Možno sa vám zdá, že po starom dobrom „freeware“ sa na mobilnej platforme zľahla zem. Všetko je len plné reklám a ozajstný softvér zdarma, ktorý na Windows používajú stovky miliónov ľudí, akoby na Androide ani neexistoval. Realitou ale je, že existuje a Google vám ho len bráni nájsť. Pomôžeme vám.

V rámci klasických počítačov a Windows odjakživa platilo, že takmer každý komerčný program mal nejakú plnohodnotnú, alebo aspoň čiastočnú alternatívu, ktorá bola zdarma.

Nejde pritom len o jednoduché utility, ale často aj o nesmierne komplexné a na vývoj náročné programy, na ktorých desiatky vývojárov/dobrovoľníkov pracujú tisíce hodín po celé roky (napr. Libre Office, alebo Gimp).

Možno ste sa zarazili nad tým, že v rámci mobilných operačných systémov tento svet akoby ani neexistoval a každá, hoc aj tá najsmiešnejšia a najjednoduchšia aplikácia je buď spoplatnená, alebo naopak plná reklám.

/Ilustrácia: felgo/

Nie je pravdaže nič zlé na tom, ak vývojár chce dostať za svoju prácu zaplatené, avšak je zvláštne, že po skutočnom „freeware“ a slobodnom a bezplatnom „open source“ sa v mobilných končinách akoby zľahla zem.

Príčinou tohto javu však nie je to, že by mobilný softvér ktorý je zdarma a bez reklám neexistoval, ale to, že integrované aplikačné obchody ho nijako nepreferujú a v základe ho ani neumožňujú používateľom cielene vyhľadávať.

V rámci integrovaného obchodu Google Play síce v popise jednotlivých aplikácii vidíte, či je daný program spoplatnený, či obsahuje integrované mechanizmy nákupov, alebo reklamy, avšak na to aby ste to zistili, musíte každú aplikáciu zvlášť otvoriť.

Priamo v rámci Google Play neexistuje mechanizmus, ktorý vám umožnil vyhľadávať len také programy, ktoré reklamy neobsahujú.

Zúfalá podoba vyhľadávania aplikácii v rámci Google Play bez nulových možností

Malý počet prítomných filtrov ponúka len bezcennú pomoc, ako napríklad možnosť zobrazovať programy s viac ako 4 hviezdičkovým hodnotením, čo je v základe k ničomu.

A keďže jednotlivé kategórie aplikácii môžu ponúkať stovky či tisíce výsledkov, manuálnym hľadaním tej, ktorá je naozaj zadarmo a bez reklám a iných skrytých háčikov, by ste mohli stráviť aj týždeň.

Našťastie, existujú riešenia, ktoré tento nedostatok dokážu prekonať.

AKO A ČÍM APLIKÁCIE HĽADAŤ

Na pomoc prišli vývojári tretích strán, ktorých vyhľadávacie rozhrania môžete použiť prostredníctvom klasického internetového prehliadača.

Jednou z nich je stránka https://appfilter.net, ktorá obsahuje niekoľko volieb vyhľadávania aplikácii pre Android.

Ak máte ešte starší telefón bez integrovanej čítačky QR kódov vo fotoaparáte, vedeli ste, že existujú aj bezpečné, bezplatné a hlavne bezreklamové aplikácie na tento účel, ktoré vytvorili tvorcovia antivírových programov ako Kaspersky alebo Trend Micro? Bez účinného filtru sú v obchode Google Play zavalené hromadou alternatív plných reklamy.

Stačí do vyhľadávacej kolónky (Title) zadať hľadaný názov aplikácie, alebo ak nehľadáte konkrétnu, tak len popis typu/funkcie, ktorú požadujete (Description). Rovnako je možné hľadať aj podľa mena vývojára (Developer).

Vyberte pri tom, či chcete aby vaše vyhľadávané výsledky obsahovali len aplikácie bez reklám (Ads – No), boli zdarma (Paid – No) a bez integrovaných nákupov v rozhraní (In-app Purchases – No).

Následne už len stlačte tlačidlo „Submit“, pričom výsledky môžete vyfiltrovať podľa kategórie aplikácií a takisto hodnotenia.

Pokiaľ sa vám rozhranie zapáči, a jeho vývojára chcete podporiť nejakým prepitným, kliknite na tlačidlo „Buy me a coffee“ (kúp mi kávu) a nejakou troškou môžete prispieť cez PayPal alebo klasickou kartou. Nie je to pravdaže nutné a ani povinné.

Hra Mahjong existuje aj zadarmo, bez reklám a skrytých nákupov

Ďalším a možno ešte aj o kúsok lepším vyhľadávacím rozhraním je https://playsearch.kaki87.net. Stačí stránku otvoriť a zaškrtnúť okienka Ad-free (bez reklám) a IAP-free (bez integrovaných nákupov).

Následne jazdec minimálnej ceny posuňte celkom vľavo na možnosť zdarma (free) a prípadne vyberte kategóriu hľadaných aplikácií, minimálny počet už vykonaných inštalácií, alebo jej maximálnu veľkosť.

Výhodou tohto rozhranie je, že vám ponúka aj možnosť výber minimálnej podporovanej verzie Androidu. Toto robí Google Play za vás a aplikácie ktoré vaše zariadenie z dôvodu zastaranosti vášho Androidu nepodporuje, vám nezobrazuje.

Vo vyhľadávačoch tretích strán sa ale v základe ponúknu všetky aplikácie, čo je v poriadku, ak je váš Android aktuálny, ale ak používate už starší smartfón alebo tablet, kde aktualizácie Androidu už dávno nechodia, je vhodné nastaviť, ktorú verziu Androidu máte, aby ste sa zbytočne nefrustrovali aplikáciami, ktoré by na vašom zariadení nefungovali.

Vyhľadávať sa budú len tie, ktoré vašu verziu podporujú.

A čo ak vlastne neviete, akú aplikáciu alebo hru hľadáte a chcete si len nejakú novú vybrať medzi tými, ktoré sú naozaj zadarmo a bez reklám?

V takomto prípade vám pomôže stránka https://reallyfreeapps.com, ktorá zobrazuje výhradne freeware aplikácie, pričom sa môžete preklikávať zoznamom jednotlivých kategórii a vidieť ich hodnotenie.

Stačí si vybrať nejakú kategóriu (menu na hornom panely), ako sú napríklad hry (Games), pričom prípadne zoznam ešte redukovať na akčné, závodné, logické či iné typy a následne už si len vybrať.

To isté môžete urobiť aj s inými typmi aplikácii, bez toho aby ste vlastne vedeli, čo hľadáte. Možno vás niečo zaujme a nájdete užitočnú aplikáciu či zábavnú hru, o ktorej ste netušili, že existuje aj naozaj zdarma.

BEZPEČNOSŤ VYHĽADÁVANIA APLIKÁCIÍ TOUTO CESTOU

Vo všetkých troch aplikačných vyhľadávačoch, ktoré sme popísali vyššie, ide len o filtračné rozhrania, fungujúce na dátach webovej stránky Google Play (resp. play.google.com).

Po vyhľadaní a kliknutí na konkrétnu aplikáciu budete presmerovaní do klasického obchodu Google Play, kde si aplikáciu stiahnete a nainštalujete bezpečným spôsobom, tak ako ste zvyknutí.

Nemusíte sa preto báť, že sťahujete aplikácie z nejakého neznámeho, infikovaného alebo skrátka nedôveryhodného zdroja.

Tieto vyhľadávacie rozhrania vám len sprístupňujú efektívnu možnosť hľadať aplikácie, ktoré spĺňajú vaše požiadavky podľa viacerých parametrov, v tomto prípade hlavne toho, že aplikácie sú ozajstný freeware a nie to, čo sa kedysi označovalo hanebným slovom adware.

Možno budete aj sami prekvapení, koľko výborného bezplatného softvéru na Androide existuje a budete sa poriadne čudovať, že ste naň nikdy nenarazili, pretože pri klasickom vyhľadávaní cez Google Play bol niekde vzadu ako stoprvý výsledok v poradí, za hromadou „bezplatných“ aplikácii plných reklám.

HĽADAJTE FREEWARE HRY S POMOCOU APLIKÁCIE GOOGLU

Je treba povedať, že nutnosť používania stránok tretích strán, aby ste mohli hľadať aplikácie bez reklám, alebo skrytých nákupov, je v rámci mobilného ekosystému hanbou, nad ktorou by mal každý normálny človek krútiť hlavou.

Táto situácia existovala v rámci tejto sféry prakticky už od jej počiatku pred 15 rokmi, čo je alarmujúce hlavne v prípade hier, s ktorými prichádzajú do styku aj tie najmenšie deti. Tie totiž ešte nedokážu rozlišovať, čo je a čo nie je reklama a ešte sa len učia rozhranie dotykového displeja ovládať.

Rozhranie doplnkovej aplikácie „Hry Google Play“

Google po viac ako 10 rokoch ignorantstva a pretrvajúcich sťažnostiach rodičov, že hry pre batoľatá aj staršie deti sú často preplnené čudesnými reklamami a pokútnymi skrytými nákupmi, zaváňajúcimi podvodom či hazardom, napokon zareagoval a od minulého roku umožnil cielene vyhľadávať také, ktoré žiadne reklamy a doplnkové nákupy neobsahujú.

Paradoxne, neurobil to samotnom v rozhraní Google Play, kde by to bolo potrebné ako soľ, ale v oddelenej aplikácii, ktorou môžete aplikačný obchod v rámci sťahovania hier nahradiť.

Ide o aplikáciu Google Play Games, ktorá v slovenčine existuje pod menom „Hry Google Play“. Túto aplikáciu si môžete na Google Play klasicky stiahnuť a následne používať ako prioritný nástroj na hľadanie a sťahovanie hier či výukových programov.

Keďže rozhranie „Hry Google Play“ je s aplikačným obchodom priamo integrované, uvidíte v rámci neho mechanizmy a popisy, na ktoré ste zvyknutí a nebudete mať žiadny problém ju používať.

Požadovaný názov alebo druh hry zadajte do jeho vyhľadávania (napr. hry pre batoľatá / games for toddlers), tak ako to robíte v rámci Google Play. Po zobrazení výsledkov uvidíte v hornej časti možnosť zapnutia filtrov, kde si zaškrtnite možnosť „bezplatná inštalácia“, „žiadne reklamy“ a takisto prípadne aj „žiadne nákupy v aplikácii“.

Hra Father and Son patrí k bezplatným skvostom, ktorá vám ukáže, že čarovný svet kreslených adventúr chytí za srdce aj dnes

Všetko je v jednom hornom riadku a pokiaľ by ste niektoré tieto možnosti nevideli, stačí prúžok prstom posunúť do strany. Aktivované filtre zozelenejú a výsledky sa zredukujú podľa vašich prianí.

Samozrejme, ak by vám toto rozhranie nevyhovovalo, aj v tomto prípade je možné plnohodnotne používať stránky aplikačných vyhľadávačov, tak ako v prípade ostatných programov. Stačí zaškrtnúť hľadanie v sekcii hier.

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.