Už sme informovali, že v ročný upgrade predchádzajúcich verzií Windows 7 a Windows 8 na Windows 10 sa bude týkať aj pirátskych verzií. Nebude to však až také jednoduché, bližšie podrobnosti priniesol výkonný viceprezident Microsoftu, Terry Myerson vo svojom blogu.

Pirátska verzia Windows 10 bude vo svojom pozadí neustále zobrazovať svojmu používateľovi hlásenie, že používanie nelegálnej kópie je zločin. Prichádzajú aj ďalšie podrobnosti. Z nelegálnej verzie operačného systému Windows budete môcť prejsť do obchodu Windows Store a tu realizovať prechod na Windows 10. Tento proces však nebude zadarmo.  Terry Myerson poznamenal, že pre takýchto zákazníkov Microsoft a jeho partneri ponúknu „veľmi atraktívnu“ ponuku. Aktualizácia z Windows XP nebude dostupná.

Ako uvádza vo svojom blogu Myerson, nelegálna verzia Windows nesie v sebe veľké riziko malvéru. úniku osobných informácií exploitov. Rovnako je tu pravdepodobnosť nižšieho výkonu a obmedzenej funkčnej výbavy. Nelegálna verzia Windows nie je podporovaná Microsoftom ani jeho partnermi.

V prípade pirátskej kópie Windows 7 sa používateľom občas zobrazí hlásenie o nelegálnom pôvode a tiež je v tomto prípade obmedzený upgrade. Jej používatelia dostávajú len kritické aktualizácie, vylepšenia funkcií sa ich netýkajú.

Aktuálne je najväčší problém s pirátskymi verziami Windows v Číne. Je možné, že Microsoft pre Čínu a niektoré iné ázijské krajiny ponúkne aktualizáciu na Windows 10 za mimoriadne atraktívnu cenu, možno dokonca zadarmo.

Zdroj: blog.windows.com

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.