Téma úspory na energiách je stále veľmi živá a aktuálna, pričom každý z nás hľadá nejaký nápomocný spôsob, ktorý by umožnil dostať kúrenie pod kontrolu.

V praxi to znamená nevykurovať miestnosti zbytočne, príliš a hlavne vedieť, kedy je kúrenie skutočne efektívne a naopak, kedy to nemá zmysel a zbytočne to zaťažuje naše peňaženky. Existuje množstvo špičkovo prepracovaných a inteligentných zariadení, s ktorými viete dostať kúrenie pod kontrolu, no rovnako tak je dobré vedieť, že existujú aj cenovo dostupné a dostatočne inteligentné zariadenia, ktoré sa jednoducho inštalujú, spravujú a vo výsledku vám dokážu ušetriť desiatky eur.

SmartHome
SmartHome

Samozrejme, treba počítať s počiatočnou investíciou, avšak, ak chcete mať pod kontrolou výhradne kúrenie, tak to nie je nič extra nákladné. Pochopiteľne, záleží aj na tom, koľko radiátorov máte a akým spôsobom kúrite – ústredné kúrenie alebo vlastný kotol. V prípade ústredného kúrenia sú veľmi nápomocné samotné radiátorové hlavice a ak máte aj vlastný kotol/termostat, tak môže byť optimalizácia vykurovania ešte dôkladnejšia. V tomto článku sa v jednoduchosti dozviete o troch systémoch v rôznych cenových a výbavových kategóriách, ktoré si môžete zaobstarať a optimalizovať tak kúrenie a spotrebu energií takmer okamžite.

Spoločným menovateľom všetkých uvedených systémov a zariadení je to, že vám pomôžu optimalizovať kúrenie a vo výsledku ušetriť nemalé peniaze z pohľadu spotreby. Rovnako tak ich viete ovládať na diaľku – odkiaľkoľvek s pripojením na internet, čo je ideálne nielen pre bežné domácnosti, ale pre ľudí a spoločnosti, ktoré poskytujú krátkodobé ubytovanie, prevádzkujú rôzne rekreačné zariadenia a pod. Môžete byť stovky kilometrov ďaleko, no kúrenie a iné zariadenia podľa potrieb budete mať vždy pod drobnohľadom.

SmartHome
SmartHome

Náročným používateľom odporúčame špičkový a rokmi overený systém Fibaro.

S týmto systémom dokážete okrem kúrenia ovládať takmer celý dom a každú jednu časť, ktorá to nejakým spôsobom umožňuje. O tomto systéme sme písali už viackrát (články nájdete – TU). Ak chcete mať zariadenie, s ktorým môžete okamžite ovládnuť vykurovanie a rovnako aj samotný kotol, čerpadlá a pod., tak vám odporúčame riadiacu jednotku Fibaro HomeCenter 3Lite (prípade TOP verziu Fibaro HC3), ku ktorej môžete okrem radiátorových hlavíc, termostatov a pod. pridať aj desiatky iných zariadení, ktoré dokážu ovládať svetlá, brány, závlahu, bezpečnostný systém, multimediálne zariadenia i techniku v kuchyni.

Fibaro
Fibaro

Ak chcete používať to najlepšie, tak toto je pravdepodobne najlepší a zároveň rokmi overený systém, ktorý okrem ovládania zariadení poskytuje aj meranie spotreby + podrobné grafy o spotrebe, teplote a pod. Vykurovanie môže kolaborovať s aktuálnym počasím, ale aj nastavením žalúzií na oknách atď.  

K tejto riadiacej jednotke je najefektívnejšie pridať radiátorové hlavice rovnakej značky, ktoré vynikajú precíznym spracovaním a decentným dizajnom. Hlavica je bezdrôtová a napájaná integrovanou batériou s dlhou životnosťou – možnosť nabíjania priamo cez hlavicu pomocou microUSB portu. Komunikácia s riadiacou jednotkou je prostredníctvom bezdrôtového protokolu Z-Wave, ktorý poskytuje výborný dosah, pričom niektoré Fibaro zariadenia vedia signál aj opakovať, takže sa netreba obávať dosahu ani vo väčších domoch. Hlavica nemá žiadny displej, iba decentný RGB LED krúžok a na základe farieb viete akú teplotu nastavujete.

  • Fibaro HC 3 Lite
  • Fibaro
  • Fibaro

Samozrejme, najjednoduchšie a zároveň najdôležitejšie je nastavenie kúrenia cez aplikáciu alebo webové rozhranie, kde vidíte všetky vaše miestnosti a pridané zariadenia. Takto môžete nastaviť pre jednotlivé miestnosti optimálnu teplotu v rôznych časových harmonogramoch, a to až na mesiace dopredu – ak to je žiadané. Ideálne je mať aj externé snímače teploty, na základe ktorých bude vykurovanie skutočne presné a 100% efektívne. Taktiež platí, že ak máte vlastný kotol/termostat/čerpadlo, tak je dobré dostať všetky tieto dôležité súčasti pod kontrolu a spravovať ich v rámci jedného systému – kedykoľvek a odkiaľkoľvek, stačí vám prístup na internet.

Zlatá stredná cesta nesie meno – Aqara.

Zariadenia a softvér od tohto výrobcu sme mali možnosť v redakcii testovať už niekoľkokrát, rovnako ako Fibaro. Aqara vyniká najmä z pohľadu jednoduchej inštalácie zariadení i softvéru, intuitívneho ovládania v mobilnej aplikácii a cenovej dostupnosti. Samozrejmosťou je moderný dizajn a možnosť ovládania desiatok zariadení v rámci domácnosti, čo je veľkou výhodou. Celý systém sa dá ovládať aj vzdialene – odkiaľkoľvek s prístupom na internet, pričom potrebujete iba jednoduchú riadiacu jednotku, ktorých má táto spoločnosť v ponuke viacero.

Aqara Camera Hub
Aqara Camera GH2 PRO HUB

Ak chcete ovládať iba kúrenie, tak vám bude stačiť jednoduchá USB riadiaca jednotka, no lepším riešením bude RJ integrovaná v interiérovej kamere (Aqara GH2 PRO HUB) s výborným rozlíšením a pokročilými funkciami. K tejto RJ môžete postupom času pridať množstvo iných smart prvkov a ovládať tak napr. osvetlenie, žalúzie, rolety, zásuvky a pod. Poslednou možnosťou v rámci RJ je rovnako prepracovaný Aqara Smart Home HUB, akurát bez kamery, ktorý vie prijímať aj hlasové povely, pričom je veľmi nenápadný a definuje ho elegantný dizajn.

Obrovskou výhodou Aqara systému a zariadení ako takých je natívna podpora systému Apple HomeKit – ak ste používateľmi Apple ekosystému, tak môžete vašu smart domácnosť povýšiť na extra úroveň. Vráťme sa však späť k vykurovaniu, ktoré dokážete v rámci tohto systému ovládnuť jednoduchou inštaláciou riadiacej jednotky a prepracovaných radiátorových hlavíc Aqara E1, ktoré ponúkajú prehľadný LED displej, pekný dizajn, redukcie na rôzne radiátory v balení a samozrejmosťou je bezdrôtová komunikácia prostredníctvom protokolu Zigbee 3.0.

Aqara E1
Aqara E1

Napájanie hlavice je zabezpečené dvomi AA batériami s dlhou životnosťou, ktoré sa dajú v prípade potreby jednoducho vymeniť. Tento systém je výborný s ohľadom na správu jednotlivých zariadení i scén (ovládanie na základe podmienok), pričom sa jednoducho inštaluje a počiatočná investícia je relatívne nízka. Aj v tomto prípade platí, že ak chcete vykurovanie ovládať s dôrazom na čo najvyššiu efektivitu, tak k radiátorovým hlaviciam odporúčame prikúpiť aj senzory teploty, s ktorými bude teplota regulovaná najefektívnejšie. Nevýhodou tohto systému je azda iba to, že neponúka zariadenia na ovládanie kotla, čerpadiel a termostatu. Ak bývate v bytovke s centrálnym, resp. ústredným vykurovaním, tak je tento nedostatok iba „kozmetický“.

Ekonomická cesta, ktorá sa zameriava predovšetkým na jednoduchosť a funkčnosť bez ohľadu na dizajn a extra pokročilé funkcie nesie meno – Tuya smart home.

Tuya je prehľadný a ľahko ovládateľný softvér so zaujímavými funkciami, ktorý spolupracuje s rôznymi zariadeniami. Rovnako ako vyššie uvedené systémy vám vie aj tento zásadným spôsobom zasiahnuť do vykurovania, čím ušetríte desiatky eur a budete mať všetko pod dohľadom v rámci mobilnej aplikácie. Ak chcete ovládnuť kúrenie a minimalizovať počiatočnú investíciu, tak budete potrebovať jednoduchú riadiacu jednotku značky Nous, konkrétne model Smart E1, ktorý sa zapája priamo do 230V zásuvky a komunikuje prostredníctvom bezdrôtového protokolu Zigbee. Rovnako tak spolupracuje aj s inteligentnými zariadeniami Amazon Echo a Google Home.

  • Nous
  • Moes
  • Moes
  • Moes
  • Moes

Z pohľadu optimalizácie kúrenia je ideálne túto riadiacu jednotku spárovať s inteligentnými radiátorovými hlavicami značky Moes, ktoré sa ľahko inštalujú (viacero adaptérov v balení), majú grafický ukazovateľ najpotrebnejších údajov a komunikujú prostredníctvom bezdrôtového protokolu Zigbee. Veľkou výhodu je, že táto hlavica si dobre rozumie s relátkom na ovládanie kotla – vďaka správnemu prepojeniu môžete zmeniť neekonomické vykurovanie na zónovú reguláciu kúrenia. Jednoducho nasadíte hlavice a nastavíte systém tak, aby si ktorákoľvek hlavica dokázala v prípade potreby zapnúť kotol a od toho momentu kúrite v každej izbe maximálne efektívnym spôsobom.

Táto radiátorová hlavica ponúka aj detekciu otvoreného okna – ak odhalí otvorené okno, okamžite vypne radiátor (funguje na princípe rapídneho poklesu teploty v miestnosti). Na záver dodajme, že ak potrebujete iba samostatné radiátorové hlavice, bez nutnosti ovládania kotla, tak je možné využiť aj hlavice od výrobcu HAMA, ktoré majú podobnú funkčnosť, avšak modernejší dizajn.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou: HomeSystem.sk

Prečítajte si aj:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE