Slovo vírus je stále synonymom pre škodlivý kód.

Dnes sa už ale s klasickými vírusmi nestretávame tak často ako napríklad pred 10-timi rokmi. Aktuálne viac počúvate o škodlivom kóde alebo anglickej verzii názvu pod slovíčkom malvér. Je to kód, ktorý spôsobuje nejakú záškodnícku činnosť.

Nemusí to byť len mazanie dát alebo nadmerné zobrazovanie reklamy či napríklad špehovanie. Do kategórie malvéru spadá aj ransomvér. To je program, ktorý zašifruje údaje na pevnom disku a za dešifrovanie pýta výkupné.

Ako sa chrániť?

Sedliacky rozum je len časť úspechu, bezpečnostný softvér tá druhá. Sú škodlivé kódy, ktoré človek nedokáže zachytiť. Sú totiž rýchle, ako to umožňuje váš počítač. A ten je pravdepodobne rýchlejší ako vy. Ak si niečo nevedomky spustíte, nestihnete to zastaviť.

Otvoríte napríklad prílohu vo Worde. Kým si prečítate, čo v dokumente je, môže sa spustiť skript, ktorý pozmení konfiguráciu vášho systému alebo oprávnení a otvorí dvierka na šírenie škodlivých kódov.

Potrebujem bezpečnostný softvér?

V operačnom systéme už máte nejakú formu ochrany. Počítač alebo smartfón bez antimalvéru neodporúčame. Bežne sa stretnete s vyhlásením, že bezpečnostný softvér je zbytočný a iba spomaľuje počítač. A takisto aj to, že mnohí antivírus nikdy nemali a v počítači žiadny malvér aj tak nemajú. Problémom ale je, že ak totiž nejaký škodlivý kód v systéme majú, nemá im to kto oznámiť. A tak môžu mať nainštalovaný špehovací softvér a ani o tom nebudú vedieť.

Bezpečnostný program nie je len ochranou pred klasickými vírusmi ale upozorňuje na falošné aplikácie alebo programy, ktoré by posielali informácie o vás niekomu inému. Takisto vás ochránia pri používaní internetového bankovníctva.

Viac o téme ochrany pred vírusmi a iným škodlivým kódom sa dozviete na stránke bezpečnenanete.sk.

Zoberte si len jednoduchý príklad. Dostanete od niekoho flash disk. Koľkokrát ste mysleli na to, že môže byť zavírený alebo obsahovať nejaký kód na automatické spustenie hneď po zasunutí. Ako ale zistíte, či je flash disk v poriadku, ak ho nezasuniete do USB portu?

Práve na to slúži antimalvér. Ten totiž sleduje viacero oblastí a miest prieniku do vášho systému naraz. V reálnom čase zachytí hrozbu či už z flash disku, emailu alebo internetového prehliadača.

Podozrivé správanie

Hoci škodlivý kód môžete niekedy odhaliť aj sami, skôr si myslíme, že sa vám to len tak nepodarí. Bez bezpečnostného softvéru je odhalenie vírusového kódu náročné, skôr nemožné. Autori škodlivého kódu totiž chcú, aby napáchal čo najviac škody a zároveň zostal nepozorovaný. S výnimkou ransomvéru, ktorý šifruje vaše dáta. Avšak aj tu až od istého okamihu.

Nie nadarmo sa hovorí, že dnes ste vy vaše dáta na internete. Ste zaujímaví nielen na cielenie reklamy na základe vašich zvykov a prezeraných stránok ale aj ako potenciálna obeť. Vylákať peniaze z vás môžu internetové stránky rôznym spôsobom. Jedným z nich je vyvolanie strachu. Predstavte si, že občas navštívite stránky s erotickou tematikou a jedného dňa sa vám zobrazí žiadosť od polície na zaplatenie pokuty za pozeranie takéhoto obsahu.

Stránka bude kompletne v slovenčine a bude obsahovať aj grafiku Polície Slovenskej republiky. Bude obsahovať všetky podstatné údaje, aby ste mohli takúto pokutu uhradiť. Ruku na srdce, mnohí z nás už takýto obsah videli. Ak používate počítač spolu s inými členmi rodiny, nemáte celkom predstavu o tom, čo všetko na internete robia. A tak možno radšej zaplatíte.

Bezpečnostný softvér by podozrivú stránku rozpoznal. Pre tým, ako by sa zobrazila alebo stihla spustiť nejaký škodlivý kód.

Toto nie je vaša banka

Platenie cez internet banking je tu s nami roky a aj keď ide o celkom bezpečný spôsob používania vašej banky, sú tu isté riziká. Odporúčame brať na zreteľ, že to najslabšie miesto v zabezpečení vašej banky, ste práve vy. Je to dosť nelichotivé, ale je to tak.

Podvodníci z vás môžu vytiahnuť peniaze rôznymi spôsobmi. Snažia sa získať vaše prihlasovacie údaje a vy si nemusíte všimnúť, že nie ste na stránke vašej banky ale jej vernej kópie.

Ste to naozaj vy?

Podobne to môže byť so škodlivými emailom. Veľký počet podvodov odhalíte aj sami. Najmä také, ktoré sú napísané lámanou slovenčinou, s gramatickými chybami alebo vás informujú o niečom, čo sa vás netýka. Odhalenie spamu a predovšetkým škodlivého spamu je tiež úlohou bezpečnostného programu.

Bežne totiž dostávate emailom prílohy, ktorých obsah neviete určiť. Je to ikona excelovskej tabuľky alebo wordovského dokumentu alebo súboru ZIP / RAR, no je to naozaj skutočný dokument alebo iba zásterka? To zistíte, keď prílohu otvoríte…ak je to škodlivá príloha, už je neskoro.

Bez antivírusu sa spustil nejaký kód. Na pohľad sa nič nemuselo stať a škodlivý kód už je potichu v systéme a čaká na svoju aktiváciu. Tú môže dostať zvonka od tvorcu kódu alebo ako podnet na nejakú situáciu v systéme. Napríklad pri zapnutí stránky s internet bankingom, otvorení emailového klienta alebo bude mať časový odklad.

Neskôr zistí, aké máte na disku súbory a tie buď niekam pošle alebo vám ich bude postupne šifrovať. Zmena nemusí nastať ihneď a plošne. Začne od najstarších a postupne sa prepracuje k novým. Keď na to prídete, bude vás ransomvér vydierať zaplatením finančnej kompenzácie. S bezpečnostným programom máte väčšie šance a pokus o šifrovanie zastaví ešte pred tým, než o dáta prídete.

5 tipov ako sa chrániť pred škodlivým kódom

  1. Používajte bezpečnostný softvér
  2. Aktualizujte svoj operačný systém, neodkladajte aktualizácie
  3. Majte nainštalované najnovšie verzie alebo opravy vašich programov
  4. Pozor na podozrivé emaily, hoci by sa tvárili ako skutočné emaily, napríklad od banky alebo kuriérskych spoločností
  5. Nereagujte na žiadne žiadosti o vyplnenie vašich prihlasovacích údajov kvôli overeniu

No a v neposlednom rade, zaujímajte sa o tému IT bezpečnosti a vzdelávajte sa v nej. Veľa zaujímavých informácií zrozumiteľným jazykom, expertných tipov, ako aj interaktívny obsah pre najmenších nájdete na stránke bezpecnenanete.sk

Prečítajte si aj:

ESET bude odteraz chrániť všetkých používateľov systému Android

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.