Technologický pokrok a inteligentné funkcie neobchádzajú ani domáce spotrebiče.

Výnimkou nie sú ani chladničky. Tie už okrem štandardných funkcií ponúkajú množstvo vychytávok, ktoré pomôžu udržať potraviny dlhšie čerstvé a používateľovi prinášajú vyšší komfort.

V tomto článku zhrnieme podstatné funkcie a vlastnosti, na ktoré by ste mali upriamiť svoju pozornosť, ak práve zvažujete nákup chladničky.

Zdroj: Miele

Základné parametre pri výbere chladničky

Pri výbere akejkoľvek chladničky by ste mali myslieť na tieto základné parametre.

Spotreba, resp. energetická trieda – väčšina chladničiek má podľa nového členenia tried energetickej účinnosti skupinu E a D. Pri lepšej triede A a B si za chladničku priplatíte rádovo v stovkách eur.

Veľkosť chladničky – rozhodovať by ste sa mali jednak podľa potrieb domácnosti, ale aj podľa vašich priestorových možností – aby ste nechladili iba vzduch. Chladničku vždy zmerajte a pozerajte aj na otváranie dverí. Pri väčšine chladničiek viete spôsob otváranie dverí zmeniť, no nájdu sa aj modely, ktoré majú smer otvárania fixný.

Vnútorná organizácia – hoci môže navonok pôsobiť chladnička robustne, jej vnútro môže mať malý objem. Rovnako sa môže stať, že hoci je vnútorný objem veľký, usporiadanie políc a zásuviek vám nemusí vyhovovať. Preto je dobré si chladničku pozrieť aj zvnútra.

Kompresor – vyberajte chladničky s invertným kompresorom. Ten šetrí energiu a je tichý. Výrobcovia naň dokonca poskytujú predĺženú záruku (niekedy aj 10 rokov).

Samostatná/kombinovaná – zvážiť môžete samostatnú chladničku, alebo chladničku s mrazničkou. Chladnička s mrazničkou má mraziacu časť v spodnej časti. V prípade mrazenia pozerajte aj hodnoty mraziaceho výkonu a akumulačnú dobu.

Mraziaci výkon znamená, koľko kíl potravín dokáže mraznička zmraziť za 24 hodín. Akumulačná doba zase udáva počet hodín, ako dlho mraznička udrží chlad po výpadku prúdu. So zvýšeným objemom zmrazených potravín sa táto doba prirodzene predlžuje a otváranie mrazničky v čase výpadku prúdu, zase akumulačnú dobu skracuje.

Vstavaná/voľne stojaca – tu nie je veľmi o čom špekulovať. Buď hľadáte chladničku, ktorá je voľne stojaca a je ju vidno, alebo ju chcete vstavať do kuchynskej linky. Mali by ste však pamätať na to, že voľne stojace chladničky sú konštruované tak, že musia mať dostatok voľného miesta vzadu (informácie sú vždy v návode od výrobcu), a nemali by ste snažiť z nej urobiť chladničku vstavanú.

Pri vstavaných chladničkách sa pripravte na vyššie ceny a zatiaľ ešte aj menej inteligentných funkcionalít.

Americká chladnička – narastajúci trend amerických chladničiek je badať aj na Slovensku. Ide ľudovo povedané o skriňovú, dvojdverovú chladničku, pričom na jednej strane môže byť chladiaca časť a v druhej mraziaci box, alebo až štvordverové prevedenie, kde je v hornej časti situovaná chladnička a v spodnej mraznička.

Pri výbere americkej chladničky zvážte či potrebujete chladničku s takým veľkým objemom. Tieto typy chladničiek majú často aj výrobník ľadu alebo čapovaciu dýzu na chladené nápoje.

Chladnička PHILCO PPL 5161 X
Chladnička PHILCO PPL 5161 X

Ďalšie doplnkové funkcie, ktoré určite oceníte

Možno si ešte pamätáte, aké to bolo rozmrazovať chladničku v minulosti. Známe situácie, kedy niektorí odvážlivci pre urýchlenie siahli aj po féne na vlasy sú však už minulosťou.

Vďaka týmto doplnkovým funkciám si chladničku užijete bez starostí.

Beznámrazový systém – väčšina chladničiek už disponuje beznámrazovým systémom (NoFrost). Znamená to, že sa vám v chladničke a mrazničke nebude tvoriť ľad. Ide o funkciu, ktorú určite oceníte.

Cirkulácia vzduchuchladnička s cirkuláciou vzduchu má v rámci chladiacej a mraziacej časti výduchy, cez ktoré vstavaný ventilátor rovnomerne cirkuluje chladný vzduch. Vďaka tomu sú chladené potraviny dlhšie čerstvé a napríklad zelenina, pri správnom skladovaní vo vyhradenej zásuvke vydrží dlhšie.

Antibakteriálna ochrana – niektorí výrobcovia aplikujú špeciálnu zmes materiálov, ktorá bráni šíreniu baktérií v chladničke. Napriek tomu je však potrebné chladničku udržiavať čistú a pravidelne ju umývať.

Rýchle chladenie/rýchle mrazenie – ak do chladničky dáte naraz veľa nových potravín, ktoré majú izbovú teplotu, dôjde v nej k tepelnej nestabilite, ktorá vedie k vzniku baktérií. Funkcia rýchleho chladenia dokáže rýchlo vychladiť vložené potraviny a po vychladení udržiava pôvodne nastavenú teplotu.

To isté platí aj v prípade mrazničky. Ak potrebujete potraviny zmraziť rýchlo a bez nežiadúcich kryštálikov, funkcia rýchleho mrazenia výrazne zníži teplotu, aby boli potraviny zmrazené šokom a následne teplotu opäť vráti do pôvodného nastavenia.

Chladnička so zobrazením svojho obsahu na mobilnom telefóne
Chladnička so zobrazením svojho obsahu na mobilnom telefóne

Chladničky pre technologických nadšencov

Špeciálny segment na trhu tvoria inteligentné chladničky, ktoré výrobcovia postupne vylepšujú. Samozrejmosťou je pripojenie do internetu vecí a aj spárovanie s mobilnou aplikáciou, aby ste chladničku vedeli ovládať na diaľku.

V jednoduchosti sa funkcie inteligentných chladničiek dajú rozdeliť do dvoch kategórií.

Funkcie, ktoré prinášajú dlhšiu čerstvosť potravín – chladničky ponúkajú zatmavovacie sklo, ktoré sa po poklepaní stane priehľadným a používateľ môže do chladničky nahliadnuť bez toho, aby otvoril dvierka a narušil tepelnú stabilitu. Takúto funkciu plní aj vnútorná vstavaná kamera, vďaka ktorej sa dokážete do chladničky pozrieť aj na diaľku, napríklad počas nákupu v obchode.

Multimediálne funkcie a umelá inteligencia – inteligentné chladničky môžu mať v prednej časti multimediálny dotykový panel. Ten umožňuje tiež zobraziť vnútro chladničky vďaka vstavaným kamerám, bez nutnosti otvorenia dvierok.

Vďaka tomu, že sú inteligentné chladničky pripojené aj do internetu, môžete na multimediálnom paneli využívať aj iné multimediálne funkcie, ako napríklad sledovanie televízie, počúvanie rádia, nechať odkaz členom domácnosti či vyhľadať si recept. 

Nadstavbou sú už funkcie umelej inteligencie, ktorá analyzuje čo a kedy ste do chladničky vložili, vie sledovať trvanlivosť potravín a na základe ingrediencií odporučiť recept na jedlo, prípadne dopĺňať váš nákupný zoznam, ak sa vám niektorá z potravín minie.

Ak ste v procese výberu chladničky, alebo sa vám práve vaša chladnička pokazila, veríme, že pre vás boli tieto tipy užitočné. Nezabudnite si pri nákupe vybrať spoľahlivého predajcu, ktorý zabezpečí ekologickú likvidáciu starého spotrebiča a novú chladničku vám bezplatne vynesie až do kuchyne.

Inteligentná chladničkaZdroj: Samsung
Inteligentná chladnička

Prečítajte si aj:

Tomas Buransky

Tomas Buransky
Mám rád nové veci a preto je skvlelé, že vďaka mojej práci sa môžem venovať marketingu v spojení s tými najnovšími technológiami.