Google nedávno zverejnil, ako posilnil svoju videokonferečnú službu Google Meet, aby uspokojil dopyt po online stretnutiach počas pandémie koronavírusu. Analýzy pekne ukazuje, ako sa zmenil náš život od februára až podnes.

Počas vrcholu pandémie COVID-19 začalo veľa ľudí používať online videokonferencie, aby si udržalo spoločenský, vzdelávací či pracovný kontakt. Práve preto ľudia objavili aj službu Google Meet, ktorá bola predtým populárna hlavne v USA. Počas pandémie však výrazne narástlo jej používanie v Ázii aj v Európe. Radikálne zvýšenie záujmu o Google Meet začalo 19. februára 2020 a trvá dodnes.

V Google sa snažili zabrániť akýmkoľvek výpadkom tohto systému hoci počet používateľov radikálne narastal. Navyše, rovnako ako mnoho spoločností na celom svete, aj spoločnosť Google prešla na formu práce z domu. V Severnej Amerike a Európe boli preto vybudované centrá pomoci, ktoré riešili možné výpadky redundatného systému.

Už v marci tohto roka sa na zdvojnásobenie dostupnej kapacity služby Google Meet využilo až 21 dátových centier spoločnosti Google po celom svete. V apríli sa ukázalo, že sú potrebné ďalšie zdroje, keďže prognóza nárastu používania bola až 50.násobná voči normálu.

Google sa tak okrem rozširovania kapacity serverov snažil aj zefektívniť proces podpory služby Meet. Na vrchole pandémie v apríli a máji už bolo možné podľa Google spracovať až 100 miliónov účastníkov v jednotlivých stretnutiach za jediný deň. V apríli generálny riaditeľ Google, Sundar Pichai uviedol, že technologický gigant získava 3 milióny nových používateľov denne, čo znamenalo od januára 30-násobné zvýšenie nárastu používateľov. Počas druhého fiškálneho štvrťroka spoločnosti , ktorý sa skončil 30. júna, Google vybavil denne viac ako 600 miliónov účastníkov online stretnutí.

Výrazne pritom narástli aj používatelia konkurenčných systémov ako je Zoom či Microsoft Teams.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.