Kvalitný eShop musí mať dobré fotky produktov, ktoré aj vyzerajú efektne. A ak sa má eShop uchrániť pred potenciálnym vrátením tovaru, fotky produktov musia byť aj dostatočne verné. Ako to však urobiť, ak je tých produktov veľa?

Nastaviť svetlá, potom v nejakom fotoeditore vyrezať pozadie a nahrať výsledok na eShop, to sa dá robiť možno pri desiatkach, nie však pri stovkách produktov. Ako teda celú túto činnosť zautomatizovať a zrýchliť? Na to sme sa boli pozrieť na špecializovanú výstavu do Prahy.

Najprv sme sa zastavili na stánku s označením PhotoBoxee. Tu sme si pozreli celý proces, ktorý pozostáva z uloženia produktu do svetelnej komory. Tá je osvetlovaná jedným trvalým svetlom a dvoma zábleskovými. Ako fotoaparát tu bola použitá zrkadlovka od firmy Canon strednej triedy. To pokojne stačí na kvalitné fotenie. Po stlačení medzerníku na klávesnici pripojeného počítača sa celá scéna odfotí a pošle do cloudu, kde sa spracuje. Tu sa vylepší po stránke kvality, automaticky sa tiež vystrihne pozadie a nahradí bielym. Pre biele alebo priesvitné produkty sa použije šedé pozadie, aby sa dosiahol kontrast medzi bielym objektom a pozadím. Výsledok sa pred uložením dá ešte skontrolovať na displeji.

Po spracovaní sa fotka automaticky uloží do prostredia eShopu, pridajú sa parametre a pokračuje sa k ďalšiemu produktu. Ak nepočítame rozbalenie a zabalenie produktu a nevyhnutnú logistiku, na jeden produkt treba menej ako minútu.

Firma poskytuje Photoboxee buď ako samotný produkt a to za cenu 3500 eur (vrátane displeja, osvetlenia, komory a fotoaparátu Canon EOS 200D) a mesačne sa účtuje 100 eur za využitie cloudového spracovania fotografií. Existuje aj možnosť doniesť si produkty a nechať si ich spracovať alebo si celé pracovisko prenajať na stanovenú dobu.

Firma PhotoHeap predstavila aj možnosť fotenia oblečenia na živých modeloch alebo figurínach vo fotokomore, v ktorej sa dá ľahko vymeniť pozadie a a jej súčasťou je 5 svietidiel ovládaných počítačom. Takto sa dajú vytvoriť veľmi zaujímavé fotografie, doslova umelecké.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.