Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Podľa údajov Svetového ekonomického fóra takmer 62 % dospelých na celom svete trpí nedostatkom kvalitného spánku.

Spánok je pritom veľmi dôležitou súčasťou zdravia a ovplyvňuje celý náš život a každodenné fungovanie. Stresujúci životný štýl často vedie k vytváraniu nezdravých návykov, ktoré môžu kvalitu nočného oddychu výrazne znižovať. Dá sa to však eliminovať, a aj v tomto prípade dokážu podať pomocnú ruku technológie.

Mnoho ľudí si neuvedomuje, že spánkový deficit či nízka kvalita spánku majú vplyv najmä srdce, imunitný systém, a v neposlednom rade aj duševné zdravie.

Nie je spánok ako spánok

Smutnou správou je, že množstvo ľudí ani len netuší, ako môžu svoj spánok po kvalitatívnej stránke posunúť k lepšiemu. A práve tu vstupujú do hry technológie, konkrétne smart nositeľné zariadenia, ako sú fitness náramky či smart hodinky. V súčasnosti je bežné, že do týchto prístrojov výrobcovia integrujú podrobné monitorovanie spánku počas celej noci.

Napríklad Huawei investuje do svojich smart zariadení práve v tejto oblasti a rozvíja špičkové technológie ako TruSleep™ 3.0. V takmer všetkých nositeľných zariadeniach Huawei dnes nájdeme funkciu monitorovania všetkých fáz spánku (ľahký spánok, REM spánok, hlboký spánok). Na základe nich hodinky dokážu vypracovať podrobné analýzy spánkových cyklov v reálnom čase a vygenerovať odporúčania presne na mieru každého používateľa.

Jedinečné potreby spánku

Každý z nás je jedinečný. To sa prejavuje aj v našich rozličných potrebách spojených so spánkom. Na to, aby sme sa cítili oddýchnutí, niektorým stačí spať 6 hodín, iní zasa potrebujú štandardnú dĺžku 7-8 hodín odpočinku. Závisí to od našich zvyklostí, preferencií, či dokonca zamestnania. Aby sme však tieto svoje potreby vedeli rozpoznať a pochopiť, potrebujeme v prvom rade poznať naše spánkové cykly a návyky.

Našťastie, s príchodom smart hodiniek sa tento proces stal jednoduchším. Napríklad najnovšie smart hodinky Huawei Watch GT 4 sú schopné analyzovať štádiá spánku s mimoriadnou presnosťou, čím poskytujú možnosť personalizovaného sledovania spánku počas celej noci. Vďaka tomu môžu hodinky poskytovať efektívne rady na mieru, a tým zmeniť vaše spánkové návyky k lepšiemu.

V súčasnosti dokáže pokročilá technológia Huawei TruSleep™ 3.0 detekovať mikropohyby počas spánku, aby presnejšie určili štádium spánku, v ktorom sa práve nachádzate. Zaujímavosťou je, že sledujú napríklad aj to, či sa počas spánku len prehadzujete, alebo skutočne hlboko spíte. Napríklad, ak sa cítite počas dňa ospalý, je možné, že ste v noci nemali dostatok hlbokého spánku. Novinka Huawei Watch GT 4 vám pomôže tento problém zanalyzovať a ponúkne aj odporúčania na zlepšenie. Navyše, tieto smart hodinky využívajú pokročilý senzor HUAWEI TruSeenTM 5.5+, ktorý dokáže rozpoznať rozdiely v srdcovej frekvencii počas spánku, a tým komplexne analyzovať váš spánkový cyklus.

Ako ovplyvňuje spánok naše dýchanie?

To, čo dnes mnohé bežné smart hodinky vynechávajú, je dôležitosť dýchania, a to najmä počas spánku. Pri zaspávaní začíname dýchať pomalšie ako zvyčajne a rovnako sa v rôznych fázach spánku môžu líšiť aj dychová frekvencia. V niektorých prípadoch môže dôjsť k poruchám alebo nezrovnalostiam, ktoré sa môžu diať nepozorovane a ovplyvniť našu celkovú pohodu a kvalitu spánku.

V súčasnosti jedny z mála smart hodiniek, ktoré ponúkajú možnosť merania pravidelnosti a kvality dychu, sú aj už spomínané Huawei Watch GT 4. Hodinky pridávajú novú funkciu Sleep Breathing Awareness (monitorovanie dychu počas spánku), ktorá pomáha merať pravidelnosť dýchania počas spánku, pričom hodnotí kvalitu dýchania používateľa v dvoch kategóriách – nízky a vysoký.

Aj keď hodinky z technických dôvodov nemôžu slúžiť ako zdravotnícka pomôcka, ich kompletný balík funkcií vám môže pomôcť lepšie porozumieť celkovému zdravotnému stavu dýchacích ciest a kvalite vášho spánku. Dokonca, ak by sa vyskytli nejaké pretrvávajúce problémy, hodinky vás na nich upozornia, vďaka čomu vám môžu pomôcť včas určiť, či je potrebné vyhľadať lekársku pomoc.

Ako na kvalitný nočný spánok?

Spánok nemusí byť vždy komplikovaný a rozhodne by nemal byť stresujúci, práve naopak. Funkcia monitorovania spánku na smart hodinkách Huawei Watch GT 4 sa preto stará o rôzne aspekty spánku vrátane samotného okamihu prebudenia. Hodinky napríklad podporujú funkcie ako Budík, aby ste si mohli oddýchnuť a netrápiť sa počas noci nad tým, či vás ráno zobudí budík. Výhodou je aj možnosť nastaviť si pripomienky spánku na konkrétny čas, aby ste si každú noc dopriali dostatočný oddych.

Algoritmus sledovania spánku je veľmi komplexný, no namiesto toho, aby vás zahltil množstvom údajov a výsledkov, hodinky vám jednoducho poskytnú skóre o kvalite spánku na stupnici od 0 do 100 bodov. Na základe získaných bodov vám potom poskytnú odporúčania na zlepšenie na mieru. Tieto analýzy prebiehajú automaticky – zhromažďovaním vašich fyziologických údajov hodinky vyhodnotia kroky, ktoré vám pomôžu z dlhodobého hľadiska zlepšiť kvalitu vášho spánkového režimu.

Slúchadlá ku kúpe ako bonus už len posledných 5 dní

Huawei Watch GT 4 sú na Slovensku v predaji u vybraných maloobchodných partnerov. Ceny sa líšia podľa jednotlivých verzií remienka a štartujú na cenovke od 249 eur.

Pri kúpe do 15.10.2023 získate ako bonus bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds SE 2 v hodnote 49 eur.

Značky: