5, zvolil by som číslo približne v strede tejto škály. No už dnes existujú mestá a obce, ktoré by sa umiestnili výrazne vyššie. Práve tie môžu byť ostatným vzorom. Našou úlohou je, aby sme tým zaostávajúcim pomohli dotiahnuť sa,“ povedal Roman Jedinák, leader pre segment samospráv v spoločnosti DATALAN.

Bez internetu to nejde

Podmienkou pre poskytovanie kvalitných digitálnych služieb je prístup k vysokorýchlostnému internetu. Ako na konferencii vysvetlil Milan Ištván z občianskeho združenia Partnerstvá pre prosperitu, Európska únia sa aj preto snaží, aby do konca roku 2020 mal každý obyvateľ prístup k pripojeniu s rýchlosťou 30 Mbit/s a polovica ľudí až 100 Mbit/s. Aj preto sa dnes na Slovensku pokrývajú vysokorýchlostným internetom takzvané biele miesta. Do budúcnosti sa počíta aj s mapovaním kvality pripojenia podľa registra adries.

Kvalitný prístup občanov k internetu pomôže zabezpečiť aj iniciatíva EÚ s názvom WIFI FOR EU. Vďaka nej budú môcť stovky slovenských obcí vybudovať na verejných miestach voľne prístupné hotspoty, ktoré budú slúžiť nielen ich obyvateľom, ale aj návštevníkom. O tom, za akých podmienok je možné získať finančnú podporu na ich zriadenie, informoval Roman Jedinák.

DCOM napreduje

Elektronické služby samospráv sa však rozvíjajú už dnes. Potvrdzuje to  aj využívanie informačného systému DCOM. Práve vďaka nemu vyše 70 % obcí a miest spĺňa požiadavky, ktoré na ne kladie zákon o eGovernmente. „Vlani som na tejto konferencii informoval, že za osem mesiacov roka 2017 slovenské samosprávy prostredníctvom DCOM spracovali približne 150 000 podaní a rozhodnutí. Za rovnaké obdobie tohto roka ich bolo už 1,6 milióna,“ informoval Adrián Belánik zo združenia DEUS, ktoré DCOM prevádzkuje.

Tento informačný systém sa podľa neho bez závažnejších problémov vysporiadal aj s ďalšími výzvami. Implementoval nariadenie EÚ o ochrane osobných údajov GDPR, či slovenský zákon proti byrokracii. Podľa neho už mestá a obce nemôžu od 1. septembra vyžadovať od občanov a podnikateľov údaje z registrov fyzických a právnických osôb, či výpisy z katastra nehnuteľností. Od 1. januára 2019 k nim pribudnú aj výpisy z registra trestov. Aj vďaka tomu majú samosprávy o DCOM veľký záujem. Preto sa pripravuje jeho rozšírenie nielen na ďalšie obce, ale v pláne je aj sprístupnenie časti jeho funkcionalít pre veľké mestá, ktoré využívajú vlastné informačné systémy.

Parkovanie môže byť tiež smart

Ďalším projektom, ktorý DEUS pripravuje, je zjednodušenie parkovania pre ťažko zdravotne postihnutých občanov (ŤZP). Objem parkovacích miest, ktoré sú pre nich vyhradené, je obmedzený a pribúdajú pomalšie než počet ľudí, ktorí ich využívajú. Navyše, často sú zneužívané vodičmi, ktorých vozidlá na nich nemajú čo hľadať. Tí sa neštítia ani falšovania parkovacích preukazov ŤZP, čo sťažuje mestskej polícii kontrolnú činnosť. Vďaka projektu DEUSu však môžu byť parkovacie miesta pre ŤZP vybavené inteligentnými senzormi a parkovacie preukazy aktívnymi tokenmi. Zdravotne postihnutí občania získajú aplikáciu, ktorá ich nielenže odnaviguje na najbližšie voľné vyhradené parkovacie miesto, no zabezpečí, aby na ňom neparkovali neoprávnené osoby. „Ak na mieste pre ŤZP zastane auto bez potrebného oprávnenia, systém o tom automaticky upovedomí mestskú políciu, ktorá bude priestupok riešiť. Mestá získajú aj kvalitné dáta o využívaní vyhradeného parkovania. Tie menej využívané môžu zrušiť, na exponovaných miestach ich môžu posilniť,“ vysvetlil Adrián Belánik.

Inteligentné senzory však dokážu parkovanie na vybraných miestach uľahčiť aj dnes. Ako, ukázal Martin Luknič zo spoločnosti Orange. Vďaka službe zaparkuj.to si môžu motoristi pozrieť voľné parkovacie miesta tak v počítači, ako aj v mobilnom telefóne. K dispozícii je nielen prehľad parkovania, ale aj online platba zaň. Služba je už dnes dostupná napríklad v Žiari nad Hronom.

Jednoduchšie pre úrad, jednoduchšie pre ľudí

Digitálne služby mesta však zďaleka nemusia byť iba o parkovaní. Ľubomír Lőrincz, starosta obce Santovka, ukázal, ako sa môže samospráva vďaka inteligentným senzorom starať o seniorov v prostredí rodinných domov bez toho, aby ich presúvala do domovov dôchodcov. Moderné technológie im dokážu uľahčiť každodennú agendu, sledovať ich bezpečnosť a v prípade potreby privolať odbornú pomoc.

Odborníci z DATALANu ako aj technologickí partneri konferencie, ktorými boli globálni lídri IBM, HP, HPE, CISCO, DELL, EPSON, ORANGE, ICE Getaway, predviedli, ako môže fungovať digitálne zastupiteľstvo, počnúc analýzou a zjednodušením existujúcich procesov až po elektronické hlasovanie; ako ťažobný gigant Saudi Aramco Oil nemusel prísť o dáta z 30 tisíc počítačov; alebo ako oživiť atramentové tlačiarne, keďže ich tonery, ktoré vytlačia 10 000 strán, sa dnes už dajú dopĺňať z fľaštičiek zmestiacich sa do vrecka pánskeho obleku.
Ďalší spíker z praxe, ktorý prijal pozvanie na konferenciu DATALAN Digitálne mesto – René Kubiš zo Slovenskej pošty – vysvetlil, ako bude už od novembra fungovať centrálne doručovanie elektronických úradných dokumentov. Vďaka nemu štát ročne ušetrí na prevádzkových nákladoch cca 17,3 milióna eur a ďalších 3,8 milióna eur bude predstavovať ročná úspora tovarov a služieb.

Hostia Digitálneho mesta sa dozvedeli i to, ako zefektívniť tlač dokumentov, nastaviť wi-fi, zbaviť sa problémov s konfiguráciou a personalizáciou počítačov, zvládnuť nároky na bezpečnosť IT infraštruktúry a mnoho iného.

Značky: