V tomto článku sa pozrieme na využiteľnosť iPadu, jeho výhody a prípadné obmedzenia.

Tablety od Apple sú dostupné vo viacerých vyhotoveniach. Na bežnú kancelársku prácu či štúdium môže mnohým používateľom postačiť základný (najlacnejší) model iPadu. Ten ponúka 10,2-palcový displej, čo je dostatočne veľká zobrazovacia plocha na prácu s dokumentmi či editáciu fotiek. V prípade multitaskingu budete možno čiastočne limitovaní, avšak dá sa s touto veľkosťou žiť.

iPad Air ponúka modernejší dizajn, takmer 11-palcový displej a USB-C port, čo výrazne zvyšuje jeho využiteľnosť na prácu s multimédiami pri použití externých úložísk. Tento tablet vďaka väčšiemu a kvalitnejšiemu displeju ponúka dobrý základ aj na strihanie videa pomocou iPadu – k tomu sa ešte dostaneme.

Najlepšie vybavené iPady Pro s 11- a 12,9-palcovým displejom sú plnohodnotné pracovné nástroje, ktoré však podľa nás ešte stále trochu obmedzuje operačný systém iPadOS. Na mnohé spôsoby využitia však ponúkajú výbornú výbavu a z hľadiska výkonu a takisto aj kreatívnej práce pomocou dotykového pera nemajú na trhu prakticky konkurenciu. Prejavuje sa to však aj na ich cene.

Aplikácie ako Procreate sú hlavným dôvodom, prečo mnohí ľudia dávajú prednosť iPadom pred Android tabletmiZdroj: Procreate
Aplikácie ako Procreate sú hlavným dôvodom, prečo mnohí ľudia dávajú prednosť iPadom pred Android tabletmi

Strihanie videa na iPade

iPad dlhodobo lákal používateľov svojimi možnosťami z hľadiska strihania videa. Apple sa preslávil svojou bezplatnou aplikáciou iMovie, ktorá mnohým používateľom postačuje a zvyšuje pohodlie pri strihaní videa.

Môžete strihať v pohodlí na gauči a reakcie tabletu sú často rýchlejšie v porovnaní s profesionálnejšími nástrojmi na strihanie videa, ak ich používate na kancelárskych Windows notebookoch. Aplikácia iMovie však má svoje obmedzenia a práve tie mohli v minulosti limitovať využiteľnosť iPadu na strihanie videa.

Našťastie, dnes si môžete zakúpiť aplikáciu LumaFusion a tá predstavuje komplexný nástroj na strihanie videa. LumaFusion funguje dobre aj na základnom iPade, avšak čím väčší displej iPadu, tým bude zážitok zo strihania videa lepší. My sme mali možnosť vyskúšať si LumaFusion na 12,9-palcovom iPade Pro s procesorom Apple M1 a treba uznať, že celková používateľská skúsenosť bola výrazne lepšia v porovnaní so strihaním videa na rovnako veľkom Windows notebooku.

Práca s videom bola v prípade nami testovaného iPadu absolútne plynulá, na čo nie sme zvyknutí v prípade takto kompaktných Windows zariadení. Aplikácia LumaFusion naozaj stojí za to. Výborné je, že podporuje editáciu videa vo viacerých stopách a zároveň umožňuje využívať aj pokročilé prechody a efekty. Viac o nej píšeme v samostatnom článku v tomto vydaní. Ešte pripomeňme, že premiérovo sa LumaFusion dostane aj do sveta Androidu, a to na tablete Samsung Galaxy Tab S8.

LumaFusion je skvelá aplikácia na editáciu videa. Zážitok je porovnateľný so strihaním videa na výkonnom počítačiZdroj: LumaFusion
LumaFusion je skvelá aplikácia na editáciu videa. Zážitok je porovnateľný so strihaním videa na výkonnom počítači

Pokročilá editácia fotiek

V porovnaní s Android tabletmi ponúkajú iPady aj výrazne viac aplikácií na skutočne pokročilú prácu s fotografiami. Do pozornosti dávame nástroje Pixelmator Photo, Darkroom, či Adobe Lightroom for iPad, ktorý ponúka aj v iPad aplikácií viacero funkcií z počítačových verzií. K dispozícii je dokonca aj balíček aplikácií Adobe Design Mobile Bundle pre iPad, a to je vec, ktorú by ste v takejto kvalite na Androide hľadali zbytočne.

Mnoho tvorcov obsahu vám takisto povie, že iPad má jasne navrch v porovnaní s Androidom kvôli aplikáciám, ako je Procreate.

Editácia dokumentov bez kontroly pravopisu

Na druhej strane, tablety so systémom Android majú mierne navrch z hľadiska práce s dokumentmi. Dôvodom je, že Android s nainštalovanou aplikáciou Gboard umožňuje kontrolu pravopisu vo webovom rozhraní a aj v mnohých ďalších aplikáciách. A Office pre Android takisto bez problémov kontroluje a opravuje slovenský pravopis.

V prípade systému iPadOS však systémová podpora kontroly slovenskej gramatiky zatiaľ chýba a nenašli sme žiadnu aplikáciu, ktorá by tento nedostatok odstránila. A rovnako sme mali problém aj s aplikáciou Office pre iOS – hoci sme si v jej nastaveniach zvolili kontrolu slovenského pravopisu, aplikácia nám neopravovala ani hrúbky a ani preklepy. Toto môže byť pre niektorých používateľov obmedzením.

Prečítajte si aj:

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit