Alcatel uviedol na trh svoj prvý konvertibilný tablet so systémom Windows 10.

Zariadenie sa od priamej konkurencie odlišuje najmä tým, že obsahuje odnímateľnú klávesnicu so 4G hotspotom. Ide o príjemnú pridanú hodnotu, nakoľko nemusíte so sebou nosiť mobilný Wi-Fi router a takisto nemusíte zapínať samotný tablet, ak potrebujete iba zdieľať internet.

Za tento koncept Alcatel chválime a hoci nie je úplne bezchybný, riešenie je vo väčšine situácií praktickejšie v porovnaní s klasickými LTE tabletmi. Výnimkou je situácia, keď viete, že klávesnicu nebudete potrebovať – vtedy by sme ocenili slot na SIM kartu priamo v tablete. Na druhej strane, nakoľko ide o Windows tablet, takmer nikdy sa nám nestalo, že by sme ho intenzívnejšie alebo dlhšie používali bez klávesnice.

S plnohodnotným systémom Windows

Aby nedošlo k nedorozumeniu, Alcatel Plus 10 má plnohodnotný operačný systém Windows 10 v 32-bitovej verzii. Do zariadenia si tak môžete nainštalovať obľúbené Windows aplikácie, ale aj klasický softvér, čo sme využili najmä z hľadiska jednoduchej úpravy obrázkov. IrfanView a pohodlný (nenáročný) multitasking pri používaní Windows tabletu netromfne ani iPad ani 10-palcový Android. Tam však výhody tohto riešenia končia.

Alcatel Plus 10 zvládne jednoduchú kancelársku robotu a aj tento článok sa nám na tablete s aplikáciou Microsoft Word písal dobre. Horšie to bolo, keď sme pomocou tabletu začali pracovať v našom redakčnom webovom systéme. Vtedy sa prejavili menšie rozmery 10-palcového displeja s rozlíšením 1280 × 800 a slabší výkon procesora Intel Atom x5-Z8350, resp. obmedzenia 2 GB operačnej pamäte.

Nechceme generalizovať a netvrdíme teda, že každý, kto si kúpi tento tablet, bude pracovať vo webovom systéme, ale faktom je, že internetové stránky si pomocou zariadenia asi budete pozerať. Aj v tomto prípade pocítite pomalšiu prevádzku v porovnaní s tabletmi s konkurenčnými platformami s rovnakou cenovkou. A hoci je Windows 10 stále najlepší mobilný systém, čo sa využitia z hľadiska práce týka, treba brať do úvahy obmedzenia výkonu. To je však problém 10-palcových Windows tabletov ako celku.

Dobrá klávesnica a konektivita, slabší touchpad

Výrobcu však môžeme pochváliť za celkové prevedenie. Konvertibilita zariadenia je zabezpečená pomocou žliabku s magnetickým konektorom, do ktorého tablet jednoducho položíte. Výhodou je jednoduché odnímanie a vkladanie. Nevýhodou je, že tablet možno používať iba pod jedným sklonom. Je však fajn, že ho môžete položiť z oboch strán, takže ak nepotrebujete klávesnicu, nebude vám zavadzať pred displejom a môžete pozerať videá.

Tabletová časť neprekvapí. Dizajn je jednoduchý, strohý, ale účelný. Vpredu sú dva stereo reproduktory. Ich kvalita je v rámci možností nadpriemerne dobrá. Na bočnej stráne nájdete micro USB, micro HDMI konektory, microSD slot a 3,5 mm jack. Nechýba dvojica kamier, chrbát je plastový.

Dokovacia stanica má plnohodnotný USB 2.0 port, micro USB konektor a slot na micro SIM kartu. Klávesnica je na pomery 10-palcových tabletov prekvapujúco pohodlná a písalo sa nám s ňou dobre. Budete si však musieť zvyknúť na posun numerických kláves s diakritikou o jeden kláves doprava. Dôvod je ten, že klávesy F1 až F12 sú umiestnené ako alternatívna funkcia a výrobca musel niekam zakomponovať kláves ESC. Touchpad je malý, avšak postačujúci. Z hľadiska používania nám vadilo, že touchpad často počas pohybu kurzora označoval text alebo objekt, ako keby sme mali stlačené ľavé tlačidlo myši.

Tablet dokáže na jedno nabitie fungovať 6 hodín. S výdržou sme spokojní a chválime ju. Pripomienku máme k operačnému systému – pokiaľ sa vám s tabletom niečo stane a budete chcieť nainštalovať Windows 10 načisto po naformátovaní disku, musíte kontaktovať servis. Zariadenie totiž vyžaduje ovládače, ktoré nie sú voľne dostupné a nestiahne si ich ani Windows cez službu Windows Update. Samozrejme, obnoviť systém do výrobných nastavení môžete, vtedy sa využije obraz systému, ktorý je uložený na disku.

Cena: 329 EUR
Zapožičal: Alcatel

Parametre a namerané hodnoty

ModelAlcatel Plus 10
Veľkosť, typ a rozlíšenie displeja10,1″, IPS, 1280 × 800
Operačný systémWindows 10, 32-bit
ProcesorIntel Atom x5-Z8350, až 1,92 GHz, štvorjadro
RAM / Interná pamäť2 GB / 32 GB, 19 GB k dispozícii
BluetoothÁno, BT 4.0
Porty tablet / klávesnicamicro USB, micro HDMI, microSD / USB 2.0, micro USB, micro SIM
Digitálna kameraPredná, 2 Mpx, zadná, 5 Mpx
Rozmery (v × š × h) [mm]259,3 × 156,2 × 8,4 / 17,2 (s klávesnicou)
Hmotnosť [kg]0,476 / 0,82 (s klávesnicou)
PCMark 8
Home accelerated1 304
Creative accelerated1 358
Work accelerated1 169
Batériové testy
PCMark 8, Home battery [hh:mm]5:50

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

8.0 Windows tablet s LTE

Alcatel Plus 10 je štandardný konvertibilný Windows tablet, ktorý poteší podporou mobilného LTE internetu. Router je zabudovaný priamo v klávesnici, čo je vo väčšine prípadov praktickejšie riešenie. Potenciálnym problémom tohto zariadenia môže byť konkurencia – Lenovo Miix 310-10ICR stojí o 30 eur menej a hoci nemá v sebe zabudovanú podporu mobilného internetu, má lepší displej, väčšiu RAM a viac úložiska.

  • Dizajn a vyhotovenie 8
  • Výdrž 8
Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit