Banka mBank nedávno spustila samoobslužný online supermarket investičných fondov – mFondy.

Investovanie do fondov sa tak dostalo na úplne novú úroveň, nakoľko vám na investovanie postačí iba prístup k internetu a minimálne 15 eur.

V súčasnosti už supermarket využíva takmer 3000 klientov mBank, ktorí za 14 mesiacov existencie služby zhodnotili svoje peniaze v priemere o 6,93 % p.a. Mnohí z nich sa rozhodli investovať do fondov najmä kvôli tomu, že v súčasnej dobe nízkych úrokov a inflácie k nasporenej sume na bežnom sporení pribudne v lepšom prípade pár eur, v horšom sa jej hodnota z dôvodu inflácie prevyšujúcej úroky ešte zníži.

V mBank môžete investovať do fondov rýchlo a jednoducho. Potrebovať budete iba internet banking.

Prečo investovať do fondov?

Investovanie do fondov má zmysel najmä z toho hľadiska, že majú potenciál vyššieho výnosu, ako je miera inflácie. mFondy tiež ponúkajú aj široký výber investičných stratégií či profesionálnu správu fondu.

Investovanie do podielových fondov patrí vo všeobecnosti medzi najvýhodnejšie spôsoby zhodnotenia voľných finančných prostriedkov. Je to vo vyspelom svete rozšírený a obľúbený nástroj na zvyšovanie hodnoty úspor, dostupný takmer pre každého bez ohľadu na výšku jeho voľných finančných prostriedkov. Zo strednodobého a dlhodobého hľadiska predstavuje výnosnejšiu alternatívu oproti termínovaným bankovým vkladom a účtom.

Na základe vašich cieľov a rizikového profilu si môžete zvoliť investičnú stratégiu, čiže spôsob, ako dosiahnete žiadané ciele, pomocou akých fondov a za aký čas. Rozloženie do viacerých druhov fondov znižuje možnosť prípadného poklesu hodnoty investície.

Fondy v mBank sú otvorené investičné fondy, čo znamená, že môžete kedykoľvek do fondu vstúpiť a zároveň aj svoju investíciu v prípade potreby kedykoľvek odpredať. Po odpredaní fondov dostanete peniaze na svoj bežný účet v priebehu niekoľkých dní.

Ako investovať v mBank cez internet

Na využívanie produktu mFondy je potrebné, aby ste boli klientom mBank, teda mali otvorený bežný účet a aktívny prístup do internet bankingu. Otvorenie investičného účtu prebieha priamo cezeň.

Najskôr je potrebné kliknúť na žiadosť a vyplniť investičný dotazník. Na jeho základe mBank posudzuje, aké investičné fondy sú pre vás primerané z pohľadu rizika a investičného horizontu. Po odoslaní žiadosti dostanete takmer okamžite pripravenú zmluvu, ktorú jednoducho podpíšete autorizačnou SMS správou. Od tohto momentu je už účet aktívny a môžete ho plnohodnotne využívať.

Kúpou investičného fondu sa vám automaticky vytvára portfólio, v rámci ktorého máte názorne zobrazené jeho zloženie a vývoj za rôzne časové obdobia, ako aj váženú mieru návratnosti. Pri jednotlivých fondoch sa zobrazujú priamo na vývoji fondu vaše transakcie, takže môžete sledovať, ako sa vaša investícia vyvíja v čase. Všetky údaje od dôležitých dokumentov, ako je prospekt fondu či kľúčové informácie pre investorov až po stručné investičné zameranie fondu či váženú mieru návratnosti, sú k dispozícii priamo v internet bankingu. Máte tak neustály prehľad o vývoji svojej investície.

Investície už od 15 eur, nezabúdajte však na riziká

V mBank môžete investovať už od 15 eur, takže aj menej skúsený investor môže zistiť na vlastnej koži, ako jednoducho zhodnotiť svoje peniaze, prípadne pravidelným investovaním malých súm nahromadiť kapitál do budúcna.

Netreba však zabúdať na to, že investovanie so sebou prináša riziko, teda neistotu budúceho výnosu. Znamená to, že hodnota investície môže v priebehu času klesať. Platí však pravidlo – čím vyšší zisk chcete mať, tým väčšie riziko musíte podstúpiť. Investovanie je dlhodobá záležitosť. Čím dlhšie peniaze pracujú, tým viac sa znižuje pravdepodobnosť volatility (kolísania) investície.

mBank aktuálne ponúka viac ako 20 investičných fondov s rôznym zameraním. K dispozícii je tak veľa možnosti diverzifikácie, teda rozdelenia investícií a to nielen vzhľadom na druh cenných papierov, ale aj vzhľadom na geografické hľadisko (Európa, Ázia, Svet, Rusko, Čína,…). Nechýbajú ani fondy s rôznym sektorovým zameraním od 2 renomovaných investičných spoločností BNP Paribas Asset Management a NN Paribas Investment Partners.

mBank prezradil, že klienti, ktorí už využívajú službu mFondy, investujú v priemere do 4 fondov. Napovedá to, že znižovanie rizík formou diverzifikácie zohráva významnú úlohu pri riadení portfólia.