Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Kontrola detí na internete sa môže zdať ako kontroverzná téma. Ako rodičia sa neustále pohybujeme na akejsi hranici medzi dôverou vloženou do svojho potomka a zároveň túžbou svoje ratolesti preventívne chrániť pred nebezpečenstvom reálneho sveta. Čo je teda onou zlatou strednou cestou, kedy zachováme svojim deťom potrebnú mieru súkromia, ale zároveň ich môžeme stále chrániť?

Jedným z efektívnych spôsobov, ako môžete na svoje dieťa decentne dohliadať, ale zároveň si zachovať odstup, je rodičovská kontrola, ktorá je už pomerne obľúbená funkcia niektorých routerov alebo meshových systémov.

To znamená, že svojim ratolestiam rovno na sieťovej úrovni obmedzíte alebo rovno zablokujete potenciálne škodlivý obsah. Obmedzenie už na sieťovej úrovni majú za následok, že ich deti nebudú mať šancu obísť. Vy budete ten, kto určuje limity, ale zároveň svojmu dieťaťu poskytnete priestor, v ktorom sa môže na základe vlastných rozhodnutí slobodne pohybovať.   

Riešenie rodičovskej kontroly dotiahol k dokonalosti výrobca sieťových zariadení TP-Link, ktorý tieto funkcionality integroval do svojich bezpečnostných produktov HomeCare a HomeShield. Tie tvoria nadstavbu pre zabezpečenie všetkých pripojených zariadení (vrátane prvkov inteligentnej domácnosti), ktoré u vás doma využívajú internet. HomeCare alebo HomeShield podporuje väčšina sieťových prvkov z ponuky TP-Linku.

My sa tu ale chceme zamerať konkrétne na rodičovskú kontrolu, ktorá sa v rámci oboch riešení delí do niekoľkých oblastí. Po prvé, ako už bolo povedané, môžete svojim deťom obmedziť čas pobytu na internete. Áno, je pravda, že mnohé deti to dnes môžu celkom ľahko obísť dátovou tarifou na svojom smartphone, ale to je záležitosť, ktorá by minimálne do určitej hranice veku dieťaťa mala spadať do vašej gescie.

Každopádne k Wi-Fi sa deti napríklad po ôsmej večer nepripoja, ak to v rámci rodičovskej kontroly zakážete. Môžu prirodzene nastať výnimočné prípady, kedy váš potomok bude potrebovať byť on-line kvôli škole, ale to už je vecou dohody medzi vami a ním. Odporúčame zakázať Wi-Fi pripojenie aj na dobu spoločnej rodinnej večere, to totiž mávajú tendenciu „hľadieť do displejov“ nielen deti, ale aj samotní rodičia. Rodičovská kontrola tak môže byť skúškou disciplíny aj pre vás.

Čas on-line navyše môžete „dávkovať“ aj ako odmenu za dobré správanie. Deti zároveň o predĺženie limitu môžu požiadať, je to len a len o spoločnej komunikácii. V takom prípade ale objektívne zhodnoťte dôvod, prečo vás dieťa o predĺženie limitu žiada. Sledovanie videí na YouTube by týmto dôvodom byť nemalo, teda pokiaľ nie sú edukatívne.

A nakoniec sa rodičovská kontrola TP-Linku týka aj blokovania nevhodného obsahu. Či už ide o sexuálny alebo násilný obsah, prípadne o obsah zameraný na drogy, tu sa asi všetci zhodneme, že také veci deťom pred oči nepatria. Úroveň blokovania obsahu jednoducho nastavíte pomocou mobilnej aplikácie alebo cez webové rozhranie, a zamerať sa môžete ako na nevhodné slová, tak aj domény.

Ľahko sa vám v tomto smere budú spravovať zjednotené sieťové prostredia typu mesh, v ktorých je TP-Link priekopníkom aj lídrom. Spomenúť možno sadu Deco M5, ktorá podporuje práve riešenie HomeCare a verzia s dvoma jednotkami zvládne pokryť až 350 metrov štvorcových, čo väčšine ľudí bude stačiť na celý dom aj s terasou, prípadne s časťou terasy. Nastavenie v tomto prípade prebieha ľahko cez mobilnú aplikáciu Deco, ktorá je k dispozícii pre Android aj iOS.

Alternatívou – ak už ste si predtým kúpili kompatibilný router od TP-Linku – je kombinácia práve routera s opakovačom. Jedným z kompatibilných routerov môže byť model Archer C6, ktorý skombinujete s extenderom RE315. V tomto prípade si všetky sieťové nastavenia vrátane práve rodičovskej kontroly vyriešite cez aplikáciu Tether.

Napriek tomu si uvedomujeme, že najdôležitejšia je komunikácia a vzťah medzi rodičom a dieťaťom založený na dôvere a vzájomnej dohode. Menšie deti je prirodzene nutné kontrolovať aj v tomto prípade, nepoznajú totiž mieru a nemajú ešte úplne vyvinutý zmysel pre to, čo je dobré a čo zlé. Ale ak máte doma teenagera, s ktorým sa môžete dohodnúť tak, že nakoniec celú rodičovskú kontrolu budete môcť úplne vypnúť, potom vám gratulujeme.

Značky: