Správa o nákupe skupiny značiek patriace pod firmu Harman prišla skoro ako z čistého neba. 8 miliárd dolárov za nákup nie je málo a finančná situácia v Samsungu po stiahnutí Galaxy Note 7 z trhu určite nie je ružová. Je ale jasné, že Samsung je veľká firma a ani takýto problém ju neohrozí. Nákup ešte podlieha schváleniu, ale zatiaľ to vyzerá tak, že sa celý obchod uskutoční. 

Pozornejší čitateľ si určite spomenie na to, že Samsung už dávnejšie koketuje s dobrým zvukom do obývačky. Zhruba pred rokom predstavil reproduktory Samsung WAM6500 a WAM7500 s 360° vyžarovaním zvuku a vyvíjal ich v špeciálnom laboratóriu v Los Angeles. Údajne už tu vznikla myšlienka ako využiť akustické technológie, ktoré stoja za kvalitným zvukom. Značky JBL. AKG, Infinity, Lexicon a hlavne Harman Kardon také určite sú, veď sú všeobecne uznávané.

Samsung neskôr svoje reproduktory až tak netlačil, ale sústredil sa na vývoj zariadení pre super zvuk k televízoru. Testovali sme viaceré soundbary, aj zakrivené, nedávno sme mali na redakčný test výborný reproduktorový systém s podporou Dolby Atmos. Je jasné, že Samsung to so zvukom myslí fakt vážne a v súčasnosti to vyzerá na zameranie na super zvukovú výbavu do automobilu. Očakávame, že pokročilá akustická výbava sa dostane aj do smartfónov.

HW-950_015_R-Perspective_Black2_web2016_8_nowat

Otázkou je, čo sa stane so značkami ako je napr. JBL po nákupe celej materskej firmy Samsungom. Odpoveď priniesol hovorca firmy Samsung, Bomi Lim: „Plánujeme zachovať pôvodné značky firmy Harman a to v celej spotrebiteľskej aj profesionálnej oblasti.

Toto rozhodnutie je podľa nás správne. Samsung zatiaľ nie je taká značka, ktorá by mohla v oblasti zvuku súperiť so zavedenými značkami najvyššej triedy a to by konkurencia mohla pokojne využiť. A povráva sa, že Samsung poškuľuje aj po anglickej značke Bowers and Wilkins, čo je v oblasti zvuku supervysoká úroveň.

Tak uvidíme, ako to bude so Samsungom a dobrým zvukom.

Viac o zvukovej výbave od Samsungu

VIDEO touchIT: Samsung Audio 360 a aplikácia Multiroom – zvuk všade okolo vás

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.