Kvalitný stan dokáže spríjemniť pobyt v prírode.

Pokiaľ sa chcete v lese pohybovať voľne a aj meniť plány podľa potreby a nechcete prespávať v rôznych útulniach, je dobré si so sebou zobrať aj stan s ďalšou potrebnou výbavou, aby noc v horách bola zážitkom a nie utrpením. Dobrý spací vak a karimatka tento pocit iba umocnia.

Pri výbere stanu platia rovnaké pravidlá ako pri výbere spacieho vaku. Je potrebné zobrať do úvahy niekoľko faktorov a skombinovať ich spôsobom, aby stan slúžil čo najlepšie a pre čo najväčší počet aktivít. Pokiaľ zvažujete kúpu stanu, pravdepodobne si ho kupujete na dlhšie časové obdobie. 

Čo pred kúpou zistiť?

  • kde a v akých podmienkach sa bude stan používať?
  • ako často?
  • pre koľko osôb?
  • je potrebný extra priestor pre batožinu a vybavenie?
  • výber stanu s dôrazom na nízku cenu alebo kvalitu?

Nenakupujte naslepo

Nie je príliš veľa predajcov, u ktorých sa dajú stany pozrieť naživo. Špecializované predajne však disponujú určitým počtom vzoriek, ktoré zákazníka dokážu nasmerovať k správnemu výberu. Nižšie v článku si popíšeme aj niekoľko typov stanov, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou využijete pri svojom pobyte v prírode. 

Zamerajte na správny výber vlastností 

Pokiaľ je pre vás dôležitá mobilita, hmotnosť, väčšie rozmery, komfort alebo väčšiu úžitkovú plochu? Vyberajte s pohľadom dopredu. Napríklad ani vodný stĺpec nie je všetko. Častejšie bude v stane mokro spôsobené kondenzáciou vody, než pretečením vonkajšieho plášťa. Aj z tohto dôvodu sa zamerajte na prepracovaný systém odvetrávania. Dokonca aj farba má vplyv používanie stanu. Svetlý stan sa toľko nezohrieva, no v tmavom sa lepšie spí, pretože sa do neho nedostane svetlo.

Outdoor Tunelový stan

Zdroj: iOutdoor.cz

Konštrukcia

Pri výbere je dôležitá konštrukcia stanu, pričom rozoznávame niekoľko typov. Rozoberieme si ich prednosti aj nedostatky. 

Stan v tvare iglu

Najrozšírenejšia konštrukcia, ktorá je tvorená 2 pružnými prútmi, vychádzajúcimi z rohov štvorhrannej podlahy a krížiacimi sa v najvyššom bode. Klasická kopula s dvoma prútmi disponuje len malou predsieňou. Hlavnými výhodami konštrukcie sú rýchla a intuitívna stavba, dobrá stabilita a nízka hmotnosť. 

Outdoor stan

Zdroj: Cestujsemnou.cz

Tunel

Tieto stany majú najväčšiu úžitkovú plochu, sú veľmi ľahké a pri správnom natočení a dobrom ukotvení extrémne odolné voči vetru. Stabilita je podmienená kotvením, bez ktorého sa stan veľmi jednoducho zloží. Tunel býva veľmi často kombinovaný s kopulovou konštrukciou. Výsledná kombinácia je najčastejšie používaným typom turistického rodinného stanu. 

Outdoor Tunelový stan

Zdroj: iOutdoor.cz

Típí

Tento typ stanov môžeme v poslednej dobe vidieť čoraz častejšie. Využívajú ich skautské oddiely, vodáci s kempármi, ktorí vítajú nielen možnosť zdieľaného priestoru vo väčšej skupine, ale aj nostalgický návrat k legendárnym „májovkam„.

Outdoor Típí

Zdroj: Baby Friendly Certificate

Klasické A

Jednoplášťový stan, ktorého konštrukciu tvoria 2 pevné tyče umiestnené uprostred čelnej a zadnej steny. Tie nesú vrcholy stanu. Stan sa potom podobne ako tunel vypína pomocou laniek a kolíkov. Tento typ stanu sa začína pomaly nahrádzať inými modelmi stanov.

Outdoor stan

Zdroj: Hiking

Jurta

Jurta sa rovnako stáva čoraz obľúbenejším variantom konštrukcie kempingového stanu. Prednosťou je veľký spoločný priestor aj dobrá stabilita. Mínusmi sú vysoká cena, väčšie rozmery v zloženom stave a absencia súkromia. 

Outdoor Jurta

Zdroj: 4Camping

Geodetická konštrukcia

Tento typ je určený do extrémnych podmienok, kde musí odolať silnému vetru, dažďu či sneženiu. Zároveň musí byť stan možné postaviť aj na miestach, kde sa dá len veľmi ťažko kotviť. Preto je vyrobený z tých najkvalitnejších materiálov a jeho konštrukcia je tvorená väčším počtom pružných prútov krížiacich sa v rôznych bodoch vytvárajúcich veľmi stabilnú kopulovú konštrukciu. Oproti klasickým kopulovým stanom je stavba náročnejšia, hmotnosť vyššia a cena sa môže vyšplhať naozaj vysoko. 

Outdoor Stan

Zdroj: WorkSafety.cz

Povrchové materiály stanov

Samostatnou sekciou pri výbere je materiál, z ktorého je stan vyrobený. Kombinácií je nespočetné množstvo, preto odporúčame sa poradiť s odborným predajcom, aby odporučil materiál, ktorý bude najvhodnejší pre vaše nasadenie. Je potrebné aby mal stan čo najdlhšiu životnosť, stabilitu, požadovanú odolnosť voči vode a aby ho neprefúklo. Nákup kvalitného stanu predstavuje pomerne veľkú investíciu. Preto je dobré investovať s rozvahou a neunáhliť sa.

Seriál Outdoor od hlavy po päty nájdete na tomto odkaze.

Titulný obrázok: VodaHory

Prečítajte si aj:

Stiahnite si príručku Fitness a zdravie

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.