Vojna medzi Ruskom a Ukrajinou je strašná. Je pritom vedená v úplne in ej situácii ako boli vedené vojny v Európe doteraz.

Veľká časť vojny sa teraz realizuje kyberneticky, ide o hybridnú vojnu. Spájajú sa tak konvenčné zbrane, vedenie jednotiek pomocou nových komunikačných možností, do celého procesu sa zapájajú sociálne siete a na svoje si prídu aj hackerské skupiny.

Hackerské skupiny v novom prostredí

Skupina Anonymous už vyhlásila, že sa pridáva na stranu Ukrajiny a podľa jej oznámenia napadla veľkú časť ruskej štátnej infraštruktúry. Mala znefunkčniť web ruského ministerstva obrany. To je však len začiatok.

Cez IT sa dnes dá ovládať všetko

Aj ruská časť disponuje ohromnou kybernetickou silou a údajne hackerské skupiny dokážu znefunkčniť systém dodávky energií, dopravu, riadenia štátu. Dokonca môžu pozmeniť povely vydávané bojovým jednotkám na strane Ukrajiny. Rusko údajne investovalo do systému šírenia informácií nemalé prostriedky a teraz dokáže ovplyvňovať verejnú mienku aj v okolitých krajinách. Od našich priateľov v rámci skupiny EISA na strane Ruska i Ukrajiny vieme, že v oboch krajinách ja napr. obmedzený prístup k Facebooku. Prezident Putin má silnú podporu v rámci čisto ruských sociálnych sietí. Aktuálne nie je jasné, či to reálne odráža pomery v ruskej spoločnosti.

Sankcie aj v oblasti IT

Táto vojna mení aj pomery v oblasti IT. Rusko sa po vyhlásení sankcií hlavne zo strany USA dostáva do situácie, ktorá môže pripomínať pomery s Huawei. Ruské podniky nebudú môcť používať špeciálne americké technológie, obmedzí sa aj dovoz procesorov do Ruska. Či to pomôže urýchliť ukončenie vojny alebo to bude inšpirovať ruských špecialistov k vývoju niečoho vlastného sa uvidí o pár mesiacov.

Postihne to aj nás

Ozývajú sa snahy o vylúčenie Ruska z medzinárodného bankového systému SWIFT. To by Rusko veľmi výrazne postihlo, cez ruskú banku by sa nedalo zaplatiť ale ani poslať peniaze. Takto by sme na priamo nemohli ani my ako Slovensko platiť za našťastie stále stabilné dodávky ropy a zemného plynu do našej krajiny.

Kybernetický priestor sa rieši aj na našej domácej pôde. Parlament sa zasekol na práve polície blokovať niektoré domáce stránky s nevhodným obsahom. Momentálny návrh je taký, že na zablokovanie stránky je potrebný príkaz Národného bezpečnostného úradu a platiť môže len do konca júna tohto roka. Uvidíme, či to bude priechodzie aj pre opozíciu, ktorej sa blokovanie niektorých webových stránok s „nevhodným obsahom“ pravdepodobne osobne dotkne.

Ako sa chrániť?

Čo môžu podniky v tejto situácii urobiť? Veľa toho nezostáva, určite treba mať pripravený plán ako reagovať na hackerský útok a mať údaje pravidelne zálohované. Na strane osobných zariadení je viac ako výhodné mať nainštalovaný renomovaný antivírusový program s pravidelnou aktualizáciou.

Situáciu budeme ďalej pozorne sledovať.

Zdroje: The Guardien, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.