O tom, že zálohovanie je dôležité a netreba ho podceňovať, sa dočítate pravdepodobne všade.

Tu sa dozviete dôvody, prečo zvážiť zálohovanie vašich dát a aké existujú riešenia na ochranu vašich rodinných fotografií alebo pracovných dokumentov. Zálohovanie nie je len o skopírovaní dát na iné miesto, ale aj o tom, aby ste mali možnosť obnoviť dáta zo zálohy, vtedy, keď to potrebujete. Rozpomínanie sa, či ste vôbec stihli vytvoriť kópiu svojich dát, býva neraz neskoro.

Najlepšie by bolo, keby ste sa o tento proces nemuseli vôbec starať a po prvotnom nastavení by prebiehal automaticky. Spôsobov, ako to urobiť je niekoľko. Synology ako expert na zálohovacie riešenia a postupy spolu so správnym hardvérom, odporúča tzv. Zálohovanie 3-2-1. Synology ho vo svojich hardvérových a softvérových riešeniach využíva ako úplný základ celej filozofie na ochranu používateľských dát.

Čo znamená skratka 3-2-1?

3 – majte minimálne 3 zálohy svojich dát

2 – tieto zálohy uchovávajte na 2 rozličných zariadeniach

1 – jedna záloha by mala byť na inom mieste, napríklad mimo vašej domácnosti

Potrebujeme vôbec zálohovať?

Dnes, keď sa všade hovorí o cloudových službách a fotografie zo smartfónu, sa nám môžu automaticky synchronizovať na Google Disk, OneDrive či iCloud, je tu otázka toho, či vlastne potrebujeme nejakým spôsobom aktívne vytvárať ďalšie zálohy. Ďalšia záloha totiž nie je len o tom, aby ste súbory skopírovali na iné miesto. Je to aj o tom, aby ste sa mohli vrátiť k pôvodným verziám súboru. To sú záležitosti, ktoré nám mnohokrát neprídu na um.

Avšak predstavte si, že pracujete na nejakom dokumente alebo excelovskej tabuľke a omylom si prepíšete niektoré údaje. Vtedy sa potrebujete vrátiť možno o niekoľko hodín späť a použiť pôvodnú verziu tabuľky alebo dokumentu. Aj na toto môže byť vhodná záloha.

Okrem toho treba počítať aj s bežnými situáciami ako je zlyhanie hardvéru. Či už ide o počítač alebo smartfón, na oboch zariadeniach máme naše osobné súbory. Zlyhanie, strata alebo krádež zariadenia bude znamenať potrebu kúpu nového. Predovšetkým to ale bude znamenať stratu dokumentov a fotografií a to je častokrát horšie ako prísť o zariadenie samotné. Kúpite si nové a možno lepšie, ale fotografie a osobné súbory už nezachránite.

Častejší je omyl

Netreba vymýšľať katastrofické scenáre, bežne sa stáva to, že si súbor omylom vymažete. Nepríjemné je, ak na to prídete neskoro. Po niekoľkých dňoch či týždňoch zistíte, že daný súbor nemáte a možno ho nemusíte nájsť ani v nových zálohách. Práve potreba vrátiť sa k starej verzii dokumentu alebo vôbec k existencii daného dokumentu, býva jeden z hlavných argumentov, prečo vôbec vytvárať zálohy.

V posledných rokoch sme zaznamenali nárast ransomvérových útokov a antivírusové firmy nie sú príliš lichotivé voči nasledujúcim trendom. Počet útokov sa bude zvyšovať, no a pre vás to znamená riziko, že vám nejaký škodlivý kód zašifruje všetky údaje v počítači.

Podvodníci budú žiadať výkupne, inak vám neprezradia heslo. Buď zaplatíte a riskujete, že aj tak žiadne heslo nedostanete, alebo na ich hru nepristúpite a jednoducho si vaše dáta obnovíte zo zálohy. Opäť dodávame, že je potrebné mať správny systém zálohovania, aby ste si obnovili správne verzie dokumentov. Pozor si treba dať, aby ste si omylom nezálohovali zašifrované dokumenty a neprepísali si pôvodné dokumenty, ktoré ešte neboli ransmvérovým útokom zasiahnuté.

Zálohovanie alebo archivácia?

Stretnúť sa môžete aj s pojmom archivácia. Je to dlhodobejšie zálohovanie a o archivácii hovoríme vtedy, keď potrebujete dáta bezpečne uložiť na iné miesto a netreba ich každý deň použiť. Typicky môže ísť o dokumenty, ktoré potrebujete kvôli legislatíve uchovať dlhšie obdobie. Aj na archivovanie má Synology vymyslený postup. Kladie dôraz nielen na bezpečné uchovanie, ale aj na to, aby zostali v pôvodnej verzii a neprepísali ste pôvodný archív.

Čo všetko sa dá zálohovať?

V úvode sme spomenuli, že mnohé dáta sa zálohujú automaticky, napríklad prenos fotografií zo smartfónu na cloudovú službu. Neraz nadobudneme pocit, že máme vytvorenú dostatočnú ochranu a viac sa o dáta nemusíme starať. Avšak aj cloudové služby je vhodné mať zálohované. Napríklad z dôvodu omylu, kedy si fotografie vymažete aj na cloude a nemáte sa k nim ako vrátiť. Tie katastrofickejšie scenáre by mohli hovoriť o zlyhaní služby poskytovateľa alebo zabudnutí hesla, či odopretie prístupu do vášho konta. Sú síce menej časté, no treba zohľadniť to, že svoje dáta odovzdávate do rúk niekomu cudziemu.

Okrem spomenutých dát je dôležité sa postarať aj o zálohovanie bežných dokumentov, tabuliek alebo prezentácií. Môže ísť o firemné alebo o osobné záležitosti, dokonca je možné zálohovať kompletne celý počítač. Keď sa nepodarí spustiť operačný systém, obnovíte ho zo zálohy a to vrátane vašich súborov, nainštalovaných a nastavených programov. Bude to taká kópia počítača. V rámci pracovných záležitostí máte možnosť vytvoriť si kontinuálne zálohy z aplikácií Microsoft 365 alebo dokonca zálohovať cloudové služby, ktoré používate na zálohy.

Kam s dátami?

Existuje niekoľko spôsobov, kam svoje dáta umiestniť alebo ako si vytvoriť spoľahlivý systém. Najjednoduchší a pravdepodobne ho využívame takmer všetci, je zálohovanie do cloudu. To však používame len na obmedzenú skupinu dát a najčastejšie ide práve o fotografie a video.

Na uchovanie svojich dát môžete použiť aj pripojenie klasického USB flash disku alebo externého disku. Je to tiež dobrý spôsob, ako mať vytvorenú kópiu svojich dát mimo zariadenia, typicky najčastejšie počítača. Okrem toho existuje ešte lepšie riešenie a tým je využitie takzvaného disku NAS. Ide o sieťový disk, ktorý si zapojíte doma priamo do vášho routeru. Dalo by sa povedať, že je to nadstavba klasického externého disku – výrazne vybavenejšia a s vlastným operačným systémom. NAS od Synology je taký super úsporný počítač na zálohovanie.

Hlavná výhoda Synology NAS

Sieťový disk bude dostupný pre viacerých používateľov a zariadení vo vašej domácnosti. Vďaka takémuto disku môžete nastaviť automatické zálohovanie smartfónov, tabletov alebo počítačov. Prídete domov a zariadenia sa pripoja do vašej siete a po prvotnom nastavení bude všetko prebiehať automaticky. Nespornou výhodou je aj to, že NAS bude dostupný nielen vo vašej domácnosti, ale aj mimo nej. Ak si totiž nejaké dáta necháte na takomto disku a zabudnete, že ich nemáte v počítači, pripojíte sa na váš sieťový disk a stiahnite si ich odkiaľkoľvek na svete, kde je internet.

synology-photos_uiZdroj: Synology
Synology Photos – Aplikácia beží na NAS disku a je to váš súkromný fotoalbum

Koľko to stojí?

Dôležitou otázkou je otázka ceny. Zároveň ale treba dodať, že ďalším faktorom je vaše vlastníctvo. NAS dostupný odkiaľkoľvek potrebujete, je váš súkromný a nemusíte sa spoliehať na externé dátové služby. Jednoznačná výhoda, ktorá z toho plynie, je súkromie vašich dát, možnosť ich šifrovania a zabezpečeného uloženia.

Nie každý chce, aby ich dáta analyzovali cloudové služby od Googlu či Applu. Domáci sieťový disk je skutočne bezpečné riešenie, ktoré sa oplatí aj z dlhodobého hľadiska. Nemusíte platiť mesačné alebo ročné poplatky a dátovú kapacitu si nastavíte sami podľa toho, aké disky potrebujete.

Obrovskou výhodou je aj to, že tieto disky nie sú len na to, aby ste na ne doslova presunuli dáta. Vytvoríte si z nich multimediálny server, ktorý na ktorý sa pripojí vaša televízia, alebo si tam uložíte filmy, hudbu, všetky vaše fotografie a tie následne budú dostupné pre vaše smartfóny, TV a počítač v domácnosti.

Keď bude treba zazdieľate albumy alebo súbory členom rodiny aj mimo domácnosti. Nemusia používať žiadne služby Synology a fotografie k nim dostanete bezpečne a rovnako jednoducho ako pri používaní spomenutých cloudových služieb. Je to riešenie, ktoré nájde svoje uplatnenie vo firme, ale aj v domácnosti. Napríklad, ak máte domáce kamery a chcete bezpečné úložisko na ukladanie záznamov z kamier.

Čo všetko dokáže Synology NAS?

  • Zálohovanie údajov zo smartfónov a tabletov
  • Zálohy súborov v počítači
  • Kompletné zálohovanie diskov v počítači aj so systémom a vašimi súbormi
  • Šifrovanie údajov
  • Prideľovanie práv na prístup k disku, napríklad pre deti, aby omylom nevymazali dôležité súbory
  • Zálohy Google Disk, Gmailu, kontaktov a kalendára
  • Podpora pre Microsoft 365 a OneDrive
  • Rôzne schémy záloh a odstraňovanie duplikátov, šetríte diskovým priestorom
  • Ukladanie záznamov z vášho kamerového systému
  • Zdieľanie údajov s inými osobami, aj keď nepoužívajú produkty od Synology
  • Automatické zálohovanie priamo z flash disku alebo fotoaparátu. Stačí ho zapojiť do USB konektora na NAS a všetko prebehne automaticky podľa vašich nastavení

Článok vznikol v spolupráci s firmou Synology

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.