Monitorovanie domácnosti patrí do segmentu smart zariadení a využiť na to môžete špecializované kamery.

Netreba sa vyznať v sieťových protokoloch ani ovládať pokročilé techniky. Pripojenie takejto kamery na domácu sieť je rovnako jednoduché, ako si sprevádzkovať smartfón.

Predtým, než si vyberiete konkrétny typ kamery, mali by ste vedieť niekoľko skutočností. V prvom rade vás bude zaujímať, akú kameru si vybrať a aké parametre by mala mať, prípadne aké sú doplnkové funkcie. Pravdepodobne budete chcieť kameru, ktorá umožní nielen denné monitorovanie, ale bude mať aj nočné videnie a podporu aplikácie, aby bolo vidieť aj možnosť ovládať svoju kameru aj mimo domácnosť.

V tomto článku sa budeme zaoberať cloudovými kamerami označovanými aj ako smart kamery. Tie fungujú na princípe prepojenia cez cloudovú službu, najčastejšie s mobilnou aplikáciou. Inou kategóriou je typ kamier označovaný aj ako IP alebo CCTV. Okrem samotnej kamery potrebujete zariadenie, do ktorého bude pripojená a ktoré bude monitorovacím centrom domácnosti. Ide o drahší segment, ktorý poskytuje viac nezávislosti a hodí sa viac podnikom ako domácnostiam. Zväčša podporujú aj napájanie cez ethernetový kábel (PoE), čo umožní jednoduchšiu inštaláciu v objekte. V domácnostiach vystačíte s pripojením cez Wi-Fi.

Funkcie dobrej kamery v skratke:

  • Možnosť natočenia polohy, objektívu cez mobilnú aplikáciu
  • Minimálne Full HD rozlíšenie
  • Nočné videnie
  • Obojsmerná na komunikácia (vstavaný mikrofón a reproduktor)
  • Spustenie notifikácií na základe udalostí, napríklad pri detekcii pohybu alebo zvuku.
  • Aplikovanie súkromného režimu a vypnutie snímania kamery, hoci stále bude zapojená k Wi-Fi sieti.

Kam ju umiestniť?

Tým, že si vyberáte domáce kamery, nepotrebujete takzvané outdoorové, ktoré odolajú horším poveternostným podmienkam. Na tento účel postačí bežná kamera. Okrem jej kúpy a nastavenia bude treba nájsť pre nové zariadenie miesto. Môže byť položená na poličke, zavesená na stene, alebo existuje aj kamera, ktorá sa umiestni ako súčasť osvetlenia.

Wi-Fi kamera predstavuje najjednoduchší spôsob pripojenia. Zároveň je potrebné dodať, že žiadna ochrana nebude nepriestrelná a v prípade výpadku prúdu prídete o spojenie s kamerou a takisto aj o internetové pripojenie, keďže kamera je pripojená k vášmu Wi-Fi routeru. Vo väčšine prípadov nebudete potrebovať monitorovať celý byt inštaláciou niekoľkých kamier, alebo mať kompletné pokrytie miestnosti.

Každá kamera má svoj uhol záberu a s tým treba počítať. Tieto zariadenia majú otočný mechanizmus, a tak si ich môžete natočiť požadovaným smerom, no nikdy neobsiahnete celú miestnosť. Mnohým bude postačovať monitoring vstupných dverí do bytu, garáže alebo do dvora, okien, prípadne iných vstupných miest.

Pripojenie

Kamery tohto typu sa pripoja k vášmu aktuálnemu internetovému pripojeniu. Potrebujete na to len smartfón s mobilnou aplikáciou od výrobcu vašej kamery a domácu Wi-Fi sieť. Postup sa môže v niektorých krokoch jemne líšiť, no ide o to, aby ste sa so smartfónom pripojili na vašu kameru a prostredníctvom aplikácie v mobile ju následne premostíte do vašej domácej siete.

Nastavenie prebieha formou výberu Wi-Fi, na ktorú sa má kamera pripojiť, aby už nebola závislá od pripojenia cez smartfón a po tomto procese, ktorý zaberie len niekoľko minút aj s reštartom kamery, sa bude môcť ku kamere pripojiť každý, kto pozná prihlasovacie údaje k vášmu účtu.

Jeden z krokov je totiž prihlásenie sa ku cloudovej službe od výrobcu kamery. Prístup zvonka alebo zvnútra sa v bežných nastaveniach nerozlišuje. Aj preto je potrebné mať kameru ochránenú silným heslom. O bezpečnosť sa postará práve prepojovací uzol od výrobcu.

Cena a výrobca

Ku cene kamery treba pripočítať aj prípadné náklady na už viackrát spomenutú cloudovú službu. Ďalšie poplatky nie sú nevyhnutné a výrobcovia sa vás nesnažia ošklbať. Podobne ako iné služby aj tu to funguje formou predplatného, no už v základnom balíku spolu s kúpou kamery dostávate solídne možnosti na jej využívanie. Pre tých, čo by chceli viac, bude treba si priplatiť. Ak hovoríme o nejakom základe, tak napríklad v prípade výrobcu D-Link je podpora pre 3 kamery a možnosť nahrávania počas celého dňa. Ten túto nahrávku budete mať zároveň zaznamenanú v cloude a staršie sa budú vždy prepisovať. Maximálne rozlíšenie videa je 720p.

Konkrétne možnosti budú závisieť od jednotlivých výrobcov, ale zadarmo vždy dostanete napríklad live stream. To znamená prepojenie vašej kamery cez cloud do smartfónu, aj keď nie ste doma. K tomu aj možnosť meniť parametre kamery na diaľku, prípadne definovať aktívne zóny, alebo mať notifikácie napríklad pri zaznamenaní pohybu.

Ďalším faktorom je zvolenie si spoľahlivého výrobcu. Na čínskych eshopoch nájdete rôznych výrobcov takýchto kamier označovaných ako smart. No z nášho pohľadu je tu riziko vo forme bezpečnosti. Cenové porovnanie hovorí jednoznačne v prospech čínskych výrobcov. Kamery však kúpite lacnejšie. Riziko je v tom, že výrobca neposkytne dostatočne kvalitný servis vo forme opravy chýb alebo celkovej bezpečnosti.

Preto odporúčame na tomto príslušenstve priveľmi nešetriť a priplatiť pár desiatok eur za overených výrobcov. Takých, ktorí sa o svoje kamery starajú, aktualizujú chyby, prípadne firmvér a reagujú na bezpečnostné hrozby. Zoberte do úvahy, že vaše súkromie je tentoraz nakrúcané vo forme videozáznamu a pravdepodobne nechcete, aby vaše videá unikli.

D-LINK DCS-6500LH

Kamera používa horizontálnu a vertikálnu rotáciu a nahráva video vo formáte Full HD. Umožňuje obojsmerný prenos zvuku, takže má vstavaný mikrofón aj reproduktor. V rámci nočného videnia má viditeľnosť až na 5 m aj v úplnej tme. Záznam je možné ukladať na microSD kartu až do kapacity 256 GB. Podporuje inteligentnú domácnosť s ostatnými zariadeniami mydlink, Amazon Alexa alebo Google Asistent. V rámci ceny kamery je nahrávanie a ukladanie videa dokladového úložiska na 1 rok bezplatne. Energetická náročnosť kamery je minimálna a elektrická spotreba je 4 W. Má zabudovanú detekciu pohybu a zvuku a nahrávanie na základe vopred pripravených udalostí.

Cena: 45 €

D-LINK DCS-6500LHZdroj: D-LINK
D-LINK DCS-6500LH

Niceboy ION Home Security Camera

V tomto prípade máte takisto podporu obojsmernej komunikácie. Má nočné videnie s dosahom viditeľnosti až 10 m. Vďaka aplikácii si môžete nastaviť rôzne automatizované scenáre použitia kamery, napríklad na základe pohybu. Aplikácia bude poskytovať aj notifikácie do vášho smartfónu a zároveň slúžiť ako diaľkové ovládanie.

Aplikácia ION Home od výrobcu NiceboyZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi Camera 2K

Cez ňu si môžete kameru natočiť správnym smerom, vertikálne aj horizontálne. Výrobca zabudoval podporu pre Google Asistenta, nechýba ani súkromný režim, ktorý vypne všetky sledovacie funkcie okrem napájania. Video nahráva v rozlíšení Full HD. Energetická náročnosť je menej ako 8 W a ako úložisko sa dá použiť microSD karta do kapacity 128 GB. Pripája sa cez 2,4 GHz Wi-Fi sieť.

Cena: 46 €

Niceboy ION Home Security CameraZdroj: Niceboy
Niceboy ION Home Security Camera

Xiaomi Mi Camera 2K

Ide o náš cenový tip na kameru s 2K rozlíšením. Má obojsmernú komunikáciu a takisto aj infračervené nočné videnie. Nechýba ani podpora detekcie pohybu. Je rozšírená o umelú inteligenciu, čo by malo zabrániť spúšťaniu falošných poplachov v prípade, že máte doma zviera. Na nasmerovanie sa dá využiť rotačný mechanizmus s uhlom 18°. Umiestnenie môže byť tradične na poličke alebo ju umiestnite na nejaký kovový povrch, keďže jej spodná časť je magnetická. Na ukladanie vašich videí sa dá použiť microSD karta alebo cloudové úložisko. Energetická náročnosť je na úrovni približne 5 W a podporuje pripojenie k sieti Wi-Fi b/g/n v 2,4 GHz pásme.

Cena: 38 €

Xiaomi Mi Camera 2KZdroj: Xiaomi
Xiaomi Mi Camera 2K

Netatmo Smart Indoor Camera

Vyššia úroveň spomedzi domácich kamier, no zároveň aj výrazne vyššia cena. Za tú dostanete rozpoznávanie tváre a informáciu o tom, ktorý člen vašej rodiny práve prišiel domov. Máte možnosť si nastaviť, pri ktorých osobách sa toto hlásenie nebude uplatňovať. Okrem toho funguje aj detekcia zvuku a všeobecného pohybu.

Komunikácia je aj v tomto prípade obojsmerná. Kamera nahráva v rozlíšení Full HD a záznam je možné ukladať na kartu microSD až do kapacity 32 GB. V balení je 8 GB karta. Využiť môžete aj cloudový priestor výrobcu kamery. K domácej sieti sa pripája prostredníctvom Wi-Fi alebo ethernetového kábla. Podporuje nočné videnie a v rámci inteligentných asistentov ju pripojíte k Apple HomeKit alebo Google Asistent.

Cena: 235 €

Netatmo Smart Indoor CameraZdroj: Netatmo
Netatmo Smart Indoor Camera

TP-Link TC70

Aj tento výrobca má svoje dobré meno a poznáte ho možno podľa routerov v domácnosti. Tento model kamery podporuje horizontálne aj vertikálne otáčanie a video zaznamenáva v rozlíšení Full HD. V rámci nočného videnia je možné vidieť až na 9 m. Detekcia pohybu môže spustiť upozornenie, ktoré dostanete prostredníctvom aplikácie na smartfón. Okrem toho je možné spustiť aj zvukový a svetelný alarm. Obojsmerné audio je prakticky samozrejmosťou a okrem cloudového úložiska výrobcu sa dá využiť ukladanie videa na microSD kartu do kapacity 128 GB.

Cena: 43 €

TP-Link Tapo TC70Zdroj: TP-Link
TP-Link Tapo TC70

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.