Potrebu zálohovania ste si už asi všimli, najmä pri tých objemoch hier.

Ak by nebol dnešný svet taký „preupdatovaný“, toto by bola chvíľa Blu-ray diskov. Na nich síce hra môže vyjsť, ale čo z toho, keď o pol roka dostanete niekoľko desiatok gigabajtov veľkú aktualizáciu. Ako na to, sa pozrieme v tomto článku a ukážeme si spôsob zálohovania hier na Epic Games ale aj Steame.

Herný počítač nemeníte každú chvíľu, no môže sa občas stať, že preinštalujete Windows, hru musíte pre jej veľkosť na nejaký čas odstrániť, najmä ak ju dlhšie nehráte atď. Scenárov si každý nájde dosť. Jeden externý disk a trochu trpezlivosti. To je to, čo budete potrebovať.

Ako na Epic Games?

Tento klient na hranie hier je chudobný príbuzný v porovnaní so Steamom a tak to vyzerá aj pri ostatných funkciách. Hry sú to najdôležitejšie a tak nemá cenu veľmi kritizovať rozhranie programu, poďme na to najpálčivejšie a tým sú zálohy hier.

  • Program nemá funkciu priamo v sebe, takže to treba spraviť po starom – cez Prieskumníka. Adresár Epic Games nájdete v oboch adresároch Program Files. V natívnom 64-bitovom aj 32-bitovom označenom ako x86. Hry sú umiestnené v adresári C:\Program Files\Epic Games.
  • Z tohto adresára si môžete hry skopírovať na iné miesto, ideálne externý disk. Na urýchlenie kopírovania, najmä v prípade otáčkových diskov, môžete súbory skomprimovať. Niektorý hry majú tisícky súborov a tak by ich zápis na disk cez USB rozhranie trval príliš dlho. Stačí nulová kompresia. Ide len o to, aby ste z obrovského počtu malých súborov spravili jeden prípadne viacdielny archív.
  • Na druhom počítači alebo po čistej inštalácii Epicu, treba spustiť sťahovanie hier, ktoré chcete obnoviť zo zálohy. Tento krok nevynechajte, inak ich klient v adresári nerozpozná.
  • Keď sa začne sťahovanie, môžete ho hneď zastaviť a takto pospúšťať sťahovanie ostatných hier. Musí ale začať sťahovanie, preto pozor, aby sa vám naozaj spustilo a neboli tieto hry iba v dávke, keď pôvodne sťahovanie čaká na obnovenie („Resume“). Skrátka, musíte mať v uvedenom adresári, nové adresáre s názvom hier.
  • Vypnite program Epic Games a do adresára skopírujte hry a nahraďte v ňom súbory, ak bude aké.
  • Zapnite program a spustite sťahovanie hier. V tomto okamihu začne proces verifikácie, ktorý prebehne v závislosti na veľkosti hry a rýchlosti vášho disku.

Ďalšie súbory alebo aktualizácie medzičasom vydané si program stiahne sám. Takto sa vyhnete neustálemu sťahovaniu hier z internetu.

Ako na Steam?

  • Tu je situácia jednoduchšia. Funkcia na zálohovanie je priamo v menu Steam – Zálohovat a obnovit hry. Dajú sa zálohovať len tie hry, ktoré máte stiahnuté, logické.
  • Pokračovaním v zobrazenom okne sa zobrazia všetky hry u vás v počítači. Môžete ich vybrať podľa potreby, zvoliť veľkosť súborov, keďže ich bude viac a spustiť zálohovanie.

Je vhodné si spraviť viac takýchto balíčkov. Už približne rok je na Steame nejaká chyba, ktorá zhodí celú obnovu hier. Teda proces už keď sú hry zálohované a potom ich chcete obnoviť.

Po opätovnom spustení programu sa obnovenie podarí, avšak nemáte nikdy istotu. Preto je lepšie mať hry zálohované napríklad po 5 kusoch ak ide o 15 hier a nie v jednom balíku. Z balíčku sa dá pri obnove vybrať a nikdy netreba obnoviť všetky.

Aj tu platí, podobne ako pri Epicu, že si klient Steam stiahne aktualizácie, ak budú potrebné. Podľa hry to bude možno niekoľko ďalších gigabajtov. Zálohy môžete teda občas aktualizovať.

Aj preto je vhodné zálohy „nakúskovať“ a urobiť ich separátne. Inak budete musieť vždy aktualizovať všetky hry, teda pokiaľ budete chcieť urobiť znova nejaké zoskupenie viacerých z nich. Na zálohovanie jednej hry treba sprievodcu zálohou spustiť vždy znova.

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.