Existuje niekoľko spôsobov, ako aspoň čiastočne ušetriť počas cestovania. Niekedy to bude znamenať kompromis, no zároveň môže ísť o zaujímavejší typ dovolenky.

Je rozdiel, či cestujete sami alebo máte so sebou aj deti. V tomto prípade, sa dá pravdepodobne ušetriť menej, keďže musíte zohľadňovať ich špecifickejšie potreby. Typicky napríklad nebudete vedieť ušetriť na letenke, pretože cestovať s deťmi o tretej hodine v noci nebude asi najlepší nápad.

V závislosti od typu dovolenky, je dostupných množstvo mobilných aplikácií. Okrem toho sa dajú využiť aj webové stránky s informáciami o ubytovaní, zľavách, prípadne letenkách. To, či ide o mobilnú aplikáciu alebo webovú stránku, dnes už veľmi nerozlišujeme. Väčšina služieb funguje v oboch prípadoch. Pravidiel a tipov je niekoľko. Možno to najhlavnejšie bude necestovať v sezóne. Ľahšie sa to povie ako urobí a nie každý si môže naplánovať dovolenku aj mimo hlavnej sezóny.

Vlakom do sveta

Cestovanie všeobecne bude tvoriť časť nákladov a je to položka, pri ktorej sa dá niečo ušetriť. Pri ceste vlakom v rámci Slovenska máte možnosť využiť aj Národného dopravcu, teda Železničnú spoločnosť Slovensko. V rámci Slovenska je k dispozícii niekoľko typov zliav, no pravdepodobne sa vám neoplatia v rámci dovolenkovej sezóny. Na to, aby sa vám niektoré z predplatných zliav vrátili, potrebujete cestovať mesiace. Zaujímavejšie sú ale cesty v rámci Európy a do zahraničia.

Interrail Global Pass a jednotlivé možnosti, ktoré sa dajú kúpiť. Cestovanie prvou triedou je vyššie
Interrail Global Pass a jednotlivé možnosti, ktoré sa dajú kúpiť. Cestovanie prvou triedou je vyššie

Odporúčame pozrieť zľavy Europa Expres, Regional, Standard alebo Interrail Global Pass. K týmto zľavám sa dostanete zo stránky www.zssk.sk a získate výhodné cestovanie po Európe. Pri bežnom cestovaní tu nefunguje zľava pri skoršej kúpe lístka, ako je to v Českej republike alebo u súkromných prepravcov ako napríklad RegioJete.

Keďže tento dopravca nepremáva na hlavnej trati medzi Bratislavou a Košicami, ako to bolo v minulosti a obmedzuje sa len na niektoré dni v týždni, aj to len počas niekoľkých niektorých mesiacov, bude ponuka tohto dopravcu zaujímavá najmä v spojitosti s cestami do zahraničia, napríklad do Chorvátska.

RegioJet a ponuka špeciálneho vlaku do Chorvátska, ktorý premáva celé leto
RegioJet a ponuka špeciálneho vlaku do Chorvátska, ktorý premáva celé leto

Využiť môžete špeciálne vlaky, ktoré premávajú do Chorvátska počas letných prázdnin. Táto ponuka tu bola aj minulý rok, no vlaky mali veľké meškania a personál bol značne poddimenzovaný. Treba sa pripraviť na to, že pozeráte prevažne na cenu než na cestovateľský zážitok. Lístok do Chorvátska si môžete kúpiť z Prahy až do Rijeky. Cena začína pod 30 eurami. Počítajte spravidla s cenou okolo 50 eur alebo vyššou. Záleží od toho, v akom čase si lístok kúpite. Z Bratislavy do finálnej stanice bude cesta trvať viac ako 13 hodín.

Máme pre vás ešte tip ako pri ceste vlakom do Českej republiky alebo Nemecka ušetriť. Ak využijete ZSSK, je lepšie si kúpiť lístok na prvú možnú zastávku za hranicu. Následne si cez České dráhy kúpite lístok ďalej po republike alebo do iných krajín, kam ČD premáva.

Letecky a ubytovanie

Cestovanie týmto spôsobom už nie je taká alchýmia ako kedysi. Na výber máte množstvo aplikácií, ktoré urobia najväčšiu robotu za vás a vyhľadajú vám lacné letenky, prípadne drahšie, ak si do nich budete pridávať doplnkovú batožinu alebo manipulovať s navrhnutým termínom. Práve termín je jeden z kľúčových faktorov ako získať čo najlacnejšiu letenku, a to čo platilo kedysi, dnes už celkom platiť nemusí. Ide o takzvané First minute alebo Last minute dovolenky. Základom je nelietať cez Veľkú noc, Vianoce či iné sviatky. Dovolenku vám môže predražiť aj konanie lokálnej akcie v konkrétnej destinácii. Naraziť na takýto termín bude náhoda, no treba ho zobrať do úvahy.

Na Malorke bude treba zostať 21 nocí, aby ste mali takúto cenu v rámci spiatočnej letenky, Kiwi.com
Na Malorke bude treba zostať 21 nocí, aby ste mali takúto cenu v rámci spiatočnej letenky, Kiwi.com

Medzi veľmi dobré služby, ktoré môžeme odporúčať, patrí aj portál Kiwi.com, ktorý vám nájde najlacnejšie letenky. Vhodný je nielen na cestovanie z bodu A do bodu B, ale aj pri takzvanom nomádskom systéme. Ak vás čas netlačí a chcete niečo zažiť, máte možnosť navštíviť viacero miest, kým sa dostanete do vašej finálnej destinácie, je mnoho spôsobov, ako sa tam dosať. Dovolenka nemusí byť len o tom, ako sa čo najrýchlejšie prepraviť do finálnej destinácie.

Takéto portály združujú viacero služieb a ponúkajú vám aj doplnkový servis, ako napríklad výber kompletnej dovolenky, respektíve pobytu aj s ubytovaním. Využiť môžete aj server Kayak.ie, ktorý je takisto špecialistom na hľadanie rôznych cenových ponúk. V prípade ubytovania odporúčame využiť klasiku Booking.com, alebo sa o cenách ubytovania informovať priamo v hoteli. Nie je možné určiť, ktorý spôsob bude lacnejší. Booking.com bude spravidla lacnejší pre vybrané termíny, ktoré chce hotel dať do pozornosti, ale rezervovať sa dá pobyt aj priamo na stránke hotela. Odborníci v oblasti cestovného ruchu dávajú do pozornosti aj priamu registráciu v hoteli.

Hľadanie ubytovania na Booking.com
Hľadanie ubytovania na Booking.com

Pri hľadaní ubytovania nevynechajte ani známy server Airbnb, ktorý považujeme za veľmi dobrú alternatívu voči klasickým formám ubytovania. Je vhodný pre tých čo majú radi penzióny alebo lacnejšie formy ubytovania, prípadne svoje uplatnenie nájde aj u rozmaznanejších ľudí, ktorí majú radi overené a drahšie hotely. Je vhodný pre každého, či už máte radi penzióny alebo skromnejšie ubytovania. Najmä tu nájdete neskutočne netradične a príjemne pôsobiace miesta s vysokým štandardom a neporovnateľne nižšou cenou ako pri hotelovej sieti.

Hľadanie netradičného ubytovania na Airbnb
Hľadanie netradičného ubytovania na Airbnb

Rovnako ako pri klasických hoteloch, aj tu funguje systém reputácie a verte, že poskytovateľ ubytovania si na svoje služby dáva pozor. Zároveň vás upozorňujeme, že reputácia je podobne ako napríklad pri službách Taxi Hopin obojsmerná. Aj vás bude ubytujúci hodnotiť a ak mu zanecháte veľký neporiadok, alebo sa nebudete správať slušne, je možné, že ďalší vás nebudú chcieť ubytovať. Z tejto situácie vyťaží každý.

Aplikácie, ktoré sa zídu

Webové služby, ktoré sme vám dali do pozornosti vyššie, majú svoju alternatívu aj v aplikáciách pre smartfón. Je to skôr pravidlom ako výnimkou a je na vás, aký spôsob rezervácie alebo hľadania informácií použijete. V prípade, že cestujete letecky, odporúčame aplikáciu LoungeMe, ktorá vám vyhľadá letiskové salóniky. To už pravdaže veľmi nehovoríme o šetrení. No ak máte na niektorom z letísk niekoľkohodinový prestoj a musíte čakať na let, možno sa vstup do salónika, v ktorom máte pitie a jedlo zadarmo, oplatí viac ako presedieť tento čas v letiskovej reštaurácii.

Nehovoriac o tom, že aj prostredie bude výrazne príjemnejšie. Aplikácia za vás tieto salóniky nájde, informuje vás o tom, čo všetko je v salóniku dostupné a umožní si kúpiť vstup do niektorého z nich. Zároveň treba počítať s tým, že aplikácia bude tiež niečo stáť a funguje na základe predplatného. Odvíja sa od vybraného programu s rôznymi výhodami, cena začína na 159 eurách. Tu budete mať napríklad vstup do 5 salónikov, s poplatkom 28 eur za prekročenie tohto limitu.

LoungeMe vám dá detailné informácie o salónikoch na letisku
LoungeMe vám dá detailné informácie o salónikoch na letisku

Do pozornosti dávame aj aplikáciu Sygic Travel, ktorá vám pomôže v plánovaní aktivít na konkrétnom mieste. Hodí sa do známych aj menej známych končín, kde získate prehľad o pamiatkach, aktivitách, či zaujímavých miestach vhodných na pozretie. Budete mať pod palcom všetko podstatné a vďaka tomu bude váš výlet veľmi efektívny. Aplikácia totiž naplánuje kompletnú trasu ku všetkým vašim záujmovým bodom. Je to veľmi dobrá vec, ako vidieť čo najviac a mať čo najlepšie informácie, ako sa vôbec k jednotlivým miestam dostať. Zaujímavou aplikáciou je PackPoint, ktorá zisťuje čo by ste chceli v danej lokalite robiť a na základe ročného obdobia, počtu nocí a typu (dovolenka, biznis), vytvorí zoznam položiek na zabalenie so sebou.

PackPoint a časť zoznamu na modelovú pracovnú cestu do Gdanska
PackPoint a časť zoznamu na modelovú pracovnú cestu do Gdanska

Tí z vás, ktorí hľadajú ubytovanie na poslednú chvíľu, majú možnosť použiť aplikáciu Hotel Tonight. Patrí teraz pod Airbnb a umožní si rezervovať pobyt ešte v ten istý večer. Vyhľadávať sa dá medzi hotelovými izbami rôznych kategórií a špeciálnymi ponukami, ktoré sú platné len niekoľko minút od ich aktivácie.

Pre tých, ktorí chcú mať svoj itinerár o cestách aj ubytovaniach prehľadne zoradený s možnosťou dostať sa k ďalším informáciám o jednotlivých bodoch v zozname, typicky napríklad vlakových, leteckých spojeniach alebo ubytovaniach je tu aplikácia TripIt.

Sygic Travel odporúča miesta na videnie v konkrétnom meste
Sygic Travel odporúča miesta na videnie v konkrétnom meste

Prečítajte si aj:

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.