Notebooky s cenou pod 200 eur sú menej výkonné ako tablety, myslite na to.

Maximálny cenový strop sme na základne našich skúseností stanovili na 850 eur. To je suma, ktorú považujeme za akceptovateľnú aj s tým, že ju už berieme ako príplatkovú. Nie je to základ a keď ešte pustíme nejaké peniaze, sme ochotní za notebook minúť približne do 800 eur. Poznáte to možno sami na sebe alebo zo svojho okolia.

Nebudeme sa teraz zaoberať notebookmi, ktoré túto hranicu prevyšujú. Tu z pohľadu výkonu nebude čo dodať a ak to váš rozpočet umožňuje, takýto notebook si kúpite. Je tu minimum vecí, na ktoré si treba dať pozor a nemáte kde stupiť vedľa. Rovnako tak sa nebudeme zameriavať na MacBooky od Applu, to je iný segment. Najmä sú to výrazne drahšie notebooky v porovnaní s tým, na akých cenách sa pohybujú počítače s Windows.

Cena na prvom mieste

To je niečo, čo nás skrátka zaujíma. Málokto chce presný typ procesora alebo NVMe úložisko od istého výrobcu a na cenu nehľadí. Situácia sa momentálne mierne zlepšila a na trhu nájdete notebooky od 150 eur s Full HD rozlíšením.

V minulosti sme sa takmer vždy pozerali na ponuky s lacným TN panelom a HD rozlíšením. Toto bolo málo už pred piatimi rokmi. Výhovorka, že vám stačí počítač na nenáročné činnosti a Full HD má potom malé prvky, tu neobstojí.

Hardvér

Celeron vs. Pentium vo vyrovnanom súboji. Iste, procesorov z oboch táborov sú desiatky a závisí, ktoré budete porovnávať. Zdroj: Versus.com

Ešte stále však môžete nájsť na trhu notebooky s HD displejom. Je ich menej, preto sa dá prakticky hovoriť o tom, že začínate na Full HD. V bežných e-shopoch tieto notebooky prakticky vymizli. Nedajte sa nimi pomýliť a nekupujte notebook so silnejším procesorom ale HD displejom.

Na to upozorňujeme aj ďalej v texte pri konkrétnych príkladoch. Treba myslieť na to, že v segmente okolo 200 eur silnejší procesor veľa neznamená. Vo všeobecnosti platí, že si za menší displej priplácate. Pixely sú hustejšie, no hlavne je celý notebook menší a tak je treba lepšie dbať na chladenie komponentov ako vo väčšom tele.

Začnime teda od procesora. Na výber je množstvo Celeronov, čo je logické pre ich cenu. Sú to menej výkonné procesory (CPU). Pentium ako CPU sú vhodné ako základ, no nedá sa jednoznačne povedať, že Pentium je všeliek. Ich architektúra je veľmi podobná a hovoríme o rozdieloch niekoľko Wattov energetickej úspory, 0,2 GHz rozdielnej frekvencii atď. Skrátka, ak máte vyhliadnutý počítač s Intel Celeron, nie je treba hľadať špeciálne Pentium. Ak však máte k dispozícii Pentium, zoberte ho.

Celeron vs. Pentium podrobnejšie. Modrá pre Celeron a Ružová pre Pentium. Popisy sú pre Pentium oproti Celeronu. Zdroj: Versus.com

Akonáhle sa dostanete do vyšších cenových skupín tesne pod 300 eur, súčasťou notebookov budú procesory Intel Core i3 a vyššie. Narazíte aj na staršiu generáciu, o čokoľvek pod ôsmou generáciou vám nebude stačiť na Windows 11. To len ako detail, nie že by tento systém predstavoval niečo kritické, no mnohí ho budete chcieť mať. V každom prípade sa dá inštalácia obísť jednoduchým trikom, na internete je dostatok návodov.

Pevný disk je ďalšie úskalie a namiesto SADA SSD alebo SATA otáčkového disku máte použitú NAND flash pamäť. Nebudeme si tu lepiť oči, je to na úrovni pomalej pamäťovej karty z mobilného telefónu. A tú máte použitú v notebooku ako náhradu za SSD disk.

Zápis aj čítanie bude pomalšie, prakticky sa dá hovoriť, že je to úzke hrdlo celého notebooku. Viac ako procesor. Do ceny 200 eur s tým nemáte čo urobiť, pod 300 eur je to už ozajstný, hoci stále menej výkonný model SSD disku.

Kapacita RAM sa ustálila na 4 GB, dá sa nájsť aj 8 GB kapacita. Keby sme chceli zovšeobecniť, potrebujete minimálne 8 GB RAM. Dá sa však prežiť aj so 4 GB, no výkon notebooku bude zrážať spomínaný typ SSD disku.

V cene okolo 200 eur je to 4 GB takmer bez výnimky, s cenou tesne pod 300 eur už dostanete aj 8 GB RAM, no stále to nie je pravidlom. Výrobcovia vedia, že ich tento modul niečo stojí, vy zase viete, že práve dostatok RAM spraví používanie počítača udržateľnejšie.

Zorientujte sa pri výbere

Parametre vám tu prinášame v skratke, podľa nich zistíte, aký notebook kupujete.

Lacný procesor, minimálny výkon, energetická nenáročnosť: Intel Atom, Celeron, Pentium, Qualcomm Snapdragon

Stredná trieda procesorov: Intel Core i3, AMD Ryzen 3

Vyššia trieda: Intel Core i5 / i7, AMD Ryzen 5 / 7

RAM: 4 GB je nevyhnutné minimum, 8 GB je štandard, 16 GB je vyšší štandard, najdrahšie notebooky majú 64 GB (pracovné stanice)

SSD: 128 GB ako základ na systém Windows a veľký počet aplikácií, 256 GB je nižší štandard, s ktorým budete fungovať bez obmedzení, 512 GB je kapacita vhodná aj na množstvo dát.

Displej TN: Nedostatočný displej, na ktorý sa nechcete pozerať. V cene notebookov do 200 eur je ale nutnosťou. Malé pozorovacie uhly a nízka svetelnosť. Je to akoby ste používali viac ako 10 rokov starý notebook

Displej IPS: Toto je štandard a aj tu sú rôzne typy, podľa ceny notebooku. Už IPS technológia je zárukou bez problémov akceptovateľného štandardu.

Displej OLED: Vynikajúci displej, sýte farby a displeje zároveň spĺňajú štandardizované gamuty, dostávate teda aj vernosť obrazu, nie gýčovitosť podaných farieb.

Výhľad do budúcna

Cena približne 200 eur znamená, že kupujete niečo, čo je morálne staré už teraz, resp. bolo už včera. Používať sa to dá, no nie je to ukážka toho, ako vyzerajú notebooky v 21. storočí. Je to počítač pre tých, ktorí potrebujú naozaj šetriť a možno máte doma deti a chcete, aby mal každý svoj notebook. Vtedy je to riešenie, ktoré vám pomôže a splní svoj účel.

Cenovka tesne nad 300 eur je už niečo, čo sa dá lepšie používať, vydrží to nejaký rok morálnej hodnoty a jasné, že treba počítať s tým, že stále to bude notebook vo forme takmer úplného základu.

Čokoľvek v cene nad 500 eur je dobrá voľba, s ktorou sa dá fungovať niekoľko rokov. Kúpite si počítač na všeobecnú aj multimediálnu prácu s fotkami a prípadne sa na ňom aj zahráte staršie hry. Vlastne je to niečo, čo odporúčame každému, kto hľadá pomer cena / morálna životnosť.

Samozrejme, notebook má životnosť niekoľko rokov. Dva roky (vlastne záruka) kopírujú jeho technologickú vyspelosť. Po skončení záruky máte možnosť si v ňom sami vymeniť komponenty a tak získať viac RAM alebo vymeniť SSD disk za iný. Znova mierne oživíte notebook a získate počítač na pohodlnú prácu n ďalšie roky.

Minimum po zvážení

Notebook Umax VisionBook 14Wr Plus s procesorom Intel Celeron N4120 a 14,1“ Full HD displejom, 4 GB RAM a 64 flash úložiskom stojí necelých 150 eur. Ako nenáročné počítadlo sa dá použiť, práca s takýmto notebookom ale nebude príliš komfortná. Máte ale predstavu, na akej sume sa dá začať. Na písanie a pozeranie internetu ho využijete. Ale už aj taká hromadná úprava obrázkov z dovolenky bude utrpenie. To je ale dané viac „pamäťovou kartou“ vo forme úložiska než procesorom.

Pre tých, ktorí chcete pokiaľ možno ušetriť čo najviac a naozaj vám stačí menej výkonný počítač, je vhodnou voľbou Acer Aspire 1 s procesorom Snapdragon SC7180. Parametre má takmer identické ako Umax, no je tu jeden hlavný rozdiel. Systém je Windows 11 S, teda „Armová“ edícia našitá na tento typ procesorov.

Budete limitovaní v inštalácii aplikácií mimo obchodu a celkovo sa toto nedá považovať za plnohodnotný Windows. Je ale pravda, že aplikácií v Microsoft Store pribúda a na základné úlohy si s týmto notebookom vystačíte. Cena je príjemná – 200 eur.

Tu sa dá začať

Suma tesne nad 200 eur vám dá už nejaký ten základ na univerzálny počítač bez povedzme priamych obmedzení. Výkon je jasný, bude to počítač, na ktorom sa bude dať písať, pozerať internet, chatovať, používať Skype atď. Tiež to ale bude znamenať, že sa aplikácie nebudú spúšťať tak rýchlo, ako na počítačoch za 1000 eur. To je celkom prirodzené.

Adeptom v tejto skupine je model HP 250 G8 s CPU Intel Celeron N4020 a 15,6“ Full HD displejom s antireflexnou vrstvou. Máte tu SSD úložisko s kapacitou 128 GB, čo postačí na ďalšie aplikácie a vaše multimediálne dáta. Počítajte s tým, že časom budete potrebovať externý disk alebo si vymeníte disk v notebooku za väčší. V záruke to ale nemôžete robiť sami. Cena je 220 eur.

V podobnej konfigurácii je Acer Aspire 3 za 230 eur. Podobne je tu aj model Lenovo IdeaPad 3 14IGL05 s procesorom Intel Pentium Silver N5030. Všetko s Full HD displejom. Notebook s nižším rozlíšením vám neodporúčame a v tomto článku taký model nenájdete.

Nemá to zmysel, navyše sú v cenovej relácii od 250 eur, hoci nutné dodať, že povedzme s výkonnejším procesorom. Ten je vám ale k ničomu, ak sa vám na obrazovku nezmestia dve okná vedľa seba a budete sa musieť neustále prepínať medzi aplikáciami.

Morálne dva roky

Acer Swift 1 je adeptom spomedzi 14“ modelov, ktoré už majú lepšiu výbavu, no stále je treba robiť nejaký kompromis. Má CPU Intel Pentium N5030, 8 GB RAM a 256 GB SSD disk. S týmto notebookom sa už bude dať celkom pohodlne žiť a robiť na ňom bežné kancelárske činnosti. Cenovka je 400 eur.

ASUS ExpertBook

Dobrou voľbou je ASUS ExpertBook s konfiguráciou Intel Core i3 1115G4 a 15,6“ displejom. Máte tu 8 GB RAM a 256 GB SSD. Cenovka je veľmi podobná Aceru a tu je od 10 ÷ 20 eur vyššia.

Veľmi pekná voľba je Lenovo ThinkPad E14 za cenu 570 eur. Tu je použitý Intel Core i7 10510U a 14“ Full HD displej. RAM a SSD tak ako v predchádzajúcich dvoch prípadoch. Dostávate ale notebook na prenášanie a so zvýšenou odolnosťou. Cena je 560 eur.

Nie všetko je na Inteli a z pohľadu grafického výkonu, síce na staršie hry ale aj tak, je Dell Vostro 3515 s procesorom AMD Ryzen 3 3250U. Stojí plus mínus rovnako ako ThinkPad od Lenova.

Vyššia sféra v prípade Aceru patrí modelu Aspire 5 s procesorom Intel Core i3 1115G4 a 14“ displejom. Ostatné je rovnaké ako pri predchádzajúcich notebookov. Ako vidno, mohli by sme pokračovať ďalej, no veľa vody nenamútime a je jasné, že cena nás vždy bude držať na určitých parametroch.

Solídny stroj na viac rokov

Tu kúpite dokonca aj taký notebook akým je Acer Nitro 5, čo je vlastne herný notebook s kartou NVIDIA GeForce GTX 1650. Cenovka je 770 eur a procesor Intel Core i5 10300H je síce 4-jadrový desiatej generácie, ale prekoná množstvo novších procesorov. Reálne nemáte dôvod kupovať niečo iné, ak si chcete občas zahrať novšie hry. V cene je 16 GB RAM a 1 TB SSD disk.

Kto chce niečo na platforme AMD, je tu možnosť kúpiť model Acer Aspire 5 s AMD Ryzen 7 5700U, takisto v 15,6“ verzii. Grafická karta AMD Radeon RX640 je základ a na NVIDIU sa nedoťahuje, no voľačo sa na nej dá zahrať.

asus vivobook 15 OLED (K513EA)Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT
ASUS VivoBook 15 OLED (K513EA)

Špecialitou je ASUS VivoBook 15 OLED s Intel Core i7 1165G7, 16 GB RAM a 512 GB SSD diskom. Čím je taký špeciálny? Máte to hneď v názve a je tým OLED displej. Absolútne vynikajúci na grafickú prácu aj na filmy.

Zbytočne je o tom ďalej polemizovať, OLED sám o sebe poskytne sýte farby a na takomto notebooku je radosť čokoľvek robiť a pozerať. Získate naozaj výborný zážitok. Má ale integrovanú grafickú kartu a tak je jasné, že väčšinu rozpočtu pohltil práve displej. Hoci stojí rovnako ako model Nitro 5, na tomto sa zahráte len staršie tituly.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.