Výrobcovia niektorých smartfónov pridávajú do systému tzv. duálny alebo bezpečný priestor.

Každý ho nazýva inak, Samsung má napríklad riešenie s názvom Knox. V zásade sa dá povedať, že je to virtuálny priestor v pamäťovom úložisku, no zároveň aj v RAM. Počítač v počítači, ak ste niekedy inštalovali virtuálny počítač. Toto je podobný princíp. Totiž nejde len o chránený súbor, ktorý by bol zabezpečený heslom. Máte k dispozícii aj beh aplikácií, a tak si zároveň vytvoríte dve kontá. Podporované programy si vyberáte sami. No čím viac ich budete mať, tým viac sa ich duplikovaním bude uberať z vášho úložiska.

Aplikácia My Knox v telefóne Samsung Galaxy S7

Aplikácia My Knox v telefóne Samsung Galaxy S7

V praxi to znamená, že môžete mať oddelené kontá na Messengeri a mať ich tak v telefóne dve. Alebo napríklad nemusíte mať v hlavnom režime nainštalovaný Facebook, no v chránenom áno. Platí to aj pre emaily ako aj pre galériu fotografií a videí. Ak potrebujete chrániť nejaké citlivé súbory, je vhodné ich fotiť v chránenom režime. Záleží na výrobcovi, súbory sa dajú z galérie odosielať do duálneho priestoru a tiež z neho do hlavného. Ak teda nafotíte nejaké citlivé obrázky v hlavnom režime, ľahko si ich skopírujete do bezpečnej galérie. No a to isté platí samozrejme aj pre prehliadač internetu. Skrátka pre akúkoľvek nainštalovanú aplikáciu.

Výber aplikácií, ktoré budú začlenené do chráneného priestoru Knox

Výber aplikácií, ktoré budú začlenené do chráneného priestoru Knox

Jediné, čo zvykne zostávať spoločné, sú hovory a SMS. No aj tu záleží na výrobcovi smartfónu a jeho duálnom riešení. Coolpad umožňuje aplikovať telefónny adresár z chránenej databázy kontaktov. Samsung Knox zase informuje o tom, že hovory a SMS budú pre oba režimy jednotné. Teda SMS z chráneného režimu uvidíte aj v tom bežnom. V režime Knox sa dokonca nedá spraviť ani snímka obrazovky z dôvodu bezpečnosti.

Dual Space rozhranie v telefóne Coolpad Torino

Dual Space rozhranie v telefóne Coolpad Torino

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júlovo-augustovom vydaní TOUCHIT č. 6/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.