Je váš starý telefón opotrebovaný a rozhodli ste sa zadovážiť si nový, no neradi by ste pri tom minuli príliš veľa peňazí? V nasledujúcom článku nájdete niekoľko tipov a možností, pomocou ktorých môžete minúť menej, no zároveň si kúpiť kvalitný a štýlový telefón. 

Nakupujte online

Či už chcete Xiaomi, iPhone alebo inú značku telefónu, tak online predajcovia často ponúkajú telefóny za oveľa nižšie ceny ako kamenné obchody alebo hlavní dopravcovia. Prvým krokom je zúženie možností zo stoviek dostupných telefónov na niekoľko. Nebojte sa, je to jednoduchšie, ako si myslíte. Prvá vec, ktorú musíte urobiť, je stanoviť si rozpočet a držať sa ho. Pri online vyhľadávaní ponúka väčšina webových stránok možnosť použiť filtre na zúženie výberu telefónov podľa vašich kritérií, preferencií a požiadaviek. Či už sa zameriate na určité množstvo úložného priestoru, alebo na fotoaparát s určitým počtom megapixelov. Pred zakúpením telefónu online si nezabudnite prečítať pravidlá pre prípadné vrátenie. Nekupujte z webových stránok, ktoré neakceptujú vrátené produkty alebo ktoré účtujú poplatok za prípadné vrátenie. Ak vám robí problém uhradiť celú sumu za nákup nového telefónu naraz, plaťte za svoj nový telefón v mesačných splátkach. Či už kupujete svoj smartfón online alebo osobne, pravdepodobne budete môcť zaplatiť náklady v mesačných splátkach. To vám umožní zabrániť tomu, aby ste vopred platili veľkú sumu. 

TIP: Ak viete, že si chcete kúpiť telefón prostredníctvom operátora, porovnajte celkové náklady na telefón a službu od niekoľkých rôznych operátorov. Dopravcovia sa vás často pokúsia nalákať do zmluvy tak, že sa zdajú byť lacné. Je dôležité pochopiť, že náklady na telefón sú často súčasťou zmluvy.

Vyhnite sa nákupu najnovších modelov

Najjednoduchší spôsob, ako ušetriť pomerne veľké množstvo peňazí pri kúpe telefónu, je vyhnúť sa nákupu najnovšieho modelu hneď po jeho uvedení na trh. Nezabúdajte na to, že technológia sa mení celkom rýchlo, a tak váš úplne nový smartfón nebude veľmi dlho tým najnovším. Myslite na to, že kedykoľvek sa objavia nové modely, tak modely z predchádzajúcej generácie sú dostupné za oveľa nižšie a prijateľnejšie ceny. 

Predajte svoj starý telefón

Jedným z praktických tipov, ako ušetriť pri kúpe nového telefónu, je predať ten starý. Ľudia zvyknú svoje staré telefóny skladovať doma, no nemá to žiadny zmysel. Váš starý telefón môže mať stále pomerne veľkú hodnotu a ak ho predáte, môže to pomôcť vyrovnať časť nákladov pri kúpe nového telefónu. 

Neplaťte za funkcie, ktoré nevyužijete

Existuje viacero typov smartfónov so všetkými druhmi rôznych funkcií. Prichádzajú tiež v širokej škále rôznych nákladov. Rozhodnite sa, ktoré funkcie skutočne použijete a tiež, ktoré typy funkcií nepotrebujete.Napríklad, zatiaľ čo dva rôzne telefóny môžu mať kameru, kvalita šošoviek fotoaparátu (najmä z hľadiska megapixelov) sa môže podstatne líšiť. Ďalšou dôležitou špecifikáciou je skladovanie. Ak chcete ukladať fotografie, hudbu a ďalšie položky do telefónu, budete potrebovať telefón s väčším úložným priestorom, čo zvýši jeho náklady.