Mobilný telefón je jednoznačne fenoménom posledných 20 rokov. Mobilné internetovanie na smartfónoch je dnes už tak bežné a dostupné ako pred desiatimi rokmi telefonovanie a SMSky. Ako sa Slováci postavili k tomuto trendu? Po roku sme sa s Market Locatorom opäť pozreli ako sa zmenilo používanie mobilov.

Aplikácie v „múdrych“ telefónoch dokážu byť užitočné pre každého z nás, dnes už máme programy na všetko – na smart prácu, športovanie, starostlivosť o zdravie zábavu, … Ako na smart každodenný život naskočili Slováci, ktorí sú v mnohých oblastiach konzervatívni? Má už vačšina Slovákov, a tým nemyslíme len teenagerov, v rukách smartóny?

Google aj iné medzinárodné spoločnosti nás informujú o vývoji predaja nových mobilných telefónov a o podieloch jednotlivých operačných systémov. Väčšinou sa tieto dáta získavajú na základe predaja nových telefónov alebo na základe dátovej prevádzky  alebo iných interaktívnych služieb, ktoré vyžadujú dátové pripojenie. Ale nie každý využíva dátové služby, nie každý je členom veľkej Google rodiny. Pozrime sa na to z inej strany, zo strany Big data a populačnej analytiky… ale presnejšie. Pozrime sa na anonymizovanú vzorku viac ako 2,9 mil. Slovákov bez ohľadu na to či využívajú mobilné dáta.

Slováci za posledný rok náramne zmúdreli?

Pred rokom sme skonštatovali, že bolo v prevádzke viacej mobilných telefónov s uzatvoreným operačným systémom alebo iným špecifickým riešením, inak povedané „non-smart mobilov“ v porovnaní s Android alebo iOS platformou. Ale dnes je už všetko inak. Sme svedkami boomu smartfónov naprieč celou slovenskou populáciou. V grafe sú znázornené podiely operačných systémov telefónov, ktoré sa prihlásili do siete troch najväčších mobilných operátorov na Slovensku v období 05/2017 – 04/2018.

Smart telefóny s operačným systémom Android sú používané viac ako 55%  Slovákov a takmer 10% využíva telefóny značky Apple. Tento radikálny nárast ide na úkor práve „non-smart“ telefónov, ktoré využíva dnes už iba tretina Slovákov, pritom pred rokom to bola polovica. Pre porovnanie uvádzame aj minuloročný graf.

Dôchodca rovná sa klasický „tlačítkový“ telefón?

Zistime, či je náš predpoklad o staršej generácii správny. V nasledujúcej tabuľke sme už nebrali do úvahy zanedbateľný podiel iných platforiem (Symbian, Windows, Blackberry) a sústredili sme sa iba na 3 hlavné systémy v jednotlivých vekových kategóriách (preto aj súčet nedáva 100%). Prekvapenie sa nekoná na konci vekovej hranice, kde môžeme skutočne vidieť že takmer 2/3 ľudí vo veku nad 65 rokov využíva „non-smart“ telefón, ale na začiatku tabuľky. Značka s nahryznutým jablkom jasne boduje u najmladšej generácie (do 26 rokov).

Na záver o sťahovačoch.

Najväčší sťahovači, ktorí stiahnu prostredníctvom mobilného pripojenia viac ako 1 GB dát mesačne žijú predovšetkým v Bratislave, nasledovaní ďalším krajskými mestami Žilina a Košice.

Market Locator –  Big Data vo vašich službách.

Komentár bol spracovaný na základe populačnej analytiky Market Locatora, na vzorke 2,9 mil. ľudí, ktorí poskytli súhlas k spracovaniu údajov. Big Data prezentujú výhradne anonymizované štatistické údaje napočítané zo zvyškových telekomunikačných dát, uchovávané priamo u operátora. Riešenie Market Locator prináša Market Locator SK s.r.o. v spolupráci s Instarea a mobilnými operátormi.

Značky: