Čo s vymazanými súbormi? Dajú sa obnoviť, no nesmiete sa dopustiť viacerých chýb.

Základom je však mať softvér, ktorý dokáže vyhľadať na disku vymazané súbory. Jedným z nich je EaseUS Data Recovery Wizard 12. Vyskúšali sme ho a boli sme poriadne prekvapení, čo všetko sa na disku ešte nachádza.

Ako na to?

Väčšinou si softvér na záchranu dát inštalujeme, až vtedy, keď ho potrebujeme. To ale znamená, že by sme ho nemali nainštalovať na disk, ktorý chceme prehľadávať. Mohli by sa prepísať niektoré záznamy súborov na obnovu.

Program po spustení začne prehľadávať vami vybraný disk. Nemusí to byť len disk v počítači, pokojne to môže byť flash disk, externý disk, alebo napríklad pamäťová karta zo smartfónu. To využijete napríklad vtedy, keď ste mali fotografie ukladané na pamäťovú kartu a vymazali ste si ich v galérii v smartfóne.

Program spraví rýchly sken a následne spustí detailné prehľadávanie jednotlivých sektorov na disku. Všetky súbory a adresáre, ktoré majú dáta na obnovu sa zobrazia v zozname a prehliadajú sa podobne ako v Prieskumníkovi so stromovou štruktúrou. Pri niektorých z nich si môžete zobraziť náhľad, netreba ich hneď obnovovať.

V prípade, že hľadáte nejaké konkrétne súbory, môžete sa prepnúť do filtrovaného zobrazenia. Väčšinou viete, čo hľadáte – audio súbor, obrázky, dokumenty alebo napríklad emailové súbory. To pomôže preriediť zoznam, v ktorom budete následne prehľadávať. EaseUS Data Recovery Wizard podporuje viac ako 1000 typov súborov. Špeciálne aj obrázky RAW z rôznych značiek fotoaparátov.

Kedy sa dá program použiť?

  • Omylom vymazané dokumenty, obrázky a iné typy súborov
  • Na záchranu dát z pamäťovej karty, napríklad fotoaparátu
  • Obnova dát z formátovaného disku, pamäťovej karty
  • Obnova dát z odstránenej partície HDD
  • Po odstránení dát z koša systému Windows

Keďže rýchlosť procesu skenovania bude trvať podľa média, je tu možnosť výsledky exportovať a neskôr importovať. Platí ale zásada, že medzičasom nesmiete na daný disk nič zapisovať. V prípade klasických otáčkových diskov bude hĺbkové skenovanie trvať radovo desiatky minút. Pri SSD diskoch je tento proces otázkou minút. My sme prehľadali 45 GB voľného miesta na SSD disku za 23 minút.

Import a export zoznamu je vhodný vtedy, keď potrebujete niečo obnoviť, no už prehľadanie dát na záchranu zabralo veľa času. Vtedy proces rozdelíte uložením zoznamu a neskôr sa vrátite k procesu obnovenia.

Pozor ale na vymazané dáta na disku C. Čím viac systém používate, tým je menšia šanca, že z tohto disku údaje obnovíte. Keďže stopy po dátach na disku sú označené ako voľné miesto. Programy na toto voľné miesto môžu zapisovať dáta, rovnako tak ako vy.

Bezplatná verzia umožní záchranu 500 MB dát, čo by mohlo v mnohých prípadoch na akútnu záchranu postačovať. Tento limit sa dá ešte navýšiť na 2000 MB zdieľaním informácie o programe na sociálnych sieťach.

Platená verzia Pro nemá žiaden dátový limit a verzia Pro + WinPE má podporu pre tvorbu bootovateľného média. To je médium, kde je samostatný systém s funkciou obnovy disku. Napríklad, keď sa kvôli vírusu nedostanete do Windows a potrebujete zachrániť dáta.

Cena: zadarmo / platené varianty

Link: EaseUS

Prečítajte si aj:

Antivírusy bez vírusovej databázy

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.