V súčasnosti máme na výber rôzne druhy ventilátorov od podlahových, cez stolové ventilátory, stojanové ventilátory až po stropné ventilátory.

V našom článku sa venujeme špeciálne stropným ventilátorom. Výber správneho stropného ventilátora pre váš domov môže pomôcť zlepšiť prúdenie vzduchu a cirkuláciu.

Aby sme vám pomohli zorientovať sa v ponuke a zjednodušili vám výber toho správneho ventilátora pre vás, spísali sme pre vás dôležité kritéria, na ktoré treba myslieť pri výbere stropného ventilátora do domácnosti či kancelárskych priestorov.

Na čo pri výbere stropného ventilátora nesmiete zabudnúť?

Ako vybrať veľkosť ventilátora?

Pri výbere stropného ventilátora je dôležitým faktorom jeho veľkosť. Odborníci odporúčajú zvoliť si ventilátor, ktorý má priemer najmenej 91 cm pre malé miestnosti a 121 cm alebo viac pre veľké miestnosti. Dôležité je tiež, aby ste ventilátor umiestnili do správnej vzdialenosti od stropu. Čepele ventilátora  by mali byť 8 až 9 stôp od podlahy a aspoň 45 cm od stien.

Pri výbere stropného ventilátora pre váš domov je hlavným faktorom, ktorý treba zvážiť veľkosť miestnosti. Podľa sprievodcu veľkosti stropného ventilátora si môžete jednoducho odpovedať na otázku: 

Aký veľký stropný ventilátor vlastne potrebujete?

  • Miestnosti do 75 štvorcových metrov potrebujú ventilátor so šírkou 91 cm alebo menší,
  • zatiaľ čo izby do 144 štvorcových metrov si vyžadujú ventilátor so šírkou 91 až 106 cm.
  • Pre miestnosti s rozlohou približne 225 štvorcových metrov budete potrebovať ventilátor so šírkou 127 až 137 cm.
  • Pokiaľ ide o väčší priestor ako 225 štvorcových metrov, riešením je nadmerný ventilátor alebo viacero stropných ventilátorov.

Prúdenie vzduchu

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý treba zvážiť, je prúdenie vzduchu ventilátora. To sa udáva v kubických stopách za minútu (CFM). Pravidlo hovorí, že potrebujete asi 1 CFM na 1 meter štvorcový miestnosti. Takže pre miestnosť s rozlohou 200 štvorcových metrov by ste potrebovali ventilátor s prietokom vzduchu 200 CFM. Pokiaľ ide o prúdenie vzduchu, najdôležitejší je motor a rozstup lopatiek. American Lighting Association odporúča 12- až 15-stupňový sklon lopatiek pre optimálny pohyb vzduchu.

Počet lopatiek ventilátora

Čo sa týka počtu lopatiek, ide skôr o estetickú preferenciu ako o praktickú funkciu. Možno by ste si mysleli, že čím viac lopatiek ventilátor má, tým vyšší výkon dokáže podať. Pravda je taká, že počet lopatiek nemá reálny vplyv na výkon zariadenia. Avšak u stropných ventilátorov platí pravidlo, že čím viac lopatiek ventilátor má, tým je hlučnejší.

Funkcie a dizajn

Pri výbere stropného ventilátora je tiež dôležité zvážiť vlastnosti, ktoré sú pre vás dôležité. Niektoré ventilátory sú dodávané s diaľkovým ovládaním, iné majú vstavané svietidlá. Na výber sú aj rôzne povrchové úpravy, takže si môžete nájsť ventilátor, ktorý sa perfektne hodí k vášmu interiéru.

Keď zvážite všetky tieto faktory, budete na dobrej ceste k nájdeniu dokonalého ventilátora pre váš domov.

Značky: