Na túto otázku existuje veľmi jednoduchá a takmer jednoznačná odpoveď. My ju rozvinieme, aby ste si celú situáciu vedeli lepšie predstaviť a prehodnotiť, čo je pre vás a vašu domácnosť vhodné, resp. nevhodné.

Ak by sme mali odpovedať jednoducho, tu je naša odpoveď: v dnešnej dobe môže byť „smart“ takmer všetko, dokonca aj to, čo vám pripadá ako nemožné alebo nerealizovateľné. Výrobcovia inteligentných zariadení a doplnkov neustále pracujú a dennodenne posúvajú úroveň možností vyššie.

Inak, všimli ste si, že zo slova smart sa stáva už klišé? Každá spoločnosť/výrobca sa vám snaží natlačiť niečo smart. My vám však prezradíme, ako vám reálna smart domácnosť a inteligentné prvky v nej dokážu život uľahčiť, resp. vás odľahčia od banalít a zbavia nudnej rutiny, ktorá sa stane plne automatizovanou. V tom totiž spočíva reálna inteligentná domácnosť.

Inteligentná domácnosť potrebuje riadiacu jednotku rovnako ako človek mozog

Bez tohto prvku to jednoznačne nepôjde a ak náhodou áno, tak čoskoro zistíte, že to nie je ono a že niečo musí tie všetky pripojené zariadenia riadiť a spájať ich tak, aby bezproblémovo komunikovali a pracovali podľa vašich predstáv. Zmätky a neustále výpadky nie sú žiadané. Niektorým základným zariadeniam stačí k funkčnosti príslušná aplikácia, no toto riešenie má veľa nedostatkov – určite nechcete vašu domácnosť ovládať cez 20 rôznych aplikácií, však?

Rozumnejšie je investovať do kvalitnej riadiacej jednotky (ďalej RJ), ktorá komunikuje s rôznymi bezdrôtovými protokolmi, teda zariadeniami, čo je veľkou výhodou – môžete nakupovať všemožné zariadenia bez toho, aby ste sa museli sústrediť na to, či podporujú správny protokol. Až teraz prichádza na rad mobilná aplikácia alebo iný softvér, cez ktorý dokáže riadiť a nastavovať všetky pripojené zariadenia, nie iba jednotlivé prvky. Veľmi dôležité, priam nutné, je aj to, aby ste mali ku vašej domácnosti a všetkým zariadeniam prístup odkiaľkoľvek, z celého sveta, pričom vám stačí mať prístup na internet.

Nie je príjemné vedieť, napr. od susedov, že sa u vás niečo deje, pričom neviete nijako zasiahnuť. Ak máte dobré smarthome riešenie, tak toto sa vám nestane. Vzdialene môžete vypnúť svetlá, zatiahnuť žalúzie, polievať záhradu, nakuknúť do domu prostredníctvom kamier alebo zastaviť hlavný prívod vody, prípadne plynu – ak by vznikol nejaký vážnejší problém. Aj to sa dá! A relatívne jednoducho, nakoľko aj na toto existuje zariadenie, ktoré sa o to postará.

Ešte spomeňme pár dôležitých komunikačných protokolov, s ktorými dokážu riadiace jednotky pracovať. Ide o bezdrôtovú komunikáciu, takže nepotrebujete naťahovať žiadnu kabeláž, sekať do stien a pod. Samozrejme, existujú aj také riešenia, ktoré sa považujú za najprepracovanejšie, ale tie sa inštalujú pri výstavbe, prípadne prerábaní domu/bytu. Poďme však späť k bezdrôtovému riešeniu, ktoré je pre väčšinu používateľov prijateľnejšie, nenáročnejšie a vo výsledku aj lacnejšie, pričom kvalita a funkčnosť je často porovnateľná.

Základným komunikačným prvkom je Wi-Fi, následne to je Bluetooth a potom prepracovanejšie siete ako Z-Wave a ZigBee. Ak sa pýtate, ako je to s dosahom v prípade bezdrôtových zariadení, tak pre vás máme dobrú správu. Napr. také Z-Wave zariadenia, ale aj iné, medzi sebou vytvárajú tzv. mesh sieť (pavučinu), vďaka ktorej sa viete dostať na skutočne úctyhodnú vzdialenosť. V praxi to znamená, že ak chceme dať modul riadenia zavlažovania ďaleko do záhrady a RJ je v obývačke, tak to môže byť pomyselný problém.

Riešenie je však jednoduché, stačí aby bol nejaký iný Z-Wave modul, napr. na ovládanie osvetlenia na terase, ďalší v záhradnom altánku a zrazu je po probléme. Príkazy z RJ sa zjednodušene odovzdajú cez ďalšie zariadenia a spustí sa požadovaná akcia – takáto komunikácia je rýchla, príkazy sú odoslané/preposlané v rámci milisekúnd až sekúnd.

Smarthome máte iba vtedy, keď je zvládnutý proces automatizácie

V tomto bode sa dostávame k tomu najlepšiemu. Tomu, čo spraví vašu domácnosť skutočne inteligentnou a nápomocnou – dokonalá súhra zariadení a automatizácia. Ak máte doma super ovládače na svetlá, dokonalý systém ovládania žalúzií, parádny kamerový systém, najnovší ovládací patent na garážovú bránu a nadupanú zavlažovaciu stanicu, pričom tieto zariadenia medzi sebou nekomunikujú, tak síce máte drahé zariadenia, ktorými sa môžete pochváliť u susedov, ale vo výsledku je to neefektívne riešenie a strácate množstvo výhod.

Ak nedokáže jedno zariadenie reagovať na stav toho druhého, tak to nie je smarthome. Sused môže mať o polovicu lacnejšie zariadenia, no jedným klikom spustí taký proces, o ktorom sa vám ani nesnívalo. Jasné, berte to s nadhľadom, ale takto nejako to funguje.

Čo je to tá automatizácia? Všetky nainštalované zariadenia pridané do RJ môžete ovládať samostatne, ale aj spoločne, pričom viete vytvárať rôzne scény a vkladať premenné. Je to tzv. práca na základe podmienok – ak sa stane toto, ty vykonaj hento a ty tamto, pričom keď prestane toto, tak sa udeje tamto. Zmätok, ale kdeže, možno to znie zložito, ale realita nie je taká zlá. Veľa však záleží na tom, aké máte zariadenia a čo všetko majú robiť.

Ak ste extra nároční, tak budete potrebovať aj základ programovania alebo človeka, ktorý vám to nastaví. Ide prevažne o aplikačnú skladačku, v rámci ktorej presúvate jednotlivé bloky (pripojené zariadenia) do jednej automatizácie vo vami želanej postupnosti – následne otestujete funkčnosť a uložíte. Táto činnosť a nastavenia sa líšia podľa RJ a jej operačného systému – podstata zostáva rovnaká.

Aby ste mali predstavu, ako taká automatizácia, resp. smarthome funguje, tak uvedieme niekoľko príkladov. V prípade rodinného domu by to mohlo vyzerať takto – ráno odchádzate z domu, stlačíte tlačidlo odchodu, pričom sa zamknú všetky vonkajšie dvere, zhasnú sa svetlá a zatiahnu sa žalúzie, aby vám slniečko nepieklo dovnútra. Následne začne systém rýchlo overovať, či niekto nezostal doma (pomocou senzorov alebo opätovne zapnutých svetiel a pod.), ak je dom prázdny, spustí sa alarm.

V rámci dňa sa spustí závlaha trávnika, no ak by začalo pršať, tak sa tento proces preruší, pričom sa zatiahnu aj všetky žalúzie do plne zatvoreného stavu. Pred vaším príchodom sa predklimatizuje alebo vyhreje dom, podľa aktuálnej vonkajšej teploty a zasvietia sa vonkajšie svetlá. Váš príchod nemusí byť viazaný na určitý čas, čo je často nepohodlné – aplikácia má z vášho telefónu k dispozícii vašu polohu a na základe toho sa spustia nastavené procesy.

Najlepšie je, že keď odcestujete na dovolenku, môžete pomocou kamier nahliadať do domu alebo v prípade potreby zasiahnuť do neočakávaných okolností, ktoré by mohli skočiť zle alebo veľmi draho. Ide napr. o lúpež alebo nečakaný únik vody, prípadne plynu – ak máte smart ovládač hlavného prívodu vody a plynu, tak môžete jednoducho celý prívod odstaviť cez váš telefón, odkiaľkoľvek na svete.

Podobne to môže vyzerať aj v bežnom byte, kancelárii alebo celej firme. Možnosti smarthome riešenia a zariadení sú v aktuálnej dobe také obsiahle, že by nám na ich popis nestačil ani celý magazín J. Ešte dodajme, že do systému inteligentnej domácnosti môžete zapojiť aj rôznych hlasových asistentov, vďaka čomu je možné zadávať jednorazové príkazy hlasom.

Určite si kladiete otázku, aká riadiaca jednotka by bola pre vás ideálna? Jednoznačnú odpoveď nemáme, lebo to závisí od mnohých faktorov a potrieb. Máme však niekoľko tipov, ktoré vám s radosťou odporučíme. V redakcii sme otestovali množstvo takýchto zariadení, pričom medzi najlepšie patrí multiprotokolová a používateľsky veľmi jednoduchá riadiaca jednotka Homey, ku ktorej pripojíte takmer všetko. Dobre vyzerá, má prijateľnú cenu a extra veľa možností, ktoré výrobca relatívne častými aktualizáciami stále rozširuje.

Ak ste náročný používateľ a potrebujete to najlepšie na trhu, tak jednoznačne odporúčame Fibaro Home Center 2 alebo starší model. Tento systém ponúka neuveriteľné možnosti a extra spoľahlivosť, no na druhej strane je v rámci nastavení podstatne zložitejší. Medzi základné alebo zoznamovacie zariadenia patrí napr. Vera Egde alebo Homee.

Určite tu máme aj skalných používateľov Apple zariadení, pre ktorých existuje ešte jedno špecifické riešenie. Síce jednoduchšie, ale fungujúce a neustále sa rozvíjajúce. Toto riešenie sa volá HomeKit a pochádza priamo z dielne Apple. Tento systém nemusí mať konkrétnu riadiacu jednotku, v základe ho ovládate iPhonom. Reálny zmysel však dáva až vtedy, ak budete mať doma iPad, Apple TV alebo HomePod (musí byť neustále pripojené na internet a zotrvávať v domácnosti).

Každé z týchto zariadení sa dokáže správať ako RJ, vďaka čomu je možné vytvárať pokročilé automatizácie. Dodajme, že kompatibilné zariadenia musia mať označenie „Works with Apple HomeKit“. V minulosti ich bolo málo, ale v poslednej dobe je Apple benevolentnejší, zmenili sa určité pravidlá a takýchto zariadení je aktuálne dosť veľa.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE