Kazia nám smartfóny vzťahy alebo ich budujú?

Huawei v januári tohto roka uskutočnil prieskum, ktorý mal priniesť odpovede na tieto otázky. Zúčastnilo sa ho viac než 6-tisíc respondentov z 12 krajín strednej a východnej Európy. Zapojili sa Dánsko, Rakúsko, Poľsko, Česká republika, Maďarsko, Slovinsko, Chorvátsko, Srbsko, Rumunsko, Bulharsko, Grécko a Turecko.

Faktom je, že dnes používa svoj smartfón aspoň počas piatich hodín denne až 85% Európanov. Telefóny hrajú dôležitú úlohu v našich životoch, nosíme ich neustále so sebou a komunikujeme pomocou nich všemožnými spôsobmi. Aj kvôli tomu varujú lekári pred závislosťou na smartfónoch a podľa respondentov prieskumu sa takmer polovica opýtaných (42 %) považuje za skôr závislých alebo dokonca úplne závislých na telefóne. 68% respondentov tvrdí, že by sa kvôli smartfónu vzdalo sladkostí. Najmenší problém so sladkosťami by mali Dáni, najväčší Gréci, asi kvôli tradičnej pochúťke baklave.

Čoho by ste sa vzdali/nevzdali kvôli smartfónu vy?

Obyvatelia Dánska by sa kvôli smartfónu vzdali aj alkoholu, susední Česi by si však pivo nenechali vziať. So vzdaním sa TV setu mnohí otáľali viac, než tomu bolo v prípade sladkostí či nápojov pre dospelých. Európsky priemer (71 %) zdvihli Srbi, kde by sa až 76 % obyvateľov nebránilo odovzdaniu televízie. Prekvapili Dáni, iba 62% z nich by sa vzdalo televízie.

V rebríčku toho, čo by sme za telefón za žiadnu cenu nevymenili, vedie sex a intimita, ku ktorým sa prihlásilo až 76 % opýtaných. V tejto oblasti sa však jednotlivé krajiny nezhodujú. Temperamentní Gréci a horkokrvní Maďari povedali jasné nie telefónu v 89 percentách prípadov. Dáni tvorili opozíciu s len 57 percentami opýtaných.

Ďalšia oblasť, v ktorej sa Európa rozdelila, je chodenie na rande. Dáni a Rakúšania by radšej sedeli doma s telefónom a 44% opýtaných Čechov tiež. V Rumunsku by však iba desatina obyvateľstva dala prednosť ťukaniu do mobilu na úkor randenia.

Zdroj: Huawei

Prečítajte si aj:

Spôsobuje mobil rakovinu? Tu sú výsledky nového výskumu

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit