Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Alanata a. s., jeden z hlavných poskytovateľov IT riešení a služieb na Slovensku, oslavuje svoje druhé narodeniny.

Uplynulý rok spoločnosti sa niesol v znamení stratégie a upevňovania líderskej pozície IT systémového integrátora. Prostredníctvom strategických partnerstiev, expanzie na nové trhy a pokroku v oblasti kybernetickej bezpečnosti a digitalizácie prináša Alanata inovatívne riešenia pre súkromný aj verejný sektor.

DIGITALIZÁCIA PRE ZÁKAZNÍKOV

Spoločnosť Alanata má po dvoch rokoch za sebou úspešný príbeh transformácie a stabilizácie, a to tak po personálnej a organizačnej stránke, ako aj v oblasti trhového podielu. Podarilo sa jej spojiť silný softvérový vývoj,  systémovú integráciu a moderné postupy s technológiami založenými na umelej inteligencii, strojovom učení a „smart infrastructure“.

Výrazným prínosom je schopnosť poskytovať zákazníkom riešenia v oblasti cloudových služieb aj on-premise infraštruktúry, čo umožňuje flexibilné prispôsobenie potrebám rôznych typov organizácií.

Tento prístup vedie k rýchlejšej realizácii projektov a zároveň k efektívnejšej a udržateľnejšej prevádzke. „Počas realizácie projektov naši experti komplexne posudzujú technické a procesné okolie, potreby a možnosti používateľov, účel a formu vstupov a výstupov procesov. Výsledkom je často kompletná reinvencia postupov, ktoré následne fungujú efektívnejšie a jednoduchšie,“ uvádza Martin Murgáč, generálny riaditeľ Alanata.

Technologicky moderné a progresívne softvérové prostredie v spojení s ďalšími špecializáciami Alanata nie je výhodou len pre zákazníkov – spoločnosť zároveň vytvára atraktívne pracovné prostredie pre odborníkov aj nádejných absolventov, ktorí sa chcú uplatniť v IT sfére.

 „Veríme, že naše smerovanie je správne, čo dokazujú aj nové projekty, partnerstvá a zákazníci, ktorí s nami zdieľajú cestu budovania zmysluplných IT riešení,“ dodáva Murgáč.

Martin Murgáč, generálny riaditeľ AlanataZdroj: Alanata
Martin Murgáč, generálny riaditeľ Alanata

KYBERNETICKÁ BEZPEČNOSŤ: RIEŠENIA NA NOVÉ HROZBY

S príchodom technológií, ako je generatívna AI, sa objavujú nové kybernetické hrozby, ktoré vyžadujú inovatívne prístupy. „Technológie deepfake predstavujú významné riziko, ale na druhej strane AI môže zlepšiť detekciu hrozieb a celkovú obranu,“ konštatuje Pavol Závacký, riaditeľ úseku infraštruktúry, prevádzky a bezpečnosti v Alanata.

Spoločnosť preto implementuje viacvrstvový prístup k ochrane digitálnej infraštruktúry, vrátane konceptu Attack Surface Risk Management, ktorý pomáha mapovať a priorizovať riziká naprieč celým digitálnym prostredím organizácií. Zavedením pokročilých služieb, ako sú Managed XDR a SOC as a Service, poskytuje Alanata svojim zákazníkom centralizovaný prehľad o bezpečnostných hrozbách a umožňuje rýchlejšiu reakciu na incidenty.

Ako nový člen kyberkomunity Národného koordinačného centra kybernetickej bezpečnosti (NCC-SK), Alanata potvrdzuje svoje vedúce postavenie v oblasti kybernetickej a informačnej bezpečnosti na Slovensku.

EXPANZIA NA NOVÉ TRHY A STRATEGICKÉ PARTNERSTVÁ

Alanata je dcérskou spoločnosťou medzinárodnej skupiny SYNTECA, ktorá v roku 2024 privítala do skupiny ďalšie popredné IT firmy zo Slovenska, Česka a Rakúska ako sú DATALAN, SOFTIP, DQI, DIGNIT, DATASENSE, Ensogate, Taxlabs, T-SOFT a Sympulse. Cieľom skupiny SYNTECA je konsolidovať IT trh v strednej Európe a vytvárať komplexné riešenia pre verejný aj komerčný sektor, čím posilňuje svoje postavenie na trhu a otvára nové príležitosti pre rast, inovácie a stratégiu.

Dôkazom tejto synergie bol aj vstup Alanata na český trh. V rámci strategického partnerstva so spoločnosťou Dynatrace, ktorá je vďaka Alanata dlhodobo etablovaná na slovenskom trhu, preniesli svoju expertízu aj do Českej republiky. Spoločne prinášajú riešenia v oblasti observability – moderného prístupu k monitorovaniu IT systémov. Tieto riešenia ponúkajú kompletný prehľad o IT infraštruktúre, pomáhajú firmám a inštitúciám sledovať výkon a bezpečnosť ich IT systémov, predvídať problémy a riešiť ich ešte predtým, než môžu negatívne ovplyvniť chod biznisu.

„Naša spolupráca s Dynatrace nám umožnila výrazne rozšíriť pôsobnosť na českom trhu a prinášať pokročilé riešenia s konkrétnou pridanou hodnotou pre našich zákazníkov. Naším cieľom je využiť spoluprácu v rámci skupiny SYNTECA a ponúknuť partnerom a zákazníkom moderné a efektívne služby,“ uvádza Murgáč. „Veríme, že prítomnosť skupiny na trhu otvorí nové príležitosti a prinesie inovácie, ktoré zlepšia IT prostredie. SYNTECA je odhodlaná využiť svoje pevné základy na ďalšie posilnenie svojej pozície v stredoeurópskom IT sektore,“ dodáva.

PREPÁJANIE EXPERTOV NA TRHU

Ako popredná IT spoločnosť Alanata aktívne sleduje dynamický vývoj na trhu informačných technológií a uvedomuje si potrebu neustále reagovať na príchod nových trendov. Vďaka silnej orientácii na praktické riešenia a úzkej spolupráci s poprednými svetovými technologickými lídrami prináša do IT sektora najnovšie poznatky a novinky z domáceho aj zahraničného trhu priamo k odbornej verejnosti. Jej aktivity sú zamerané na poskytovanie relevantných a aktuálnych informácií širokému spektru odborníkov, čím im pomáha lepšie porozumieť zložitým témam, ako sú kybernetická bezpečnosť a umelá inteligencia (AI).   Ich konferencia Judgment Day prilákala tento rok viac ako 400 účastníkov a tí mali možnosť vypočuť si prednášky od popredných expertov z kľúčových IT spoločností.

Medzi najvýznamnejšie momenty patrilo vystúpenie renomovanej zahraničnej odborníčky na etiku v technológiách, Stephanie Hare, ktorá prvýkrát navštívila Slovensko a hovorila o etických a environmentálnych výzvach spojených s využívaním AI. Takýmto spôsobom Alanata prispieva k informovanosti a osvete v IT oblasti a podporuje lepšie pochopenie a prijatie týchto technológií v spoločnosti.

ROZVOJ TALENTU A INOVÁCIÍ

Vzdelávanie a rozvoj odborných znalostí sú dôležitými piliermi budúcnosti Alanata. Vďaka tomu, že Alanata investuje do vzdelávania a certifikácií zamestnancov, posilňuje ich schopnosť odovzdávať vedomosti a skúsenosti mladším kolegom. Tento prístup zabezpečuje, že odborné znalosti zostávajú v rámci firmy, čím podporuje dlhodobú úspešnosť a udržateľnosť na trhu. Spoločnosť investuje do rozvoja svojich zamestnancov prostredníctvom vlastných programov ako Leadership akadémia, Inovačný hub a Summer camp, ktoré podporujú zavádzanie nových technológií a rozvoj líderských schopností.

BUDÚCNOSŤ ALANATA

Alanata plánuje pokračovať v upevňovaní svojej líderskej pozície na slovenskom trhu a budovaní mena v zahraničí prostredníctvom inovácií, rozvoja špičkových IT riešení a kontinuálnom vzdelávaní svojich expertov. „Naša vízia je neustále posúvať hranice IT technológií, ktoré našim zákazníkom prinášajú nielen vyššiu efektivitu, ale aj bezpečnosť a transparentnosť,“ uzatvára obchodný riaditeľ Andrej Bališ.

Značky: