Elektronické služby štátu sú tu už dlhšie a dlho aj patrili k veľmi kritizovaným. Nás zaujímalo, čo všetko sa voči minulosti zmenilo a čo sa vylepšilo.

Aby sme si to vyskúšali v praxi, použili sme na prístup k štátu úplne nový počítač s čerstvo nainštalovaným operačným systémom Windows. Štartovacia stránka je stále www.slovensko.sk a potrebujete na to čítačku, občiansky preukaz s čipom a aktivovaným elektronickým podpisom. Práve to býva u mnohých ľudí problém, hoci nie je na to dôvod.

Kódy na príslup k službám štátu máte zapísané v tejto príručke

Kódy na prístup k službám štátu máte zapísané v tejto príručke

Teraz sme komfortne využili modul na stiahnutie, pomocou ktorého sa dá nainštalovať väčšina potrebných ovládačov na jednom mieste a to pre viaceré operačné systémy. Zároveň je tu aj automatické rozpoznávanie použitého operačného systému.

Na vyskúšanie sme zvolili podanie žiadosti o výpis z registra trestov. Podľa vyhľadávania sme našli správnu službu a zvolili jej podanie. V tejto chvíli už musíte byť prihlásení na stránke www.slovensko.sk, teda občiansky preukaz musí byť v čítačke a museli ste zadať správny BOK kód. Podanie žiadosti je jednoduché, viaceré položky sú v tomto prípade už vopred vyplnené. Pri podpisovaní žiadosti musíte poznať KEP kód.

Národná agentúra NASES, kde sa spracovávajú služby štátu

Národná agentúra NASES, kde sa spracovávajú služby štátu

Novinkou je, že podanie žiadosti môžete zaplatiť priamo v prostredí elektronických služieb. Realizuje sa to pomocou platobnej karty, výhodou je polovičný poplatok v porovnaní so službami podanými osobne. Za výpis sme teda zaplatili 2 eurá. Na výzvu na zaplatenie poplatku za podanie žiadosti sme však čakali asi 40 minút. O zrealizovanej platbe sme boli informovaní pomocou správy v osobnej poštovej schránke, ktorú tu má zriadenú každý občan Slovenska.

Asi po 8 hodinách nám do poštovej stránky bol doručený dokument, ako výpis z registra trestov vo formáte PDF. Celkovo je to rýchlejšie a pohodlnejšie, ako keby sme o výpis požiadali osobne.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.