Výrobcovia slúchadiel prinášajú na trhu modely v rôznych cenových kategóriách. Niekedy za cenu, ktorá hrubým odhadom pokryje náklady na škatuľu, leteckú naftu alebo „kormidelníka“ kontajnerovej lode.

Je však pravdou, že toto príslušenstvo sa dá vyrobiť aj lacno. Vzniká ale otázka, prečo sú niektoré slúchadlá príliš drahé. Jedny kúpiť v supermarkete popri základných potravinách, drogérii a najväčšia položka, ktorá vám vystrelí, bude 500 ml šampón.

Vyskúšali sme tri modely značky Canyon a boli sme zvedaví jednak na vyhotovenie a tiež kvalitu. Zistili sme, že cena sa odvíja najmä od použitých materiálov. Kým plastové boli za veľmi nízke ceny, keramické na cene poriadne stúpli. Zvukovo sa však na seba dosť podobali.

Parametre a hodnotenie testovaných slúchadiel

Kúpiť či nekúpiť?

Na nenáročné používanie, aby ste mali hudbu pri sebe, postačia aj nami testované slúchadlá. Kto si vyslovene nepotrpí na niečo špeciálne, bude s nimi spokojní. Aj my z času na čas použijeme takúto triedu slúchadiel. Do zlého počasia, na cestovanie alebo jednoducho ak si nechceme poškodiť výrazne drahšie. Ako rezervný model sú ideálnym riešením. Navyše je fajn, mať jedny neustále so sebou v batožine, nestane sa tak, že ich zabudnete doma.

Drahšie slúchadlá majú sofistikovanejšie spracovanie aj iné materiály. Do určitej hladiny sa oplatí priplatiť, no aj tu platí systém stupňa prestíže. Platíte teda za značku. Mnohí kritici však zabúdajú, že práve značka je garantom a tak nejde len o nápis ale aj o to, aký je kábel, aké sú silikónové návleky a ako sa celkovo používajú, držia v uchu, no a samozrejme, ako hrajú.

Canyon CND-CEP1B

cnd-cep_nowat

Najťažšie slúchadlá v našom teste. Šasi meničov je totiž z keramického materiálu. Získate tým chladivý účinok najmä v lete a pri bežnom kancelárskom použití. Treba sa ale pripraviť na to, že budú ťažšie pri dopade na stôl. Ich rozmotanie bude chcieť trochu cviku, keďže štuple tvoria dosť silné závažie. Kto rozmotával slúchadlá, vie, o čom je reč. Kábel je kruhový a je sčasti odolný proti zamotávaniu, no práve vyššie spomínané zaťaženie mušľami bude spôsobovať menšie komplikácie. Na ľavom kábli je mikrofón a tlačidlo na hovory. Keramická súčasť je aj na valčeku obaľujúci konektor. V balení sú štandardne tri veľkosti silikónových návlekov. Vďaka nim slúchadlá dobre držia a nebudú vypadávať. Viac ako o materiáli je to o použití správnej veľkosti.

Zvukovo si vychutnáte silné basy, no na úkor výšok. Tie boli mierne zastreté a kto nemá vycvičené ucho, budete to až tak poznať. Navyše, ak nebudete mať možnosť porovnávať s inými slúchadlami, na tieto si zvyknete. Počúvanie audio kníh alebo podcastov v našom prípade vyžadovalo zdôrazniť výšky ekvalizérom.

Hodnotenie:

+          vzhľad mušlí, keramické obloženie, silné basy

–           mierne zastreté výšky, keramika zvyšuje hmotnosť

Cena: 18,99 EUR

Canyon CNS-CEP2Y

cyp2y_nowat

Najlacnejšie slúchadlá z nášho testu, ktoré sa nám zároveň páčili najviac. Sú plastové takže takmer nič nevážia a navyše tu výrobca použil štandardný a overený, no najme univerzálny dizajn. Kábel je plochý, nebude sa vám zamotávať. Ak sa to aj náhodou stane, veľmi ľahko ho rozmotáte. Rozdiel oproti ostatným modelom je v konektore. Ide o dvojpólový konektor, takže tieto slúchadlá sa dajú využiť len na počúvanie hudby. Na druhú stranu si s takýmto konektorom zabezpečíte 100%-tnú kompatibilitu naprieč rôznymi zariadeniami a najmä telefónmi.

Nechceme priamo tvrdiť, že je kvalita zvuku úmerná cene. Mierne zastretú reprodukciu prestanete vnímať a zvyknete si na ňu. Nesmiete ich však striedať so slúchadlami, ktoré majú lepšiu reprodukciu. Naopak tu si zase užijete silné basy, výšky budú mať svoje rezervy. No nič čo by sa nedalo napraviť ekvalizérom. Navyše cena slúchadiel je naozaj nízka.

Hodnotenie:

+          cena, silné basy

–           absencia výšok

Cena: 5,99 EUR

 

Canyon CNS-CEP1R

ccep1r_nowat

Toto sú menej tradičné slúchadlá do uší. Už len tým, že majú inak tvarované návleky na meničoch. Sú plastové a pri ich konštrukcii je tak najväčším závažím kábel. Je rovný a dvojfarebný podľa kúpenej kombinácie. Na rozdiel od veľkej väčšiny in-ear slúchadiel nemajú valcovité návleky ale špeciálne zúžené. Naozaj, na prvý pohľad niečo netradičné, otázkou je, či je treba experimentovať. Zatiaľ čo iné slúchadlá si do uší vložíte bez problémov a tam aj ostanú, u týchto je to inak. Aj tieto v zásade do ucha vložíte bez zvláštnych schopností, no donútiť ich, aby tam zostali sa nám nepodarilo. Preto, je vhodné zvážiť výber takto tvarovaného návleku, hoci aj toto balenie má tri veľkosti.

Ku kvalite zvuku nemáme zvláštne výhrady. Viac tu bolo počuť výšky a stredy než basy, no na počúvanie audio kníh sa nám osvedčil viac tento model. Škoda len toho, že nepríliš dobre držali v ušiach. Podľa potreby sa dajú použiť aj na telefonovanie.

Hodnotenie:

+          kábel sa nezamotáva, vhodné na telefonovanie a počúvanie hovoreného slova

–           diskutabilné návleky, slabšie basy

Cena: 8,49 EUR

Verdikt touchIT.sk

Canyon CND-CEP1B sú dobre vyzerajúce slúchadlá s keramickým šasi. Sú aj ťažšie, no nejde o klasické „plasťáky“. Oplatí sa za ne priplatiť. A hoci nehrali dokonale, mierne zastreté výšky nepredstavujú neprekonateľný problém. Canyon CNS-CEP2Y ako najlacnejší modely teste. Nemá HF ale na počúvanie hudby sú fajn. Nemajú vysokú hmotnosť a keď ich zničíte, nebude vám za nimi tak ľúto. Výšky majú rezervy, basy si vychutnáte. Canyon CNS-CEP1R sú vhodné len pre tých, ktorí vedia, že zúžené silikónové návleky im sadnú do ucha. Je to aj model s HF, preto je trochu škoda, že výrobca nepoužil univerzálnejšie tvary mušlí.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.