Ktosi múdry raz povedal, že nie je tak bohatý, aby si mohol kupovať lacné veci. Platí to aj v prípade softvéru? Prekvapivo áno. Aj na slovenskom trhu sa totiž  vyskytuje softvér, ktorý je oveľa lacnejší, ako býva zvykom. Ako je to možné? Nie sú odporúčané ceny platné pre každého? Dá sa naozaj predávať za sumu nižšiu ako je nákup? Na to sa pozrieme v tomto článku.

Medzi najčastejšie nakupovaný softvér patrí operačný systém Microsoft Windows. Pozrite si jeho odporúčané ceny:

ProduktOdporúčaná cena
Windows 10 Home135 Eur
Windows 10 Pro279 Eur

Ako je to teda možné, že sa dá kúpiť aj lacnejšie? No veľa zmenilo to, že sa začal predávať tzv. použitý softvér. Teda kúpiť sa dá softvér napr. aj na nosičoch, ktorý už bol niekde použitý a jeho majiteľ sa ho rozhodol predať. Takýto softvér je samozrejme lacnejší, lenže situácia s predajom nie je až taká jednoduchá.

Predaj použitého softvéru je legálny a funguje to podobne ako s knihou. Tú si kúpite, párkrát prečítate a neskôr sa môžete rozhodnúť o jej predaji ďalšiemu záujemcovi – buď na priamo alebo cez antikvariát.

Oracle_vs_Used_soft2_nowat

Zdroj: http://www.ipdigit.eu/

Do platnosti však vstúpil rozsudok Európskeho súdneho dvora (http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=124564&doclang=CS), ktorý rieši spor medzi spoločnosťou Oracle a UsedSoft GmbH. Podľa neho je možné predávať použitý softvér, avšak to len za podmienky, že predávajúci dokáže, že softvér z jeho počítača bol odinštalovaný. Toto rozhodnutie sa týka predaja softvéru nielen od spoločnosti Oracle, ale platí všeobecne. Súdny spor medzi Oracle a UsedSoft, ktorý trval od roku 2007, tak nakoniec v Nemecku  skončil v prospech Oracle, pretože UsedSoft  nebol schopný preukázať dôkazy  o prvom majiteľovi softvéru a odinštalovaní softvéru z jeho počítača.

Ak sa teda rozhodujete pre lacnejší použitý softvér a stojíte pred možnosťou softvérového auditu, myslite na to, že takýto dôkaz by ste mali mať k dispozícii. Pokiaľ nie, cez softvérový audit vôbec nemusíte prejsť. Dobrá otázka je, čo je takýmto dôkazom. V tejto súvislosti sme oslovili advokáta Tomáša Kamenca. Podľa neho takýmto dôkazom je  doklad o prvotnom nadobudnutí predávaného softvéru a protokol o odinštalovaní u pôvodného majiteľa.

Druhá možnosť, ako sa dá prísť k výrazne lacnému softvéru, je v podstate zneužitie myšlienky predaja použitého softvéru tým, že sa vám do rúk dostane nelegálny softvér. Hlavne v tomto prípade totiž môžu byť už inštalačné médiá staršie, možno aj poškodené a nemusí byť na prvý pohľad zrejmé, že ide o podvrh.

Ako spoznať legálny softvér od nelegálneho?

Spoznáte to podľa certifikátu pravosti, čo sa týka štítku Product key a tiež médií. Teraz si ukážeme, ako by mali jednotlivé položky vyzerať.

MS-COA-Label-Mars_nowat

Štítok s Certifikátom pravosti sa používa na vonkajšom balení maloobchodného softvérového balíka. Nájdete tu informácie ako názov produktu, zamýšľanú krajinu používania a krajinu pôvodu.

Productkeylabel

Dôležitý je pre vás štítok s kódom Product key. V jeho prípade sa používa špeciálna metóda tlače – hĺbkotlač, ktorá zanecháva na povrchu štítku vystúpené atramentové hrany. Môžete to pocítiť, keď prejdete prstom po povrchu. Pravá strana štítku by mala byť na dotyk hladšia ako oblasť naľavo vytlačená hĺbkotlačou. Keď sa pozriete priamo na štítok a potom z veľmi plytkého pozorovacieho uhla (naklonením štítka smerom od vás), hneď pod logom Windows sa objaví písmeno „M“.

Štítok s kódom Product Key je biely alebo oranžový, ktorý sa dodáva spolu s inštalačným diskom CD či DVD alebo USB kľúčom a Certifikátom pravosti k príslušnému produktu a obsahuje 25-miestny kód Product Key. Štítok s kódom Product Key nemožno zakúpiť samostatne.

Ak kupujete softvér s médiami (CD, DVD, USB), čo je stále najbežnejšie, všímajte si ich podrobne a sústreďte sa na hologramy.

MS_htt_gif01

Windows 10 sa dodáva na USB kľúči, holografická časť má žiarivú farbu a pri jeho naklonení sa objavia 3D efekty. Hologram je vložený do plastovej vylisovanej súčasti disku USB, nie je to nalepený štítok.

disc_rotate

Staršia verzia Windows ako napr. Windows 7 či 8 sú dodávané na CD alebo DVD. Na týchto médiách sa v strede pri ich naklonení zobrazujú výrazné farby a 3D efekty. Tento hologram je vložený do disku, nie je to nalepený štítok.

DVDPic_nowat

Na vnútornej časti zadnej (údajovej) strany disku CD či DVD sa na vnútornom zrkadlovom pásiku tiež nachádza hologram. Pri nakláňaní disku mení farbu.

COA win7_nowat

Sfalšovaný COA štítok pre Windows 7. Je vidieť, že nálepky pokračujú ďalšími štítkami

Zaujímavá je situácia, keď sa predávajú elektronické licencie, ktoré sú, prirodzene, bez médií a šíria sa elektronickou distribúciou. Aj tieto však nevyhnutne musia mať Product Key s certifikátom pravosti.

Rovnako linky, ktoré sú uvedené ako zdroje inštalačných programov, musia viesť na adresy patriace výrobcovi. Ak by ste si mali sťahovať softvér, ako je napr. Microsoft Windows mimo domény výrobcu, je to dôkaz o nelegálnosti softvéru.

Ďalšou vecou, na ktorú treba dať pozor je fakt, že sa za žiadnych okolností nepredáva samostatne štítok s produktovým kódom. Ak na túto situáciu narazíte, je jasné, že ide jednoznačne o nelegálny softvér.

PodvrhnuteStitky_nowat

Takýto spôsob šírenia štítkov sa začal používať. Pamätajte, že vždy musí mať tento štítok prvky certifikátu pravosti a len takto vytlačené na obyčajnej tlačiarni určite nebudú pravé.

Rovnako zoznam Product Key, ktorý vám niekto chcel predať s tým, že toto sú licencie použitého softvéru, nie je dôkazom o legálnom nadobudnutí softvéru.

ZoznamKlucov_nowat

Čo sa vám môže stať pri použití nelegálneho softvéru?

Prvou možnosťou je, že si kúpite nelegálny softvér a nebude sa vám po nainštalovaní dať aktivovať. Jednoducho, produktové číslo nebude platné a nepomôže vám ani linka pomoci s aktiváciou, keďže ide o nesprávne číslo. To býva hlavne prípad, keď si kúpite softvér, ktorý vykazuje evidentné známky toho, že ide o podvrh – teda predaj len štítkov s produktovým číslom, ktorý je vytlačený bežným spôsobom na obyčajný papier, CD/DVD médiá viditeľne napálené alebo vybavené nalepovacou nálepkou či obyčajný USB kľúč bez hologramu.

Druhou možnosťou je, že produktový kľúč bol ukradnutý z iného počítača alebo došlo v prípade použitého softvéru k tomu, že na pôvodnom počítači vôbec nebol odinštalovaný a ďalej sa používa. Automatická aktivácia softvéru vám v tomto prípade neprejde. Pokiaľ sa vám takýto softvér podarí akýmkoľvek spôsobom zaktivovať, stále nemáte vyhraté, lebo hlavne v podnikovom nasadení sa pri softvérovom audite príde na to, že k softvéru nemáte správny doklad o nadobudnutí.

V prípade predaja použitého softvéru síce máte faktúru za nákup, avšak niečoho, čo neodpovedá zásadám legálneho používania softvéru. Teda nemáte k tomu dôkaz o odinštalovaní softvéru z pôvodného počítača. Ako sme spomínali vyššie, tento dôkaz by mal obsahovať aj doklad o nadobudnutí predávaného softvéru. Len samotné čestné prehlásenie pôvodného majiteľa aj keď s notársky overeným podpisom nemusí stačiť. Pokiaľ máte produktové číslo ukradnuté z iného počítača a niekto vám ho predal, je to v podstate trestný čin. Čierneho Petra však v danej chvíli budete mať vy, lebo používate nelegálnu kópiu softvéru.

Pokiaľ si kúpite softvér z overeného zdroja, u oficiálneho distribútora a cena nebude podozrivo nízka (povedzme nie menej ako 90 % odporúčanej ceny), všetky certifikáty odpovedajú predpísaným vzorom, máte istotu, že používate legálnu kópiu softvéru. V tomto prípade prejdete ako prvý majiteľ aktiváciou softvéru bez problémov a rovnako hladko prejdete aj cez softvérový audit.

Ako sme spomínali vyššie, predaj použitého softvéru je v poriadku, je to možnosť, ako ho legálne nadobudnúť. Podľa vyššie uvedeného rozhodnutia súdu však musíte mať k tomu ďalšie doklady. Hlavne si však všímajte, ako to s tým softvérom, vydávajúci za použitý, naozaj je. Môže sa stať, že takýto fake bude vyrobený vo vysokej kvalite blízkej k originálu. Aj na Slovensku sa objavili prípady, že takýto softvér sa v prípade podozrivo nízkej ceny vôbec nedal aktivovať a bolo ho nutné vrátiť. Tu je však dôležité, či vám ho predajca zoberie naspäť, aby ste jeden softvér nemuseli kupovať hneď dvakrát.

A aby sme nezabudli. Ak si budete inštalovať softvér z podivných zdrojov, resp. sa budete snažiť rôznymi nelegálnymi cestami aktivovať softvér, je to najrýchlejšia cesta, ako si do počítača pritiahnuť vírusovú nákazu. Môže sa vám tak stať, že vaše dôverné údaje či kontakty alebo dokumenty sa ocitnú v nesprávnych rukách.

Tak teda dobre popremýšľajte pred tým, než skočíte na ponuku, ktorá bude cenovo veľmi lákavá.

 

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.