Iba pred 20 rokmi malo prístup k internetu iba 4,1% ľudí vo svete. V roku 2019 tu máme viac ako 4,5 miliárd aktívnych užívateľov internetu, čo je až 58,8% svetovej populácie.

Ústrednú rolu internetu v modernom živote zdôrazňuje OSN, ktorá vydala rezolúciu potvrdzujúcu, že prístup k internetu je jedno zo základných ľudských práv a vyzývajú členské štáty, aby zabránili digitálnemu rozdelovaniu.

Aký je drahý internet počas dnešných dní? Kde je surfovanie po internete najlacnejšie? V ktorých krajinách je super rýchly internet ľahko prístupný? A je internet na Slovensku naozaj drahý? Analytický tím z Picodi.com sa pozrel na ceny 233 najväčších internetových poskytovateľov v 62 krajinách a má odpoveď na tieto otázky.

Upozorňujeme, že prieskum zahŕňa iba neobmedzené internetové rezidenčné plány, bez televízie alebo telefónu.

100 Mb/s by malo byť postačujúcich pre každého

Komfort pri používaní internetu závisí od viacerých faktorov. Medzi nimi je nominálna rýchlosť, technológia siete, dosah bezdrôtového pripojenia, načítavanie siete, ale aj kvalita navštevovanej stránky a vzdialenosť k jej hostingovému serveru.

Podľa Speedtest.net je priemerná globálna rýchlosť širokopásmového internetu 70 Mb/s (december 2019). Na druhej strane, 100 Mb/s je rýchlosť, ktorú používa väčšina – 55 zo 62. Dnes nám takáto rýchlosť zabezpečí svižné prezeranie webu na viacerých zariadeniach v rovnakom čase a sledovanie streamovacích serverov v najvyššom 4K rozlíšení (UHD).

Navyše, v rôznych krajinách, ako napríklad v Poľsku, Rumunsku, Francúzsku alebo v Singapure, hlavní poskytovatelia internetu nemajú v ponuke takúto “nízku” rýchlosť. V Poľsku a Rumunsku je najnižšia dostupná rýchlosť 150 Mb/s, vo Francúzsku 200 Mb/s a v Singapure až 500 Mb/s. Na druhej strane, v krajinách ako Tadžikistan, Turkménsko alebo Vietnam, je 100 Mb/s stále nedostupnou rýchlosťou.

CENA INTERNETU VO SVETE

Medzi sledovanými krajinami je najvyššia cena za 100 Mb/s internet v Južnej Afrike – neuveriteľných 79 € za mesiac. Ľudia žijúci v severských krajinách, ako Island alebo Nórsko platia za internet viac ako 60 € každý mesiac.

100Mb/s internet je najlacnejší v krajinách východnej Európy, ako Moldavsko (8,74 €/mesiac), Rusko (6,96 €/mesiac) a Ukrajina (5,60 €/mesiac).

Internet do 20 € mesačne

Pozrime sa teraz na preskum z iného pohľadu: akú internetovú rýchlosť si môžete dovoliť do 20 € mesačne? Zo 62 krajín v prieskume až 20 nemôže byť hodnotených. Austrália, Brazília, Nemecko, Švajčiarsko, Čile, Taliansko, Portugalsko, USA a Južná Afrika – v týchto krajinách je totiž neobmedzený optický internet od hlavných poskytovateľov drahší ako 20 € za mesiac. Infografika nižšie ukazuje výsledky pre špecifické krajiny.

JEDNA CENA – INÁ RÝCHLOSŤ

Najvyššia internetová rýchlosť, ktorá sa ukázala byť 1 Gb/s, sa dá zakúpiť za menej ako 20 € v Poľsku, Rumunsku, Moldavsku, Indii, Maďarsku, Lotyšsku a Ukrajine. Za takúto sumu si môžete dovoliť kúpiť super rýchly internet v Rusku (890 Mb/s), Číne a Litve (600 Mb/s).

Vesmírna rýchlosť

Teoreticky si môžete s internetovou rýchlosťou 1 Gb/s stiahnuť 1 GB súbor za 8 sekúnd. V mnohých krajinách je táto rýchlosť tou najvyššou, ktorá sa dá zakúpiť. Avšak účel tohto prieskumu nie je dokázať či a čo je pre túto rýchlosť potrebné. Zaujíma nás iba to, v akých krajinách je 1 Gb/s internet dostupný a aký je drahý.

SUPER-RÝCHLY INTERNET VO SVETE

Podľa informácii od Picodi.com je v mnohých krajinách 1 Gb/s internet drahý špás. V 22 zo 44 krajín, kde poskytovatelia túto rýchlosť ponúkajú, je mesačná suma viac ako 50 €. Super rýchly internet je najdrahší v Rakúsku (199 €) a v Austrálii (209 €). Na druhej strane, najlacnejší 1 Gb/s internet je dostupný v Rumunsku, s cenou iba 8 € za mesiac. Na Slovensku je 1 Gb/s internet na strane drahších – 65 € za mesiac.

Metodológia

Tento prieskum obsahuje 62 krajín, vrátane krajín G20, najväčších krajín hovoriacich anglicky a španielsky a taktiež krajín bývalého Sovietskeho Zväzu. Picodi bralo do úvahy hlavných poskytovateľov neobmedzeného bytového optického internetu alebo najmodernejších technológií dostupných v krajine. Zahrnuli tu ceny po skončení limitovaných a zľavových akcií. Nezahrnuli sem balíčky obsahujúce niekoľko služieb ako internet a televízia alebo internet a platené streamovacie služby. Taktiež vynechali malých lokálnych poskytovateľov. Ak bolo zapožičanie routera platené, cenu zarátali do výsledku. Celý zoznam krajín a poskytovateľov nájdete tu. Na výpočet meny sa použil priemerný výmenný kurz za október a november 2019.