Vysoká teplota je normálna, no niekedy signalizuje iný problém.

Každý procesor má svoj teplotný limit. Napríklad mobilná verzia desiatej generácie Intel Core i7-10510U má v špecifikáciách uvedený strop na hodnote 100 °C. Jeho teplota by sa nemala prekročiť, ak by k tomu došlo, samotný CPU má ochranné mechanizmy. Nedovolí ani krátkodobé pretaktovanie a zníži svoju frekvenciu.

Na teplotu vás upozorní BIOS, prípadne sa počítač vypne alebo začne ľudovo povedané zamŕzať. Hráči to dobre poznajú a preto je chladenie dôležitou súčasťou. Počas hrania je totiž CPU ale aj grafická karta poriadne vyťažená a nedostatočné chladenie by znamenalo prehrievanie a s tým súvisiace zníženie výkonu komponentov.

Procesor alebo grafická karta sa ale môžu prehrievať aj vtedy, keď nevykonávate žiadne náročné úlohy. Vtedy to môže signalizovať iný problém, napríklad proces bežiaci na pozadí systému, ktorý je nadmerne zaťažujúci. Tiež to môže byť napríklad zaprášený počítač alebo notebook. V každom prípade, si môžete preveriť teplotu komponentov sami.

Sledovanie teploty

Postačia vám na to špecializované utility ako napríklad Open Hardware Monitor, TechPowerUp Real Temp, CoreTemp alebo napríklad HWMonitor.

Všetky programy sú zadarmo a poskytnú prehľad o teplotách komponentov. Na základe týchto informácií budete môcť posúdiť, či je systém nadmerne zaťažovaný aj vtedy, kedy by nemal byť alebo či máte dostatočne účinné chladenie.

Prečítajte si aj:

Oplatí sa vymeniť procesor v notebookoch a all-in-one počítačoch za výkonnejší?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.