Téma životného prostredia sa v posledných rokoch stala prioritou, a nielen preto sa elektromobily tešia čoraz väčšej obľube. Ešte stále ide o pomerne nový trh, no širokú ponuku možností nájdete už teraz. Poradíme vám, ako si poradiť s výberom a niečo pritom aj ušetriť.

Dotácie na elektromobily v roku 2022

V roku 2019 si 6 miliónov eur, ktoré boli určené na dotácie na kúpu elektromobilu, rozdelili prví nadšenci za necelé štyri minúty. Pandémia ale skomplikovala posudzovanie žiadostí. Takisto sa predĺžil celý proces, pretože viacerí ľudia svoje žiadosti siahli. Ministerstvo hospodárstva však sľúbilo férovejšie rozdelenie dotácií v treťom kole, na ktoré by sa mali čerpať prostriedky z eurofondov v rokoch 2021 – 2027. 

Bohužiaľ, podmienky na podporu elektromobility na Slovensku novým majiteľom neprajú. S dotáciami zatiaľ príliš nepočítajte. Súčasná vláda sa vyjadrila, že na rok 2022 zatiaľ žiadne dotácie na kúpu neplánuje. Vytvorenie nového mechanizmu dotácií by malo byť hlavnou témou koncom roka 2022. 

Ako môžete ušetriť pri kúpe?

V súčasnosti je trh s elektromobilmi na Slovensku aj vo svete bohatý na ponuky. Záleží teda len tom, ktorá trieda najviac vyhovuje vašim požiadavkám. Akým spôsobom budete auto využívať? Potrebujete väčší dojazd na dlhšie vzdialenosti alebo hľadáte menšie vozidlo do mesta? 

Ak uvažujete o aute nižšej triedy, so správnym financovaním sa vám skôr oplatí kúpiť nové. Napríklad si môžete pozrieť skladové vozidlá, ktoré ponúkajú úsporu a sú k dispozícii ihneď.

Ak vašim potrebám viac vyhovuje elektromobil s vyšším výkonom a dlhším dojazdom, pripravte si aj niekoľko desiatok tisíc eur. V takom prípade sa vám oplatí uvažovať nad ojazdeným vozidlom. 

Jazdený elektromobil môže byť zaujímavou a dostupnou možnosťou v každom prípade, mali by ste si však dať pozor na niekoľko základných vecí.

Nabíjanie elektromobilovZdroj: Unsplash.com
Nabíjanie elektromobilov

Na čo myslieť pri kúpe jazdeného elektromobilu

Jazdený elektromobil s dojazdom na plné nabitie do 100 až 170 kilometrov zoženiete v cene do 10 000 eur. Nezabúdajte pritom ani na zahraničné trhy a možnosť dovozu, čím si rozšírite možnosti. 

Dajte si však pozor na stav akumulátora (batérie). Najväčšou nevýhodou ojazdeného elektromobilu je kapacita, ktorá postupom času klesá. Ak už má auto najazdených napríklad 100 000 kilometrov, na plné nabitie môže prejsť až o niekoľko desiatok kilometrov menej v porovnaní s novým elektromobilom.

Stav akumulátora okrem opotrebovanosti ovplyvňuje aj spôsob nabíjania. Rýchlonabíjacie stanice by mali slúžiť ako príležitostné riešenie na cestách, pretože tento spôsob nabíjania batérii škodí. Na pravidelné nabíjanie radšej využite pomalý spôsob lacnejším domácim prúdom. 

Presnú predstavu o stave batérie elektromobilu z druhej ruky získate pomocou diagnostiky v servise ktorá vám prezradí, koľko kapacity jej ešte zostáva. 

Nabíjanie elektromobilovZdroj: Unsplash.com
Nabíjanie elektromobilov

Nezabudnite na plug-in hybridy

Akýmsi kompromisom medzi autom s palivovým motorom a elektromobilom je plug-in hybrid. Jeho pohonnú jednotku tvorí spaľovací motor aj elektromotor. Je nutné ich nabíjať, ale ak sa batéria vybije, čo sa s dojazdom okolo 60 kilometrov pravdepodobne aj stane, zachráni vás spaľovací motor. Vďaka čiastočnému pohonu elektrickou energiou sú tieto modely ekologickejšie.

Niektoré hybridy majú tiež zaujímavé funkcie. Napríklad dokážu ukladať energiu vynaloženú na brzdenie do batérie. Ak nemáte možnosť nabíjania počas noci, hybrid môže byť lepšou voľbou. A to aj vzhľadom na celkový a zatiaľ pomerne nízky počet nabíjacích staníc na Slovensku.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.