V dnešnej dobe sú smartfóny nástrojom na zvýšenie produktivity a výdrž batérie je kľúčová. Spoločnosť HONOR si uvedomuje túto potrebu a snaží sa ďalej posúvať technológiu batérií, aby zlepšila zážitok zo smartfónu.

V dobe umelej inteligencie vyžadujú zariadenia väčší výpočtový výkon a batériu, a to všetko v tenšom a ľahšom balení. Tradičné riešenia batérií už nestačia a od uvedenia série HONOR Magic5 sa tento výrobca ujal vedenia vo vývoji kremíkových batérií s vysokým obsahom kremíka a uhlíka. Vyvíja ultratenké smartfóny s dlhou životnosťou. Táto revolučná technológia, ktorou je úplne nová kremíkovo-uhlíková batéria tretej generácie v HONOR Magic V3, poskytuje výnimočnú výdrž batérie a spoľahlivý výkon aj v drsných chladných podmienkach.

Použitie kremíkovo-uhlíkového materiálu na zvýšenie kapacity batérie

Lítiové batérie už dlho slúžia ako primárny zdroj energie pre smartfóny, pričom ich výkon do značnej miery závisí od množstva a prietoku lítiových iónov. Jedným z rozhodujúcich faktorov, ktoré ovplyvňujú množstvo lítiových iónov, je materiál anódy. Preferovaným a rozšíreným materiálom na výrobu anód je grafit, ktorý ponúka teoretickú kapacitu 372 mAh/g. HONOR však na zvýšenie kapacity svojich batérií používa  pri výrobe anód materiál na báze kremíka, ktorý sa môže pochváliť teoretickou kapacitou 4 200 mAh/g, čo je desaťkrát viac ako grafit.

Vzhľadom na potenciál anódového materiálu na báze kremíka, ktorý je schopný prijímať lítium, HONOR využil svoje schopnosti na vývoj svojej technológie batérií. Integráciou kremíkových a uhlíkových materiálov vytvoril robustnú a vysoko výkonnú elektrochemickú štruktúru. Pre telefón HONOR Magic V3 vyvinul špičkovú kremíkovo-uhlíkovú batériu tretej generácie, ktorá zvyšuje podiel kremíka v zápornej elektróde na 10 %. Dosahuje to s priemernou hrúbkou batérie iba 2,6 mm. V porovnaní s Magic V2 má HONOR Magic V3 zníženú hrúbku batérie o 4,4 % a zároveň dosiahol zvýšenie hustoty energie o 5,74 %.

Inšpirácia pokrokom spoločnosti Tesla

V roku 2016 Tesla predstavila elektromobil Model 3 poháňaný inovatívnou batériou s vylepšeným kremíkovým zložením. Toto zvýšenie kremíka zvýšilo hustotu energie na približne 550 mAh/g, čo výrazne zlepšilo celkový výkon batérie. Tím výskumu a vývoja HONOR sa inšpiroval a ponoril sa do potenciálu chemických štruktúr na báze kremíka a priniesol riešenie pre používateľov smartfónov. Z hľadiska kapacity batérií prekonávajú kremíkovo-uhlíkové batérie tretej generácie najnovšie batérie na báze grafitu a vykazujú kapacitu až 5 150 mAh. Okrem toho integráciou diskrétneho čipu Power Enhanced a systému správy napájania HONOR E1 táto batéria vykazuje podstatné zlepšenie výkonu pri normálnych aj nízkych teplotách. Môžete tak očakávať konzistentný a spoľahlivý výkon batérie v akomkoľvek prostredí.

Zvýšený výkon batérie a správa napájania pomocou čipu HONOR E1 Power Enhanced

Začlenenie diskrétneho čipu HONOR E1 výrazne zlepšuje efektivitu správy napájania a výkon batérie. Táto patentovaná čipová súprava je špeciálna konštrukciou tri v jednom a integruje merače energie, ochranu a integrované obvody proti falšovaniu do jednej kompaktnej jednotky. Pri zachovaní rozmerov dosky na ochranu batérie svojho predchodcu zostáva čipová súprava HONOR E1 neuveriteľne malá a tenká a poskytuje bezkonkurenčnú funkčnosť.

Jednou z vynikajúcich schopností čipu HONOR E1 Power Enhanced je riešenie inteligentného vybíjania, ktoré prináša pozoruhodné zlepšenia v nabíjaní a účinnosti vybíjania batérie. Inteligentným rozpoznávaním rôznych scenárov teploty a nabíjania čipová súprava optimalizuje proces nabíjania, aby sa dosiahlo lepšie nabitie batérie a zároveň sa zvyšuje účinnosť vybíjania, aby sa zmiernil problém so starnutím batérie. V porovnaní s existujúcim riešením bez diskrétnej čipovej súpravy na správu napájania čip Power Enhanced HONOR E1 ďalej optimalizuje účinnosť vybíjania a umožňuje ďalšiu 3% presnosť v správe napájania. Táto presnosť sa rozširuje na nízku úroveň nabitia batérie, kde je monitorovanie prúdu presnejšie. To vedie k efektívnejšiemu vybíjaniu. Čipová súprava navyše upravuje rýchlosť vybíjania podľa rôznych scenárov, čím účinne predlžuje čas vybíjania, keď je batéria takmer vybitá.

Čipová súprava tiež integruje prispôsobený algoritmus pre nízke teploty, ktorý optimalizuje výkon batérie v extrémnych podmienkach. Na prekonanie problémov s kompatibilitou vyvinula spoločnosť HONOR algoritmus batérie špeciálne prispôsobený pre túto technológiu, ktorý podstatne zlepšuje presnosť výpočtov kapacity batérie, zaisťuje presnú správu napájania a maximalizuje celkovú účinnosť.

Posilnenie spoľahlivosti batérie pomocou materiálu na báze uhlíkových vlákien

HONOR Magic V3 vyniká na trhu ako skladací smartfón s najvyšším pomerom batérie k zariadeniu. Integráciou kremíkovo-uhlíkových materiálov predstavuje kremíková batéria tretej generácie významný pokrok vo veľkosti a hrúbke a stanovuje nový štandard s tenkým priemerným profilom batérie len 2,6 mm. Výzvou je však zachovať spoľahlivosť batérie vzhľadom na jej väčšie a štíhlejšie rozmery a ultratenký profil. Konvenčný prístup k použitiu ochrannej komory z hliníkovej zliatiny nespĺňa požiadavky na spoľahlivosť v takom tenkom dizajne.

HONOR rieši tento problém prelomovým krokom použitia uhlíkových vlákien ako materiálu pre ochrannú komoru batérie. Táto voľba ponúka niekoľko výhod, vrátane nižšej hmotnosti, menšej hrúbky a väčšej spoľahlivosti, ako je bežné pri tradičnej hliníkovej zliatine. Je pozoruhodné, že ide o prvé rozsiahle použitie materiálu z uhlíkových vlákien v tomto odvetví, pričom uhlíkové vlákna pokrývajú takmer tretinu plochy pod obrazovkou. Táto implementácia zaisťuje zvýšenú spoľahlivosť batérie.

Vyhodnotenie

So svojou treťou generáciou kremíkovo-uhlíkovej batérie sa HONOR ujíma vedenia v inováciách batérií v odvetví smartfónov. Zavedenie tejto technológie batérií predstavuje míľnik, ktorý predlžuje výdrž na batériu.

Zdroje: HONOR

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.