Kúpiť si televízor v roku 2023 môže byť o niečo komplikovanejšie. Dôvodom je široká ponuka s rôznymi špecifikáciami.

Aj napriek veľkému výberu televízorov v tomto roku sa však dá siahnuť po takom, ktorý vám bude slúžiť aj počas najbližších rokov. Televízor predsa nie je niečo, čo by sme v domácnosti menili každý rok, preto keď sa rozhodneme už nejaký kúpiť, snažíme sa vybrať si taký, ktorý nám bude vyhovovať dlhšiu dobu. Vždy sa pritom treba ohliadať po základných parametroch, ktoré sa nemenia, no štandardy sa neustále zvyšujú.

Okrem ceny teda treba zvážiť aj typ obrazovky, jej veľkosť či rozlíšenie, no aj ďalšie parametre. Preto ak sa rozhodujete medzi viacerými televízormi, prípadne plánujete kúpu nejakého modelu ako darček na Vianoce, tak sa pozrite, čo by ste nemali prehliadať.

Základné parametre pri výbere televízora

Keď si idete kúpiť televízor, v prvom rade by ste mali zvážiť svoje finančné možnosti. Pri kúpe televízora totiž môžete síce siahnuť po lacnejšej voľbe, no čím viac navýšite svoj cenový strop, tým lepšie zariadenie si kúpite. Výrazný rozdiel môžete pocítiť napríklad pri type obrazovky. Na výber môžete mať medzi LCD/LED obrazovkou, čo je v dnešnej dobe základom. Ak ale navýšite svoj rozpočet, kúpiť si budete môcť aj modernejší OLED televízor, prípade MicroLED ako jednu z najnovších technológií.

V ďalšom kroku zvážte aj veľkosť televízora. Nebojte sa siahnuť po televízore väčšom ako s uhlopriečkou 32 palcov, no nezabúdajte myslieť aj na možnosti jeho umiestnenia v priestore. Pred výberom televízora si teda dobre zvážte, ako sa vám zmestí do miestnosti, na stenu, prípadne na stolček.

Televízor TCL 65C845Zdroj: TOUCHIT.sk
Televízor TCL 65C845

Dôležité je aj rozlíšenie. 4K UHD je dnes štandardom, ktorý by ste mali využiť, ak sa chcete pozerať na kvalitný obraz. V ponuke už neraz nájdete aj 8K televízor, no výber takéhoto modelu ešte nemusí byť efektívny pre aktuálnu dobu. 8K rozlíšenie totiž rozpoznáte len ťažko, najmä teda pri menších televízoroch a obsahu v 8K rozlíšení na sledovanie tiež nenájdete veľa. Okrem iného sú takéto televízory aj skutočne drahé.

Nezabudnite aj na podporu HDR a vyššej obnovovacej frekvencie. 60 Hz frekvencia síce môže ušetriť nejaké to euro vo vašej peňaženke alebo na účte. Televízory so 120 Hz obnovovacou frekvenciou sú ale príjemnejšie na sledovanie obsahu, ktorý vyzerá plynulejšie a realisticky.

Samsung televízor s podsvietením Philips HueZdroj: TOUCHIT.sk
Samsung televízor s podsvietením Philips Hue

Dnešné televízory sa pritom delia na klasické a tie so smart funkciami. Preto sa nezabudnite pozrieť aj po jeho operačnom systéme, prípadne podpore pre aplikácie a funkcie. Výhodou pre dnešné televízory je napríklad podpora pre sledovanie obsahu zo streamovacích služieb. A ak si aj vyberiete televízor bez smart funkcií, pozrite sa na jeho konektory a možnosti rozšírenia funkcií napríklad prostredníctvom TV boxu alebo Chromecastu.

Vezmite si televízor od renomovaného výrobcu

Aj pri splnení základných parametrov nemusíte byť s výberom televízora spokojní. Vždy sa teda pozrite na hodnotenia a recenzie, ktoré nájdete na stránke výrobcu, prípadne predajcu. Dôležité je však aj to, aby ste sa pozerali najmä na známejších výrobcov, ktorí sa v segmente televízorov pohybujú dlhodobo. Dobrou voľbou sú tak napríklad televízory LG či televízory Sony, ktoré ponúkajú široký výber vo svojom segmente. Vyberú si medzi nimi tak aj tí, ktorí chcú na televízore ušetriť, no aj tí, ktorí radi vsadia na kvalitu. Kúpiť si televízor takto pred sviatkami nemusí byť vôbec zlou voľbou, najmä teda vo chvíli, keď narazíte na príjemné vianočné zľavy.

Zdroj: vlastné

Prečítajte si aj:

Značky:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.