Ručné inštalovanie ovládačov je dobrovoľné.

O tom, že ponuka služby Windows Update sa mení, sme informovali dávnejšie. Vychádza v ústrety používateľom, ktorí chcú mať väčšiu kontrolu nad obsahom aktualizácií inštalovaných do systému. Voliteľné sú viditeľne oddelené a nenainštalujete ich s opravnými balíkmi, ktoré majú hodnotenie ako kritické.

Ako sa teda vyznať v tom, ktoré nainštalovať a ktoré nie? Z tohto pohľadu je to mätúce. Voliteľné aktualizácie si inštalovať nemusíte, no ak si na ne trúfate, nemali by spôsobovať žiadne riziko. To ale neplatí pre ovládače. Tie sú tiež voliteľné, no ich inštaláciu neodporúčame a otvorene ich inštaláciu neodporúča ani Microsoft.

Ide o akúsi záložnú možnosť vrátiť sa k nejakej starej verzii ovládačov, to v prípade, že s automaticky nainštalovanými máte problémy. My sme túto možnosť vyskúšali a v niektorých prípadoch sa staršie ovládače odmietli nainštalovať.

Namiesto toho systém zobrazil hlásenie o tom, že sa bude danú verziu ovládača pokúšať inštalovať priebežne. Naše odporúčanie je jasné, pokiaľ nemáte problémy s počítačom a systémom, voliteľné ovládače nemeňte. Takisto sa môžete vyhnúť aktualizáciám ktoré sú uvedené ako Preview.

Obrázky: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Ako opraviť obnovu systému Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.