Meníte telefón a nechcete prísť o správy na WhatsAppe? Máme pre vás tip, ako si uchovať zálohu.

Zálohovanie býva predvolene ako automatické, no ak ho raz zmeníte, potom ho už nemusíte mať vykonané automaticky. Upozorníme vás aj na problém, ktorý môže nastať. Zálohovanie správ ako aj fotografií aj videa nájdete v menu programu.

Tu je postup ako na to:

Ťuknite na tri zvislé bodky a z menu vyberte Nastavenia.

Ťuknite na Chaty a ďalej na Záloha chatov

Dostanete sa do menu, kde sa vytvárajú zálohy. Tlačidlom Zálohovať sa spustí zálohovanie na cloud do vášho účtu na Googli. Všimnite si voľbu v spodnej časti, aby ste zahrnuli aj videá. Takto o nič neprídete, no zároveň môže byť záloha väčšia a preto odporúčame použiť Wi-Fi.

Buďte bez obáv, aplikácia sama zistí, či ste na dátach od operátora alebo Wi-Fi. Upozorní vás ale pokojne môžete pokračovať. Ak vám treba nutne zálohovať, môžete tak spraviť aj bez Wi-Fi pripojenia.

Možný problém a vymazanie dát

Problém pri cloudovom zálohovaní môže nastať vo chvíli, keď vymeníte smartfón a neobnovíte dáta ihneď pri inicializačnom procese. Teda na začiatku, kde overujete vaše číslo a aplikácia sa vás pýta, či chcete obnoviť dáta.

Po túto časť je ešte stále možná obnova pôvodnej zálohy na Google Drive. Ak vám medzi časom prišli správy a neskôr chcete obnoviť zálohu, musíte si vybrať. Buď prídete o doterajšie správy alebo tie v zálohe. Na obnovenie zo zálohy stačí aplikáciu odinštalovať alebo odstrániť dáta v jej úložisku. Vtedy sa spustí znova a vy máte šancu obnoviť dáta z cloudu.

Ak totiž po prihlásení do aplikácie a zrušení obnovy z cloudu potom vytvoríte zálohu, tá pôvodná na cloude sa prepíše novou – zväčša prázdnou zálohou bez konverzácií, keďže telefón po novom prihlásení do WhatsAppu ešte žiadne neobsahuje.

Prečítajte si aj:

WhatsApp spúšťa tmavý režim aj pre používateľov PC

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.