Svoje iniciatívy komunikovali na sociálnych sieťach.

Všetci štyria slovenskí operátori sa rozhodli zareagovať na aktuálnu situáciu na Ukrajine. Telekom a Orange prinášajú bezplatné hovory a SMS na/z Ukrajiny, O2 zaradilo túto krajinu medzi krajiny európskej zóny. 4ka zlacnila volania.

Telekom

Telekom na sociálnej sieti Facebook uvádza, že odchádzajúce medzinárodné hovory a SMS zo Slovenska na Ukrajinu sú od bezplatné. Táto forma pomoci sa týka zákazníkov mobilných i pevných služieb.

Zákazníci, ktorí sa nachádzajú v roamingu na Ukrajine majú bezplatné roamingové prichádzajúce aj odchádzajúce hovory a SMS do všetkých krajín sveta. Bezplatná prevádzka sa týka všetkých programov a služieb, paušálov, predplatených kariet, aj firemných zákazníkov. Všetky tieto zmeny budú platiť od piatka 25. februára 2022 od polnoci.

Orange

Orange na Facebooku uvádza, že poskytuje bezplatné hovory z Ukrajiny a na Ukrajinu a takisto bezplatné SMS a čerpanie dát pre zákazníkov, ktorí sa tam aktuálne nachádzajú. Pre ľudí ktorí sa snažia uniknúť z Ukrajiny na Slovensko poskytne operátor špeciálnu predplatenú SIM kartu vybavenú dátami a hlasovými službami, aby mali možnosť spojiť sa so svojimi príbuznými a priateľmi aj po príchode na Slovensko.

Orange bude o všetkom postupne informovať na sociálnych sieťach a takisto spustil SMS zbierku na pomoc Ukrajine.

O2

O2 až do konca marca zaradilo Ukrajinu medzi krajiny európskej zóny. Pre zákazníkov to bude znamenať, že do sietí ukrajinských operátorov budú telefonovať a posielať správy za ceny ako na Slovensku.

Rovnako sa táto zmena dotkne aj zákazníkov O2, ktorí sa práve nachádzajú na území Ukrajiny a využívajú roaming od O2. Volania, posielanie správ, ako aj využívanie dát bude pre nich rovnaké, ako keby sa nachádzali na území krajín EÚ, teda za domáce slovenské ceny pri uplatnení pravidiel EÚ roamingu.

Rovnaký princíp bude platiť aj pre zákazníkov Tesco mobile a digitálneho operátora Radosť.

O2 tiež iniciovalo pomoc humanitárnej organizácii MAGNA s bezplatnou distribúciou SMS správ s výzvou zameranou na pomoc ľuďom na Ukrajine. O2 tak v najbližších dňoch rozošle takúto výzvu na všetkých svojich zákazníkov, čím im umožní zapojiť sa do pomoci a podpory tým najohrozenejším.

4ka

4ka až do odvolania znižuje cenu volaní a SMS zo SR na Ukrajinu na polovicu, aby s nimi mohli ostať v kontakte. Cena volaní a SMS na Ukrajinu, ktorá nepatrí do EU, sa štandardne riadi podľa tarifnej Zóny 2. Operátor tak znížil cenu na 24 centov za minútu a 10 centov za SMS.

Zdroj: Telekom, Orange, O2, 4ka

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit