Niekto si môže povedať, však je to iba “spacák”.

Kúpim si teda ten najlacnejší. Spací vak je pritom zložený zo sústavy materiálov vznikajúcich zložitými technologickými postupmi. Pokiaľ sa pozrieme trochu do hĺbky, tak hneď na začiatku na nás vyskočí prvá dôležitá otázka. Je lepší spací vak naplnený páperím alebo syntetickou výplňou? Keďže ani na túto otázku neexistuje jednoznačná odpoveď, pozrieme sa na to trochu podrobnejšie.

 Tak ako v prípade oblečenia, topánok a ďalšej výbavy pre turistov, tak aj v tomto prípade je potrebné sa pri výbere rozhodovať na základe miesta použitia, poveternostných podmienok a ročného obdobia.

Prírodný materiál

Výhody 

Páperie je v porovnaní s umelým vláknom rovnakej hmotnosti vždy teplejšie. Tu si môže príroda pripísať bod, pretože to vie zatiaľ lepšie ako ľudia. Perie z dlhodobého hľadiska lepšie drží svoj tvar a keď sa o neho dobre staráte, má prakticky neobmedzenú životnosť. Ďalší bod pre prírodu.

Nie je to výsada iba syntetických materiálov, ale aj perie veľmi dobre odvádza vlhkosť preč od tela a umožňuje jej, aby sa ďalej odparila. To zabezpečí potrebné sucho a teplo. Ak by to tak nebolo, výrazne by sa znížil komfort a tepelné vlastnosti spacieho vaku.

Nevýhody 

Za hlavné negatívum môžeme považovať stav, keď je páperie vlhké. Vtedy stráca svoje izolačné schopnosti a následne sa veľmi pomaly suší, čo pri používaní výrazne znižuje komfort. Spacáky naplnené páperím sú náročné na údržbu. Musia sa prať veľmi opatrne, alebo ich odniesť do čistiarne. Pri výbere tohto typu spacáku by ste nemali trpieť na žiadnu formu alergie, ktoré vyvoláva práve perie.

Perie

Zdroj: SleepAdvisor

Syntetický materiál

Výhody

Všetky syntetické materiály sú odolné proti vode, takže budú hriať aj vtedy, keď sú vlhké. Syntetické plnenie schne o poznanie rýchlejšie, než to perové. Vlhkosť je zachytená vo vzduchových vreckách medzi vláknami a nie vo vláknách samotných. Výhodou tohto typu spacích vakov je aj ich cena. Syntetické plnenie je vždy lacnejšie, než akékoľvek perové a nie je zdrojom alergénov.

Nevýhody 

Jednou z najväčších nevýhod je to, že sú oproti pérovému vaku viac rozmerné a aj ťažšie. Syntetika má horší pomer tepla a hmotnosti. Najhoršou vlastnosťou je lámanie a stláčanie, pričom nezáleží na tom, ako dobre sa o spacák staráte. Tu ich výrazne tromfnú páperové spacie vaky.

Zdroj: Pravda

Do extrému extrém

Existuje skupina vakov, ktoré sa nezľaknú ani extrémnych podmienok a pokojne ich môžete zobrať do zimy presahujúcej – 25 °C. Pokiaľ siahnete o spacom vaku pre extrémne nasadenie, môžete počítať s maximálnou výbavou, špičkovým spracovaním, kvalitnými materiálmi a špeciálnym riešením ako sú napríklad protišmykové pásy alebo anatomicky upravené zapínanie. 

Pri vývoji tohto radu spacích vakov sa využívajú skúsenosti z veľkého množstva expedícií. Spacáky pre extrémne použitie uspokoja svojim vybavením, parametrami a teplotnými variantmi ozaj každého náročného používateľa, nie len z radu turistov, ale aj skúsených outdooristov. 

Outdoor Extreme

Zdroj: CoolOfTheWild

Ako v bavlnke

Pokiaľ si pri pobyte v prírode potrpíte na komfort, môžete siahnuť aj po spacom vaku, ktorý ho poskytne. Tieto spacáky musia byť rovnako ako predošlé z kvalitných materiálov, ponúkajú dostatočný tepelný komfort a mali by byť rozopínateľné, aby sa dali použiť na veľa spôsobov.

Nie je ojedinelé, že medzi ďalšie výhody spacích vakov tohto radu patria aj detaily ako sú napríklad vetracie otvory pri nohách či protišmykové pásy.

Outdoor spací vak

Zdroj: T3

Ultraľahké, ultraprenosné

Tento rad spacích vakov je ideálny pre letné mesiace. Ľahké vaky sú špeciálne vyvinuté pre tých, ktorí vyžadujú minimálny objem a hmotnosť pri zachovaní dostatočných tepelných a izolačných vlastností. Pre dosiahnutie tohto cieľa sú použité odľahčené materiály.

Outdoor spací vak

Zdroj: ADVPulse

Pri výbere spacieho vaku je potrebné sledovať aj teplotný index (s dostatočnou rezervou), podľa ktorého budete presne vedieť, do akého prostredia je konkrétny model určený. Nezabudnite však, že k tejto informácii je prirátaná aj podložka pod spací vak, ktorá dokáže zvýšiť tepelný komfort. Pri výbere spacieho vaku určite nezabudnite ani na kvalitnú karimatku.

Titulný obrázok: OutdoorsMagic

Prečítajte si aj:

Saturácia krvi kyslíkom (SpO2): Prečo je dôležitá a čo o nej treba vedieť?

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.