Vyberáte si nový tablet? Inšpirujte sa mojim zoznamom.

V redakcii TOUCHIT dlhodobo testujem tablety so všetkými operačnými systémami. Zároveň trh s týmito zariadeniami podrobne sledujem a aj preto som pripravil zoznam tabletov, ktoré podľa mňa stoja za pozornosť. Zoznam budem pravidelne aktualizovať a to v 3 až 6-mesačných intervaloch. Dátum poslednej aktualizácie si môžete skontrolovať v nadpise článku.

V rámci zoznamu dávam do pozornosti aj niektoré tablety, ktoré som priamo netestoval, avšak vzhľadom k mojim skúsenostiam s danou značkou by som ich zobral do užšieho výberu. Takisto uvádzam cenu jednotlivých tabletov k dátumu publikovania článku.

Tablety do 250 eur

Pri tabletoch v cene do 250 eur treba počítať s kompromismi. Používateľský zážitok a kvalita jednotlivých komponentov sa však medziročne zlepšuje. Nenáročným používateľom to pravdepodobne nebude vadiť.

TIP REDAKCIE: Redmi Pad (od 233 eur)

Redmi Pad je najnovším prírastkom v segmente tabletov v cene do 250 eur. Zároveň ide o prvý Redmi tablet na trhu, ktorý sa pokúsi uspieť rovnakým spôsobom ako Redmi smartfóny – dôrazom na pomer cena/výbava a to z neho robí lákavú voľbu.

Redmi Pad má kvalitné hliníkové telo, 10,6-palcový IPS displej s rozlíšením 2000 × 1200 pixelov a obnovovacou frekvenciou 90 Hz. Maximálny jas dosahuje 400 nitov, k dispozícii je zabudovaná ochrana tlmenia modrého svetla. Tablet má procesor MediaTek Helio G99 a štyri reproduktory s Dolby Atmos. 8000 mAh batéria s podporuje 18 W rýchle nabíjanie, operačný systém je Android 12 s nadstavbou MIUI pre tablety.

  • Tento tablet si kúpte, ak hľadáte cenovo najvýhodnejší tablet za 250 eur
  • Tento tablet si nekúpte, ak nie ste fanúšikom nadstavby MIUI od Xiaomi

Dátum uvedenia na trh: október 2022

TCL NXTPAPER 10s (od 220 eur)

TCL NXTPAPER 10s je unikátny tablet, ktorý po dlhej dobe prináša zmysluplné inovácie do tohto segmentu zariadení. Dôvodom je jeho displej, ktorý pripomína papier – a to nie je iba marketingová fráza, naozaj je to tak. Takzvaný NCVM IPS displej obsahuje až 10 vrstiev, ktorých úlohou je filtrovať škodlivé modré svetlo o viac ako 50 % a zároveň zachovať maximálnu možnú vernosť zobrazenia farieb.

V praxi to znamená, že tento tablet sa spracovaním displeja výrazne približuje k čítačkám elektronických kníh. Je šetrnejší k vašim očiam a pokiaľ vás pri používaní bežných tabletov bolia oči alebo hlava, v prípade TCL NXTPAPER 10s by tomu tak nemalo byť.

Do pozornosti však dávam, že čoskoro sa do predaja dostane aj jeho nová generácia – TCX NXTPAPER 11 za 250 eur, takže ak vás zaujala táto technológia, oplatí sa počkať na nový model.

  • Tento tablet si kúpte, ak hľadáte tablet, z ktorého vás nebudú bolieť oči alebo hlava, resp. ak hľadáte tablet, ktorý môžete využiť aj ako čítačku elektronických kníh
  • Tento tablet si nekúpte, ak potrebujete vyšší výkon kvôli hrám, alebo, ak chcete tablet najmä na sledovanie videí vo vysokej kvalite a multimediálnu zábavu

Dátum uvedenia na trh: február 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Stávkou na istotu bude Samsung Galaxy Tab A8, ktorý sa na Slovensku predáva za cenu od 190 eur. Zvážiť môžete aj lacné tablety od Lenova, ak vám budú vyhovovať cenou a výbavou.

Tablety za cca 400 eur

Cena okolo 400 eur predstavuje ideálnu kategóriu tabletov pre bežné a multimediálne používanie. V tejto cene vás nebude obmedzovať nižšia kvalita displeja alebo slabší procesor a dostanete optimálny používateľský zážitok. Aj preto odporúčam, aby ste zvážili navýšenie vášho rozpočtu, pokiaľ si chcete kupovať o pár desiatok eur lacnejší tablet.

Samozrejme, v segmente drahších tabletov je zážitok ešte lepší, avšak tam už hovoríme skôr o prémiovosti jednotlivých funkcií, resp. komponentov. V kategórii 400 eur však nájdete všestranne a výborne vybavené tablety.

Doplnené: Táto kategória bola pôvodne na úrovni okolo 350 eur. Kvôli zdražovaniu produktov z dôvodu poklesu hodnoty eura voči doláru som ju musel navýšiť na 400 eur.

TIP REDAKCIE: Xiaomi Pad 5 (od 379 eur)

Xiaomi Pad 5 je hit roka 2021 a dobrá voľba v tejto kategórii aj v roku 2023, pokiaľ vyslovene nevyžadujete iPadOS. Do pozornosti však dávam, že čoskoro by sa mal na globálny trh dostať nový Xiaomi Pad 6, ktorý už bol predstavený pre čínsky trh.

Xiaomi Pad 5 ponúka moderný dizajn s tenkými rámikmi a 11-palcový displej s frekvenciou 120 Hz a podporou Dolby Vision. V kombinácii so štyrmi reproduktormi s Dolby Atmos tak Xiaomi Pad 5 predstavuje výborné zariadenie na cesty na sledovanie Netflixu či počúvanie hudby. Náročnejší používatelia si môžu dokúpiť dotykové pero.

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete všestranne zameraný Android tablet so špičkovou multimediálnou výbavou za rozumnú cenu
  • Tento tablet si nekúpte, ak chcete iPadOS alebo potrebujete GPS v tablete

Dátum uvedenia na trh: september 2021

TIP REDAKCIE: iPad 9. generácie (2021) (od 369 eur)

iPad 9. generácie (2021) je cenovo najvýhodnejší iPad aj v roku 2023. Dôvod je ten, že iPad 10. generácie začína na cene 579 eur a to je veľa peňazí. Pokiaľ teda chcete iPad a máte obmedzený rozpočet, iPad (2021) je najlepšia voľba. Ide o kvalitný a všestranný tablet, ktorý je vhodný na všetky spôsoby používania – možnože s výnimkou profesionálneho digitálneho kreslenia.

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete všestranne zameraný tablet s dobrou multimediálnou výbavou za rozumnú cenu, resp. ak chcete tablet od Applu
  • Tento tablet si nekúpte, ak vám prekáža pomer displeja 4:3, resp. zastaraný dizajn tohto iPadu

Dátum uvedenia na trh: september 2021

Samsung Galaxy Tab S6 Lite (2022) (od 379 eur)

Samsung vynovil tablet Galaxy Tab S6 Lite, ktorý pôvodne prišiel na trh v roku 2020. Nová verzia ponúka operačný systém Android 12 a má procesor Snapdragon 720G v kombinácii so 4 GB RAM a 64/128 GB úložiskom. Wi-Fi verzia začína na cene 364 eur, LTE verziu kúpite za 400 eur. Pri kúpe si však dajte pozor na to, aby ste si kúpili verziu pre rok 2022

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete slušne vybavený tablet od Samsungu s dotykovým perom, resp. hľadáte cenovo atraktívny tablet s LTE konektivitou
  • Tento tablet si nekúpte, ak vyžadujete výkonnejší procesor

Dátum uvedenia na trh: jún 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

Dobrou alternatívou budú najmä staršie Samsung tablety, ak sa vám ich podarí zakúpiť v zľave v tejto cene. Za zmienku stoja aj tablety Lenovo Tab P11 2. generácie za cenu od 300 eur. Zvážiť môžete aj nový tablet Honor Pad 8.

Tablety do 600 eur

Segment na úrovni 550 až 600 eur je pomerne špecifický a nájdete v ňom tablety, ktoré vyčnievajú na trhu a to najmä z hľadiska atypickej veľkosti displeja.

iPad 10. generácie (2022) (od 475 eur)

Lacný iPad už nie je lacný. iPad 10. generácie (2022) štartoval na úrovni 579 eur a to je naozaj veľa peňazí za lacný iPad. Aktuálne ho však kúpite za cenu od 475 eur, čo už je rozumnejšia ponuka.

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete najlacnejší iPad s novým dizajnom
  • Tento tablet si nekúpte, ak chcete na iPade pravidelne kresliť alebo písať. V takom prípade si priplaťte za iPad Air

Dátum uvedenia na trh: október 2022

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti

iPad mini (2021) pokiaľ chcete kompaktnejší tablet alebo Samsung Galaxy Tab S7 FE, pokiaľ chcete väčší tablet. Prípadne predchádzajúce generácie vlajkových modelov od Samsungu, ak na ne natrafíte v zľave. Atraktívnou voľbou môže byť aj Lenovo Tab P11 Pro 2. generácie, ak je pre vás dôležitý OLED displej.

Tablety do 800 eur

Samsung Galaxy Tab S8 (od 729 eur)

Tablety radu Samsung Galaxy Tab S8 predstavujú vlajkové lode pred rok 2022. Základný model s 11-palcovou uhlopriečkou začína na úrovni 729 eur a ide o výbornú voľbu pre ľudí, ktorí chcú prémiový tablet so systémom Android.

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete špičkový tablet od Samsungu
  • Tento tablet si nekúpte, ak chcete AMOLED displej. 11-palcový model má IPS displej

Dátum uvedenia na trh: február 2022

iPad Air 2022 (od 699 eur)

Apple v roku 2022 zdražil všetky produkty v Európe aj na Slovensku. Dôvodom je klesajúca hodnota eura voči doláru. Zdraženie sa bohužiaľ týka nielen nových, ale aj existujúcich zariadení a to je aj prípad iPadu Air 2022. V cene na úrovni 680 eur išlo o výborné zariadenie, avšak Apple ho zdražil na 770 eur. Aktuálne ho zoženiete sa cca 700 eur.

  • Tento tablet si kúpte, ak vám nestačí základný iPad, ale nepotrebujete model Pro

Dátum uvedenia na trh: marec 2022

Tablety od 1000 eur

Cena od 1000 eur je špecifická tým, že v nej nájdete tablety na profesionálne používanie. Pridaná hodnota pre bežného používateľa je z hľadiska prémiových funkcií a technológií, avšak úplný potenciál týchto tabletov takýmto spôsobom asi nevyužijete.

iPad Pro (2022) (od 1049 eur)

Tablet na prácu možno definovať dvoma spôsobmi. Buď potrebujete náhradu za notebook, alebo ste umelec a chcete digitálne kresliť a tvoriť umenie. A práve pre druhý segment používateľov je iPad Pro dlhodobo najlepšou voľbou na trhu. Tohtoročný model dostal do výbavy procesor Apple M2, nový USB-C port s podporu Thunderboltu a takisto Mini-LED displej v prípade 12,9-palcovej verzie.

Nové iPady Pro podporujú v mobilnej verzii aj 5G konektivitu a naplno využívajú potenciál systému iPadOS z hľadiska multitaskingu a kancelárskej práce. My zatiaľ ostávame vo svete Windows, resp. macOS, avšak iPad Pro môže byť pre niekoho tým ideálnym nástrojom na prácu.

  • Tento tablet si kúpte, ak hľadáte tablet na profesionálne kreslenie alebo chcete ten najlepšie vybavený iPad na trhu
  • Tento tablet si nekúpte, ak na tablete iba surfujete internetom a sociálnymi sieťami

Alternatívy, ktoré dávam do pozornosti: Vyššie modely radu Samsung Galaxy Tab S8 predstavujú to najlepšie so systémom Android.

Dátum uvedenia na trh: október 2022

Windows tablety

Tieto tablety nahradia aj váš Windows notebook. Ich ponuka je však pomerne obmedzená. Do výberu som vybral model Surface Pro 8, ktorý je už v predaji a u niektorých predajcov môžete natrafiť na akciu, že vám pribalia klávesnicu ako darček. Pokiaľ však chcete najnovší Surface tablet, v priebehu novembra sa dostane do predaja Surface Pro 9.

TIP REDAKCIE: Surface Pro 9 (od 1190 eur)

Surface Pro 9 je špičkový Windows 11 tablet, ktorý nahradí aj notebook. Ponúka dizajn s tenkými rámikmi a 13-palcovým displejom so 120 Hz obnovovacou frekvenciou a podporou pre Dolby Vision. Tablet poháňa procesor Intel Core 12. generácie v kombinácii s až 32 GB RAM. K dispozícii je až 1 TB úložisko, dva USB-C Thunderbolt 4 porty a 3,5 mm jack.

Samozrejmosťou je Wi-Fi 6E a Bluetooth 5.1. Výdrž dosahuje až 10 hodín v závislosti od používania. Jednoducho, toto je riešenie pre každého, kto chce mať možnosť odobrať klávesnicu, keď ju nepotrebuje a zároveň chce využiť plný výkon a možnosti počítača so systémom Windows 11.

  • Tento tablet si kúpte, ak chcete zariadenie, ktoré môžete používať aj ako Windows notebook s plnohodnotným výkonom a funkcionalitou a aj samostatne ako tablet
  • Tento tablet si nekúpte, ak chcete tablet iba na zábavu či sociálne siete

Dátum uvedenia na trh: november 2022

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit