Tablety pred niekoľkými rokmi zažili obrovský boom – výrobcovia sa predháňali v ponuke a zariadenie tohto typu mal doma prakticky každý.

Bohužiaľ, počiatočný ošiaľ vystriedalo vytriezvenie a na tablety začal padať prach. Či už doma alebo v skladoch jednotlivých výrobcov. So zmenou životného štýlu, ktorý priniesla pandémia koronavírusu v roku 2020, sa však tablety pozviechali a po dlhých rokoch opäť dosiahli rast z hľadiska predajov na globálnom trhu. Otázkou však ostáva, ako sa zmenila ich funkcionalita a ako sa dnes dajú využiť.

Krátka odpoveď je, že tablety stále predstavujú zariadenie, ktoré je niekde na pomedzí medzi smartfónom a notebookom. V praxi to znamená, že vďaka veľkému displeju sú vhodné na multimediálnu zábavu, prijímanie informácií a takisto tvorivú či kancelársku prácu.

Na druhej strane, Android tablety a ani iPady zatiaľ notebook nenahradia a táto informácia bude bohato postačovať veľkej skupine používateľov – na čo potrebujem tablet, keď mám smartfón a notebook? Bez ohľadu na to, v redakcii sme sa zamysleli nad niekoľkými spôsobmi využitia tabletov.

Prenosné kino

Multimediálna zábava, to je silná stránka tabletov. V ruke máte prakticky iba samotný displej, nezavadzia vám žiadna klávesnica a neirituje vás hrubé šasi či vysoká hmotnosť zariadenia. V tomto smere sú tablety stále silné a ich výrobcovia si to uvedomujú.

V segmente tabletov na úrovni 300 až 400 eur tak nájdete zariadenia s kvalitným displejom a dvoma či štyrmi reproduktormi, ktoré ponúkajú audiovizuálny zážitok na rovnakej úrovni, ako by ste získali pri kúpe výrazne drahšieho notebooku. Tablety sú pohodlnejšie na prenášanie, jednoduchšie sa s nimi počas cestovania manipuluje a majú veľmi dobrú výdrž batérie. Otázkou ostáva, či potrebujete tablet na sledovanie filmov, ak so sebou neustále nosíte aj notebook na prácu, avšak to si už musíte zvážiť sami.

Veľkou výhodou tabletov je vysoký komfort pri sledovaní videa či televízie cez internet
Veľkou výhodou tabletov je vysoký komfort pri sledovaní videa či televízie cez internet

Tablety sú ideálne na cloudové hranie

Pod pojem multimediálna zábava možno zaradiť aj hranie hier a toto je ďalšie využitie, v ktorom získavajú tablety na atraktivite. Dôvodom je neustály rast výkonu procesorov v tabletoch, čoraz lepšia podpora gamepadov a takisto rozmach služieb cloudového hrania.

V praxi to znamená, že ak si napríklad kúpite základný model iPadu a zaplatíte si predplatné služby Apple Arcade za poplatok 5 eur mesačne, tak sa určite nebudete nudiť. K iPadu je možné pripojiť herný ovládač z konzol PlayStation a Xbox, čo výrazne zvyšuje pohodlie pri hraní. Platí to aj pre Android tablety, avšak v ich prípade majú lacnejšie modely o niečo slabší výkon.

Z hľadiska cloudového hrania to nevadí. Služby ako Google Stadia, GeForce NOW či Xbox cloud gaming si môžete naplno užiť na ľubovoľnom tablete. Potrebovať budete len kvalitné pripojenie do internetu a v ideálnom prípade tiež herný ovládač. Niektoré hry je možné z cloudu hrať pohodlne aj pomocou dotykového ovládania. Opäť však platí, že tento potenciál tabletu využijete najlepšie v prípade, že so sebou nenosíte aj notebook na prácu.

Tablety predstavujú skvelý spôsob, ako si užiť cloudové hranie
Tablety predstavujú skvelý spôsob, ako si užiť cloudové hranie

Hračka pre deti

Cenovo dostupné tablety predstavujú dobrú hračku pre deti, s ktorou sa môžu zabaviť, ťukať si po displeji alebo sledovať detské videá na YouTube. Určite ide o lepšie riešenie, ako keby ste deťom neustále dávali do rúk váš smartfón a potom hasili možné škody.

Používanie tabletov malými deťmi si uvedomujú aj výrobcovia tabletov a operačných systémov Android a iOS. Obe platformy ponúkajú zabudované riešenie, resp. nástroje tretích strán na kontrolu obsahu a času, ktorý trávia deti pred obrazovkou.

Rovnako sú k dispozícii aplikácie, ako je YouTube Kids, ktorá ponúka iba videá pre deti. Google takisto vyvinul platformu Google Kids Space, ktorú nájdete napríklad v tabletoch od Lenova. Google Kids Space je prostredie tabletu s Androidom, ktorého obsah pomáha deťom objavovať, tvoriť a rozvíjať sa. Deti majú prístup k aplikáciám, knihám a videám, ktoré sú zacielené na ich vek a záujmy.

Google Kids Space odporučí dieťaťu obsah na základe ním vybraných záujmov, pričom si deti môžu prispôsobiť prostredie vytvorením vlastnej postavy. Každé dieťa má k dispozícii samostatný používateľský priestor, takže jeden tablet môže v rámci rodiny používať viacero detí.

Google Kids Space je špeciálne rozhranie tabletov s Androidom pre deti
Google Kids Space je špeciálne rozhranie tabletov s Androidom pre deti

Na videokonferencie môžu byť pohodlnejšie ako notebook

Tablety sa výborne uplatnia aj z hľadiska videokonferencií a komunikácie. Opäť platí, že ak máte k dispozícii pracovný notebook, tak si asi nebudete kupovať tablet kvôli využitiu služieb Zoom či Microsoft Teams. Avšak pokiaľ býva v jednej domácnosti viac ľudí a k dispozícii je obmedzený počet notebookov či počítačov s webovou kamerou, tablet sa v rámci svojej rôznorodej funkcionality môže uplatniť aj takýmto spôsobom.

A platí to aj v prípade starších ľudí, pre ktorých môže byť tablet pohodlnejší na používanie a vyhľadávanie informácií na internete či videokomunikáciu s blízkymi ako tradičný počítač alebo notebook.

Drahšie tablety majú kvalitnú prednú kameru, ktorá je ideálna na účely videokonferencie
Drahšie tablety majú kvalitnú prednú kameru, ktorá je ideálna na účely videokonferencie

Z hľadiska digitálneho kreslenia nemajú konkurenciu

Tablety sme doteraz prezentovali ako zariadenia na multimediálnu zábavu a komunikáciu. Ich prínos je však aj z hľadiska pracovného využitia – príkladom je digitálne kreslenie, v tomto smere nemajú tablety konkurenciu. Každý umelec, ktorý kreslí, vám povie, že iPadu Pro sa nevyrovná žiaden notebook. Samozrejme, v takomto prípade treba do úvahy brať aj cenu tabletu, ktorá sa pohybuje na úrovni výborne vybaveného kancelárskeho notebooku, avšak pre určitú skupinu používateľov je tablet profesionálnym pracovným nástrojom.

Umelci využívajú tablety na digitálne kreslenie. Pre nich je prémiový tablet pracovným nástrojom číslo 1
Umelci využívajú tablety na digitálne kreslenie. Pre nich je prémiový tablet pracovným nástrojom číslo 1

Zvládnu základnú kancelársku prácu

Tablety využijete aj na základnú kancelársku prácu a na tento účel vám bude stačiť široké spektrum cenových hladín tabletov. Odporúčame však tablety na úrovni aspoň 300 eur, výborne poslúži základný model iPadu. Niektoré drahšie tablety so systémom Android ponúkajú špeciálny režim, keď sa zmení používateľské rozhranie systému Android – pripomína jednoduchý počítač s pracovnou plochou. Najpokročilejším riešením v tomto smere je riešenie Samsung DeX, ktoré ponúkajú vybrané tablety od Samsungu.

Bez ohľadu na to, počas nášho niekoľkoročného používania tabletov sme zhodnotili, že Android tablety a ani iPady plnohodnotne nenahradia notebook z hľadiska všestrannej práce. Android tablety fungujú dobre vo funkcii písacích strojov či na emailovú komunikáciu. iPady sú o krok pokročilejšie z hľadiska práce, majú aj dobrý multitasking, avšak neponúkajú až takú pohodlnú prácu so súbormi a dátami.

V kombinácii s externou klávesnicou premeníte tablet na jednoduchý písací stroj
V kombinácii s externou klávesnicou premeníte tablet na jednoduchý písací stroj

Fungujú ako druhý monitor

Viackrát sme v článku spomenuli, že tablet vám nenahradí notebook a pre mnohých používateľov bude zbytočné nosiť so sebou obe tieto zariadenia. Pokiaľ však patríte do tejto skupiny používateľov, možno oceníte fakt, že tablet môžete využiť aj vo funkcii druhého monitora. Túto funkciu ponúkajú iPady v kombinácii s Macmi a MacBookmi, resp. vybrané Samsung tablety v kombinácii s Windows počítačmi.

 tablety fungujú aj ako druhý monitor k MacBooku, resp. Windows počítaču
tablety fungujú aj ako druhý monitor k MacBooku, resp. Windows počítaču

Fotorámik a centrum virtuálnych asistentov

Pomerne veľa používateľov využíva tablety najmä doma. Najmä na to, aby si skontrolovali informácie na internete, na videokomunikáciu či vo funkcii malého prenosného televízora. V prípade domáceho používania majú tablety zmysel aj z hľadiska funkcie fotorámikov či ako centrum virtuálnych asistentov.

V tomto prípade je však problém, že Google Asistent a ani Siri ešte nekomunikujú po slovensky, takže sa s nimi dohovoríte iba v cudzom jazyku. Pre určitú skupinu používateľov to nie je problém a pokiaľ ste si napríklad chceli kúpiť inteligentný reproduktor Google Home, kúpa tabletu s Google Asistentom môže byť praktickejšia a všestrannejšia voľba.

Chcete mať doma virtuálneho asistenta. Aj na tento účel poslúži tablet
Chcete mať doma virtuálneho asistenta. Aj na tento účel poslúži tablet

Všetko v jednom

Veľkou výhodou tabletov je ich všestrannosť. Ponúkajú všetky vyššie uvedené spôsoby používania. Ani to však nemusí stačiť, aby vás presvedčili o ich pridanej hodnote. Faktom je, že veľké množstvo používateľov používa kombináciu smartfón + notebook a tablet reálne nepotrebuje.

Pokiaľ však notebook nemáte, resp. ho nepotrebujete so sebou neustále nosiť, tablet môže byť dobrá voľba, ako konzumovať obsah kdekoľvek a zvládnuť nenáročnú kancelársku prácu či komunikovať so svetom. Špecifickou skupinou sú používatelia, ktorí využívajú tablet na kreatívnu prácu, avšak tí majú úplne iné požiadavky a v ich prípade je tablet primárnym pracovným nástrojom.

Veľkou výhodou tabletov je ich všestrannosť. Otázne je, či ju viete dostatočne dobre využiť
Veľkou výhodou tabletov je ich všestrannosť. Otázne je, či ju viete dostatočne dobre využiť

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit